Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Τιμή στον Νίκο Καζαντζάκη από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα

Με εκδηλώσεις και στην Αφρική η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) απέδωσε τιμή στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας, μετά την Τυνησία (4 Φεβρουαρίου), την Μπούργκινα Φάσο (6 Φεβρουαρίου) και την Ακτή Ελεφαντοστού (8 Φεβρουαρίου) η ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε:
•Στις 18 Σεπτεμβρίου την πρώτη εκδήλωση στην Μπραζαβίλ, Δημοκρατία του Κονγκό .Ενώπιον 32 φοιτητών φιλοσοφίας και υποψηφίων διδακτόρων φιλοσοφίας, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, Γιώργος Στασινάκης, παρουσίασε τη ζωή, το έργο, τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού και την έλξη του για την Αφρική.
•Στις 20 Σεπτεμβρίου την δεύτερη εκδήλωση στην Κινσάσα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Γεράσιμου Δούνη, του Πρέσβη της Ελλάδος Γεωργίου Παπακώστα, του αντιπροσώπου του Ελληνορθοδόξου Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής και 45 ομογενών, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ παρουσίασε άγνωστες πλευρές του έργου του μεγάλου Κρητικού.  Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν την ίδρυση παραρτήματος της ΔΕΦΝΚ, τη σύσταση ενός εργαστηρίου μελέτης του έργου του Καζαντζάκη και την διοργάνωση το 2018 εκδήλωσης στο Ελληνικό Σχολείο.
•Στις 23 Σεπτεμβρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ στο Λύκειο Ελληνίδων, πλήθος κόσμου τίμησε το μεγάλο Κρητικό. Το φιλολογικό απόγευμα οργάνωσαν το Λύκειο Ελληνίδων, η ΔΕΦΝΚ και το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Θέσεις και αντιθέσεις μέσα από τους χαρακτήρες των ηρώων του Νίκου Καζαντζάκη».  Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το βιβλίο του «Καζαντζάκης - Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία».
•Επίσης, στο Γιοχάνεσμπουργκ, Σχολείο SAHETI, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο κατάμεστο  αμφιθέατρο του Σχολείου που ίδρυσε ο Γιώργος Μπίζος, δικηγόρος του Μαντέλα και επίτιμο μέλος της ΔΕΦΝΚ. Οι νέοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και μαζί με τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα με την κυρία Τόνια Παπάζογλου, υπεύθυνη του Ελληνικού Τμήματος του σχολείου, θα οργανωθεί το επόμενο έτος διαγωνισμός.
•Στις 24 Σεπτεμβρίου στο Κέϊπ Τάουν για τρίτη φορά ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ παρουσίασε στην Ελληνική Κοινότητα το έργο του Καζαντζάκη και την έλξη της Αφρικής. Οι ομογενείς ανακάλυψαν έναν άλλο Καζαντζάκη και με τη βοήθεια του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Φώτη Σουσαλή, θα οργανωθεί νέα εκδήλωση για τους νέους το επόμενο έτος.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στο μεταξύ, παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), Γιώργου Στασινάκη: “Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία”, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ρούλα Βουράκη, φιλόλογος, Σήφης Μιχελογιάννης, Υπεύθυνος Τομέα Κρήτης, Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ..
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Τοπική Επιτροπή Χανίων του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Χανίων και ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 6/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/timi-ston-niko-kazantzaki-3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου