Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αντιδράσεις για την επίθεση στη Συναγωγή

Αντιδράσεις και εκτός συνόρων για τη δράση αγνώστων, μετά και τον δεύτερο εμπρησμό της εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά. Οι υποψίες των Αρχών στρέφονται σε ακροδεξιά κατεύθυνση, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων στην Αστυνομία. Εκτιμάται ότι οι άγνωστοι δράστες έδρασαν βάσει σχεδίου.
Σύσσωμοι οι φορείς των Χανίων καταδικάζουν τις ενέργειες αυτές. Την καταδίκη τους από τις ΗΠΑ διαβίβασαν στην κοινωνία των Χανίων ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC) Αντριου Αθενς και η Παγκρητική Ενωση Αμερικής.
Αλλά και σε τοπικό επίπεδο ο δήμαρχος Χανίων και το Δ.Σ. της πόλης εξέδωσαν ψήφισμα για την επίθεση. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, όλοι καταδίκασαν τον εμπρησμό.
«Τέτοιες εκδηλώσεις εκθέτουν και ντροπιάζουν την Κρήτη έξω από τα όρια της χώρας. Καλώ την κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας να πράξουν ό,τι απαιτείται για να συλληφθούν οι βάνδαλοι», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης. Τον έντονο αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις στη Συναγωγή και στο Στέκι Μεταναστών εξέφρασε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχης Δαμιανάκης.
Για την Ιστορία, αναφέρεται ότι μέσα σε διάστημα δύο μηνών έχουν σημειωθεί στα Χανιά 9 επιθέσεις σε μετανάστες, φοιτητές και κοινωνικά στέκια. Αυτές είναι:
* Εισβολή την ώρα της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (17/11) σε σπίτι μεταναστών στην Αμπεριά.
* Αγριος ξυλοδαρμός δύο Χανιωτών που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων(21/11).
* Σχηματισμός «στόχων» και συμβόλων που παραπέμπουν σε νεοναζιστές, σε σπίτια φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης (6/12).
* Σχηματισμός «στόχων» και συμβόλων που παραπέμπουν σε νεοναζιστές, αναγραφή ρατσιστικών συνθημάτων στην είσοδο του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών (7/12).
* Ξυλοδαρμός δύο ανυποψίαστων μεταναστών (8/12), στην πλατεία 1866.
* Μολότοφ στο πατρικό σπίτι Χανιώτη ακτιβιστή (15/12).
* Εμπρησμός και αναγραφή της Σβάστικας στο Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών στην παλιά πόλη (16/12).
* 5 Ιανουαρίου: Εμπρησμός της Εβραϊκής Συναγωγής στην παλιά πόλη.
* 16 Ιανουαρίου: Δεύτερος εμπρησμός της Εβραϊκής Συναγωγής.
Ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Βασίλης Στεφανουδάκης σημείωσε:
«Η Αστυνομική Διεύθυνση αποδοκιμάζει κάθε βία ή ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και καταστρέφει την περιουσία των πολιτών, που διασαλεύει την κοινωνική συνοχή και ασεβεί απέναντι στον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας ή οικονομικής κατάστασης. Για τα συγκεκριμένα συμβάντα γίνονται επισταμένες έρευνες προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα στοιχεία και τις σχετικές πληροφορίες. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων, έρευνες, εξετάσεις μαρτύρων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε καταλήξει στον δράστη ή στους δράστες».
(Χανιώτικα νέα - Ελευθεροτυπία - 20/1/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=123045
Link2: http://www.haniotika-nea.gr/41495-gia-ton-emprismo-tis-sunagwgis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου