Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Στην αναμονή για τα φουγάρα της ΑΒΕΑ

Στην... αναμονή μέχρι και σήμερα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χανιώτικων νέων” το ζήτημα κήρυξης των φουγάρων της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα ως διατηρητέο μνημείο. Η αποκάλυψη ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε ανάψει το “πράσινο φως”  για την άδεια κατεδάφισης των δύο καμινάδων, αλλά και ενός ερειπίου στο πρώην συγκρότημα της ΑΒΕΑ είχε γίνει από τα “Χανιώτικα νέα” στις 17 Ιουνίου του 2016. Ακολούθησε κινητοποίηση των τοπικών φορέων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ΤΕΕ-ΤΔΚ κ.ά.), ενώ το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα στις 8 Ιουλίου 2016 είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τα σχέδια του ιδιώτη και είχε ξεκινήσει ένας «αγώνας δρόμου» για τη σωτηρία των καμινάδων ως κομμάτι της νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς των Χανίων.
Τον περασμένο Φεβρουάριο (2017), ο Δήμος Χανίων είχε αποστείλει συμπληρωματικά στοιχεία που είχαν ζητηθεί στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στο Ηράκλειο για την υπόθεση των φουγάρων της ΑΒΕΑ, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η κήρυξη τους ως διατηρητέο μνημείο, καθώς το 2001, που είχαν γίνει πάλι προσπάθειες, ο σχετικός φάκελος είχε απορριφθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Τώρα, σύμφωνα με  πληροφορίες, εκκρεμούν και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία που έχει ζητήσει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να γίνει η σχετική εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 6/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stin-anamoni-gia-ta-fougara-tis-avea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου