Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τελευταίο αντίο στον Γουόλτερ Λάσαλι την Πέμπτη στα Χανιά

Δίπλα στη σύζυγό του θα ταφεί αύριο Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στις 3 το μεσημέρι στο Καθολικό (Φράγκικο) Νεκροταφείο στα Χανιά ο Γουόλτερ Λάσαλι. Η Σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στο Ναό του κοιμητηρίου από τις 2:30 μμ.
Tην κηδεία έχουν αναλάβει οι φίλοι του σπουδαίου οπερατέρ καθώς ο ίδιος δεν έχει συγγενείς στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους φίλους του και ο αρχιτέκτονας και πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος”, Κώστας Μαυρακάκης, ο οποίος μας είπε ότι «ο Λάσαλι δεν έχει συγγενείς στην Ελλάδα και ίσως υπάρχουν κάποιοι μακρινοί συγγενείς του στην Αμερική. Ετσι, τη διαδικασία για την κηδεία έχουμε αναλάβει εγώ και οι Αγγλοι φίλοι του που ζουν μόνιμα στα Χανιά. Οι φίλοι του μου έφεραν το πιστοποιητικό θανάτου του Νοσοκομείου. Εγώ πήγα σε γραφείο τελετών και συνεννοήθηκα για να εκδώσουμε τη σχετική βεβαίωση από τον Δήμο, ώστε να μπορεί να γίνει η ταφή. Αλλά περισσότερο να τακτοποιήσουμε τα διαδικαστικά με το Γραφείο Τελετών».
Ο κ. Μαυρακάκης μας είπε επίσης ότι «ο Λάσαλι είχε έρθει στα Χανιά με τη σύζυγό του στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Λίγα χρόνια μετά πέθανε η σύζυγός του η ταφή της οποίας έγινε στο Φράγκικο Νεκροταφείο και τώρα θα ταφεί δίπλα της». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας σε επικοινωνία του με τον κ. Μαυρακάκη χθες, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να συνδράμει στο θέμα της κηδείας του Λάσαλι.
Ο Π. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Στο μεταξύ, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους για τη γνωριμία του με τον Λάσαλι ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης ανέφερε:
«Τον Λάσαλι τον είχα γνωρίσει στην πρώτη επίσκεψη στη Φίνος Φιλμ που ήταν διευθυντής φωτογραφίας σε μια ταινία του Ντίνου Δημόπουλου με τη Βουγιουκλάκη. Εγώ για να μην τους ενοχλήσω ανέβαινα πάνω στα δοκάρια και παρακολουθούσα. Ήταν ο πρώτος, λοιπόν, που με είχε ρωτήσει “εσύ τι δουλειά ήρθες να κάνεις εδώ;”, κι όταν του απάντησα ότι πήγα για να μάθω μου είπε να κατέβω, άρχισε να μου μιλάει κ.λπ. Τι με συγκινούσε σε αυτόν; Ότι είχε γυρίσει όλο τον κόσμο και αποφάσισε να έρθει στον Σταυρό. Κι όταν τον ρώτησα γιατί ήρθες εδώ εκείνος μου έλεγε ότι από την αμμουδιά αυτή βλέπει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα! Πέρα από αυτό, ήταν ένας άνθρωπος που πραγματικά πρόσφερε και στα νιάτα του επηρέασε τον νέο αγγλικό κινηματογράφο κάνοντας σκηνοθέτες και διευθυντές φωτογραφίας να βγουν από τα στημένα πλατό και να κάνουν ταινίες στον δρόμο. Αλησμόνητος».
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Στο μεταξύ η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), ο τομέας Κρήτης της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. και η Τοπική Επιτροπή Χανίων «εκφράζουν την μεγάλη λύπη τους για τη σημαντική απώλεια του βραβευμένου με Όσκαρ Διευθυντή Φωτογραφίας της ταινίας “Ζορμπάς ο Έλληνας” (1964) Γουόλτερ Λάσαλι» και προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους:
«Ο Γουόλτερ Λάσαλι συνδέθηκε άρρηκτα με το γνωστότερο σε παγκόσμιο κλίμακα έργο του Νίκου Καζαντζάκη ” Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” που προβλήθηκε ως κινηματογραφικό έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακκογιάννη με τον τίτλο “Ζορμπάς ο Έλληνας”.
Ο Γουόλτερ Λάσαλι έγινε δια βίου μέλος της χανιώτικης κοινωνίας με την εγκατάστασή του στο Σταυρό στο Ακρωτήρι Χανίων».
Η Εταιρεία υπενθυμίζει ότι τίμησε εν ζωή «ως Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. σε συνδιοργάνωση με τον τότε Δήμο Ακρωτηρίου στο Ακρωτήρι τον Γουόλτερ Λάσαλι, με την παρουσία του προέδρου της Γιώργου Στασινάκη και της αείμνηστης Κλεοπάτρας Πρίφτη, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση αυτή. Εκ μέρους της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. μίλησε για τον Γουόλτερ Λάσαλι ο υπεύθυνος Κρήτης Σήφης Μιχελογιάννης». Σημειώνει επίσης «την παρουσία ως ομιλητή στη εκδήλωση αυτή του γνωστού κριτικού κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιαννόπουλου».
•Υπενθυμίζεται ότι ο Γουόλτερ Λάσαλι είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη πρόσφατα για τις “διαδρομές” των “Χανιώτικων νέων” όπου θα δημοσιευτεί το ερχόμενο Σάββατο 28 Οκτωβρίου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 25/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/telefteo-antio-ston-gouolter-lasali/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου