Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Eτοιμο σε τρία χρόνια το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Σε βάθος τριετίας εκτιμά η Αρχαιολογία ότι θα ολοκληρωθεί το έργο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από την Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο χωρίζεται σε τέσσερα υποέργα που αφορούν την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Χανίων και τον εξοπλισμό των αποθηκών.
Στο μεταξύ, όταν “αδειάσει” το κτήριο της οδού Χάληδων, δηλαδή το καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Μουσείο, αναμένεται εκεί να μεταφερθεί η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή καθώς δεν χωρά  στο ναό του San Salvatore, πίσω από το φρούριο Φιρκά) όπου σήμερα φιλοξενούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα.
Τα παραπάνω υπογράμμισε η προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την έκθεση αφίσας που εγκαινιάζεται σήμερα στο νέο Μουσείο στη Χαλέπα.
Η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια εγκρίθηκε ο φάκελος τον οποίο υπέβαλλε η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Περιφέρεια Κρήτης και το έργο, τον περασμένο Αύγουστο, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με ποσό χρηματοδότησης 3.300.000 ευρώ.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η ένταξη του έργου «αποτελεί το επιστέγασμα μίας μακροχρόνιας προσπάθειας που κάναμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων» και ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι το πρώτο από τα Μουσεία που εντάσσονται στην Κρήτη ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν το Μουσείο Μεσαράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΕΡΓΑ
Η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έγκριση διάθεσης πίστωσης από την Περιφέρεια Κρήτης για να ξεκινήσουν οι προσλήψεις και στη συνέχεια θα γίνουν αναθέσεις και τρεις διεθνείς διαγωνισμοί ενώ εκτίμησε ότι σε βάθος μίας τριετίας «θα έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα».
Η κ. Παπαδοπούλου εξήγησε ότι «το σύνολο δηλαδή των 3.300.000 ευρώ ουσιαστικά διασπάται σε τέσσερα μεγάλα υποέργα. Το πρώτο υποέργο είναι η αυτεπιστασία, οι προσλήψεις και οι αποκολλήσεις λιθίνων, αγαλμάτων και ψηφιδωτών από το παλιό Μουσείο. Το δεύτερο υποέργο κόστους δαπάνης 500.000 ευρώ αφορά την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό νέων συστημάτων στους αποθηκευτικούς χώρους του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι αρχαιότητες. Το τρίτο υποέργο που είναι το μεγαλύτερο, είναι δαπάνης προυπολογισμού 2.000.000 ευρώ, όπου θα είναι η προμήθεια των προθηκών, η προμήθεια των ειδικών μουσειακών κατασκευών για τις αναπαραστάσεις -γιατί θα είναι ουσιαστικά συνολικά πέντε αναπαραστάσεις μέσα στο Μουσείο εκτός από τις προθήκες- όλα τα ψηφιακά μέσα, οθόνες αφής, προβολές και, βέβαια, οι πινακίδες, οι λεζάντες, τα εποπτικά κείμενα. Τέλος, έχουμε ένα μικρότερο υποέργο, το τέταρτο, που είναι η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων που εκτίθενται αυτή τη στιγμή στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χάληδων με ό,τι βρίσκεται στις αποθήκες γύρω του, το οποίο είναι στις 135.000 ευρώ».
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Οσο για το τι θα γίνει στο κτήριο της οδού Χάληδων όταν το Αρχαιολογικό Μουσείο μεταστεγαστεί, η κ. Παπαδοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” σημείωσε ότι «επιθυμούμε να αξιοποιηθεί με τη μεταφορά της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής που στεγάζεται αυτή τη στιγμή στο San Salvatore, αλλά χρειάζεται συντήρηση και μελέτη στερέωσης το ίδιο το κτήριο (του Αγ. Φραγκίσκου), παρά το γεγονός ότι το συντηρούμε όλα αυτά τα χρόνια, μελέτη μουσειολογική και μουσειογραφική και όλα αυτά να συνταχθούν και να εγκριθούν».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 14/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/etimo-se-tria-chronia-to-neo-archeologiko-mousio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου