Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Αναξιοποίητα δημόσια κτήρια στα Χανιά

Αναξιοποίητα και σε εγκατάλειψη παραμένουν δημόσια κτήρια τα οποία στέγαζαν υπηρεσίες Υγείας, όπως το πρώην ψυχιατρείο στη Σούδα και το παλιό ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού και την ίδια ώρα το Δημόσιο καταβάλλει ενοίκια για τη στέγαση υπηρεσιών του!
Το θέμα έθεσε στο περιθώριο του συνεδρίου για την κοινωνική πρόνοια, χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), η εντεταλμένη σύμβουλος ψυχικής υγείας για την Περιφέρεια Κρήτης, Μαρία Τζανακάκη – Μελισσάρη.
Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Στην περίπτωση αυτή, όπως είπε, στο κτήριο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στη λεωφόρο Σούδας υπάρχει ολόκληρος όροφος που δεν χρησιμοποιείται και την ίδια ώρα το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο για τη στέγαση υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο κέντρο της πόλης των Χανίων.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η κ. Τζανακάκη – Μελισσάρη, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μόλις αναλάβαμε στην Περιφέρεια και εγώ ανέλαβα εντεταλμένη σύμβουλος, επισκεφτήκαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη το ψυχιατρείο Χανίων. Εχοντας το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών κράτων, όπου τα παλιά ψυχιατρεία τα έχουν μετατρέψει σε συνεδριακά κέντρα και τους θαλάμους των ασθενών, δωμάτια ξενοδοχείου με πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος, εμείς έχουμε ένα ψυχιατρείο κλειστό, πολλές χιλιάδες τετραγωνικά το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί».
«Δεύτερον», πρόσθεσε, «το κτήριο του ΙΚΑ στο κέντρο της πόλης μένει αναξιοποίητο ενώ με λίγα χρήματα θα μπορούσε να γίνουν εκεί τόσα πράγματα».
«Τρίτον», συμπλήρωσε η ίδια, «το Π.Ε.Δ.Υ. στο 1ο όροφο, μετά από επεμβάσεις και παρεμβάσεις της Δ.Υ.Π.Ε. (Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας), επιτέλους πήγε το ψυχοογκολογικό τμήμα, ο πάνω όροφος είναι εξοπλισμένος με κομπιούτερ, γραφεία αλλά κενός ενώ ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ενοικιάζει στην Μπουνιαλή ένα κτήριο εντελώς ακατάλληλο και μη προσβάσιμο για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anaxiopiita-dimosia-ktiria-sta-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου