Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση: Η γνώση σώζει ζωές

Η ανάγκη τόσο της ενημέρωσης του πληθυσμού στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, που μπορεί να σώσει ζωές, όσο και της καθιέρωσης σχετικών μαθημάτων στη βασική εκπαίδευση (δημοτικό και γυμνάσιο), τονίστηκε στην χθεσινή εκδήλωση για την πανευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης της Καρδιάς, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγοράς.
Εκεί, πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις αντιμετώπισης της καρδιακής ανακοπής από το Εργαστήριο Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οποιος από το κοινό επιθυμούσε, μπορούσε να κάνει πρακτική εξάσκηση, με την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών.
Οπως μας είπε η ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, Αναστασία Σπαρτινού, στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κόσμου ως προς το «πως με απλά βήματα και μόνο με τα χέρια μας, μπορούμε να επανεκκινήσουμε μία καρδιά και να κρατήσουμε τον άνθρωπο ζωντανό μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας, δηλαδή του ΕΚΑΒ και τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο».
Για το έλλειμμα ενημέρωσης, η ίδια παρατηρεί ότι είναι «μεγάλο» ενώ μελέτες δίνουν ότι «έχουμε σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων παρέμβαση των παρευρισκομένων στις χώρες στις οποίες υπάρχουν μετρήσεις. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μετρήσεις. Και πιθανολογούμε ότι είναι ακόμα λιγότερες, με δεδομένο την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει στον κόσμο».
Ακόμα επισημαίνει ότι «η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, κάτι που μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε, θα έπρεπε να μπει στα σχολεία, να ξεκινήσει από τη βασική εκπαίδευση και να τη γνωρίζει ο οποιοσδήποτε». Αυτή τη στιγμή, «στα σχολεία δεν υπάρχει, παρά μόνο με πρωτοβουλίες ιδιωτικές, κάποιων δασκάλων, κάποιων διευθυντών. Ακόμα και στην ανώτερη εκπαίδευση, ακόμα και σε πανεπιστημιακά, ιατρικά ή νοσηλευτικά τμήματα υπάρχει έλλειμμα».
Πάντως, όπως σημειώνει η κ. Σπαρτινού, η Ιατρική Σχολή του Ηρακλείου «ήταν η πρώτη στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που ενέταξε το συγκεκριμένο σεμινάριο για τους προπτυχιακούς φοιτητές και προσπαθούμε να το διατηρήσουμε αρκετά χρόνια τώρα και βέβαια να το επεκτείνουμε και στη νοσηλευτική και σε άλλες σχολές».
ΚΑΙ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ
ΜΕ “ΜΠΙΤ”
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή επίδειξη, ο ρυθμός με τον οποίο γινόταν οι θωρακικές συμπιέσεις για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ήταν με βάση τα “μπιτ” του γνωστού τραγουδιού “Stayin’ Alive” του ποπ συγκροτήματος Bee Gees.
Το γιατί μας το εξήγησε ο γιατρός – εκπαιδευτής σεμιναριών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, Λευτέρης Ανδριανάκης :
«Οταν κάνουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, τη λεγόμενη ΚΑΡΠΑ, με τις θωρακικές συμπιέσεις ουσιαστικά υποκαθιστούμε τη λειτουργία της καρδιάς. Δεν το κάνουμε με τυχαίο ρυθμό, ούτε με τυχαίο βάθος. Θέλουμε να υποκαταστήσουμε την καρδιά σε ένα καλό επίπεδο, για να υπάρχει καλή λειτουργία. Είναι αρκετά δύσκολο τη στιγμή που κάνεις συμπιέσεις να μπορείς να κρατήσεις ένα ρυθμό ο οποίος να ανταποκρίνεται στο φυσιολογικό της καρδιάς ή σε αυτό που θέλουμε να έχουμε εμείς. Εμείς θέλουμε να πετυχαίνουμε ένα ρυθμό 100 – 120 συμπιέσεις το λεπτό. Αυτό σημαίνει δύο συμπιέσεις το δευτερόλεπτο. Εχει παρατηρηθεί ότι ο βασικός ρυθμός του “Stayin’ Alive” αν ακολουθηθεί από τους διασώστες, δηλαδή αν σε κάθε μπιτ του ρυθμού του “Stayin’ Alive”, δίνουμε μια συμπίεση, ουσιαστικά πετυχαίνουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, δηλαδή 100 – 120 συμπιέσεις το λεπτό».
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων με το Εργαστήριο Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους η αντιδήμαρχος Ελευθερία Αλιφιεράκη υπογράμμισε ότι «υπήρχε μεγάλη απήχηση αυτής της δράσης από τους Χανιώτες» και από σχολεία και τόνισε ότι θα επαναληφθούν αυτές οι δράσεις στα Χανιά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μαθητές από το ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου που έχει τομέα Υγείας και Πρόνοιας και προχώρησαν σε πρακτική εξάσκηση.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 18/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kardiopnevmoniki-anazoogonisi-i-gnosi-sozi-zoes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου