Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Στο νέο βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη: Η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον πραγματικό Ζορμπά

Την σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά -τον “Αλέξη” του μυθιστορήματος του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα- αποτυπώνει ο Γιώργος Στασινάκης στο βιβλίο του «Καζαντζάκης-Ζορμπάς μια αληθινή φιλία» (εκδόσεις “Καστανιώτη”), που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
H  παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το “έτος Καζαντζάκη”, όπως έχει χαρακτηριστεί, το 2017 και πραγματοποιήθηκε παρουσία του συγγραφέα και προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), Γιώργου Στασινάκη.
Για το βιβλίο του κ. Στασινάκη μίλησαν η φιλόλογος Ρούλα Βουράκη και ο υπεύθυνος Τομέα Κρήτης του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., Σήφης Μιχελογιάννης.
Η κα Βουράκη υπογράμμισε ότι το βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη «γεννιέται, όπως μαρτυρά ο τίτλος του, στο όνομα της αληθινής φιλίας των δύο αυτών ανδρών, του Καζαντζάκη και του Ζορμπά. Ως συγγραφικό εγχείρημα υπαγορεύεται από το πάντα ανοιχτό αίτημα του Κριτικού λόγου που δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με το Καζαντζακικό έργο και το υπόβαθρο αυτού στον βίο του δημιουργού του».
Η κ. Βουράκη τόνισε ότι «ο Ζορμπάς δεν είναι απλώς ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ωριμότητας του Καζαντζάκη στην Τρίτη πια φάση της συγγραφικής του πορείας που ασχολείται αποκλειστικά με το μυθιστόρημα. είναι κυρίως μια αληθινή κατάθεση ψυχής για το βίωμα μιας βαθιάς φιλίας που αποτυπώνεται ανάγλυφα στη μυθοπλασία κι έμελλε να μείνει αθάνατη».
Ο υπεύθυνος Τομέα Κρήτης του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., κ. Μιχελογιάννης,  χαρακτήρισε τον Νίκο Καζαντζάκη, «οικουμενικό συγγραφέα, αιώνιο Κρητικό».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελογιάννη, το ξεχωριστό στο βιβλίο είναι το γεγονός ότι «ενώ ο Καζαντζάκης παίρνει τον απλό εργάτη, τον Γιώργη Ζορμπά, τον εμπλουτίζει με φιλοσοφικά στοιχεία, τον κάνει Αλέξη Ζορμπά και τον περιορίζει μέσα σε ένα βιβλίο, ο κ. Στασινάκης κάνει την αντίστροφη κίνηση: Παίρνει τον Ζορμπά από το βιβλίο και τον ξανακάνει έναν απλό εργάτη. Θέλει δηλαδή ο κ. Στασινάκης να τονίσει τη μεγάλη σημασία του πραγματικού πρωταγωνιστή, του Γιώργη Ζορμπά. Και θέλει να απαντήσει και σε ένα ερώτημα που είχε βάλει στα “Νέα” των Αθηνών ο Νιάρχος: Αραγε ο Γιώργης Ζορμπάς είναι απλή μαγιά για τον συγγραφέα ή είναι ένα πρότυπο; Ο Στασινάκης με αυτά που γράφει στο βιβλίο, υποστηρίζει ότι είναι ένα πρότυπο για τον συγγραφέα ο Γιώργης Ζορμπάς».
Στην εκδήλωση που συντόνισε ο υπεύθυνος Πολιτισμού της Αντιπεριφέρειας Χανίων, Δημήτρης Νικολακάκης, απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων, Στέλλα Κουτσουπάκη και η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Καίτη Γωνιωτάκη – Κουτρουμπά.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Τοπική Επιτροπή Χανίων του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Χανίων και ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων.
ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ
ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
Στο μεταξύ, νωρίτερα χθες σε συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά στις δραστηριότητες της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) και σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ή προγραμματίζονται.  Μάλιστα, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., Γιώργος Στασινάκης, ανακοίνωσε ότι στην παγκόσμια γενική συνέλευση της Εταιρείας στο Πεκίνο στις 2 Δεκεμβρίου, ο κ. Μιχελογιάννης θα γίνει μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής αλλά και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Το προηγούμενο διάστημα, όπως είπε ο κ. Μιχελογιάννης, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη και σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε όλους τους Δήμους μαζί με τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής της Χαλέπας.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζονται:
•Από 19 έως 22 Οκτωβρίου διεθνές συνέδριο στο Ηράκλειο με θέμα: «Η Θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό». Η εναρκτήρια τελετή θα γίνει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ..
•Στις 23 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων για την έκδοση του Δήμου Ηρακλείου της έκθεσης της  «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτητών εν Κρήτη».
Ομιλητές θα είναι: Γιάννης Φίλης, πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Αθηνά Βουγιούκα, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Στρασβούργου και Σήφης Μιχελογιάννης, υπεύθυνος του τομέα Κρήτης Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.
Οπως είπε ο κ. Μιχελογιάννης, η εκδήλωση θα αποτελέσει μια ετεροχρονισμένη απάντηση στον καθηγητή Ρίχτερ και θα εγείρει το αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2018
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για το 2018, με αφορμή και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη:
•Στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2018 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με με θέμα: «Πνευματικότητα και θρησκευτικότητα του Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με την Κρήτη». Ο διευθυντής της ΟΑΚ, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, σημείωσε ότι υπεύθυνη για το συνέδριο από την Ακαδημία είναι η κ. Μαρία Χατζηαποστόλου ενώ ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον πολλοί καθηγητές.
•Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου του 2018 οργανώνεται στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, συνέδριο με θέμα: “Ο Καζαντζάκης και η πολιτική”, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
•Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Στασινάκη: “Δρόμοι ζωής. Στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη» (ΚΑΠΑ εκδοτική) στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης καθώς και διαλέξεις.
•Ιδρυση δικτύου πόλεων που έχουν σχέση με Καζαντζάκη και Ζορμπά (Μακεδονία, Κρήτη, Πελοπόνησος και Αίγινα), κ.α.
Επίσης, στη διάρκεια της συνέντευξης έγιναν αναφορές σε άρθρο του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχ. Πασχάλη, στην ετήσια επιθεώρηση: “Η Κρητική Ματιά”, κ.α.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 12/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-schesi-tou-nikou-kazantzaki-me-ton-pragmatiko-zormpa/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου