Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Οικοτουρισμός στη Σαμαριά με πιλοτικό πρόγραμμα

Νέες δυνατότητες στον τουρισμό αναμένεται να δώσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Tο πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη πρότυπων οικοτουριστικών προϊόντων μέσα από τη δικτύωση επιχειρήσεων, έτσι ώστε οι επισκέπτες των Λευκών Ορέων να αποκομίζουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία που να συνδυάζει βουνό και θάλασσα και τις ομορφιές της περιοχής.
Στους στόχους του είναι ακόμα και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου μέσα από αυτές τις μορφές οικοτουρισμού.
Η πρώτη φάση της πιλοτικής δράσης του προγράμματος “DestiMED” το  οποίο χρηματοδοτείται μέσω του WWF, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία.
Στο πλαίσιο της δράσης,  επισκέφτηκαν τα Λευκά Ορη έξι εμπειρογνώμονες σε θέματα βιώσιμου τουρισμού απο Ευρώπη και Αμερική και συμμετείχαν σε προγραμματισμένες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης, θα ακολουθήσει η συλλογή στοιχείων και η αξιολόγηση του “οικολογικού αποτυπώματος” απο το δίκτυο: “Ecological Footprint Network”, «ώστε να αποδειχθεί και ποσοτικά ότι τα Λευκά Όρη έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν κοιτίδα ανάπτυξης καινοτόμων και βιώσιμων οικοτουριστικών προϊόντων αλλά και να αποτελέσουν πεδίο “καλών πρακτικών” και παράδειγμα διαχείρισης για ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Οπως μας λέει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Πέτρος Λυμπεράκης, στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε «μια πρότυπη οικοτουριστική διαδρομή, με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων». Οσο για το πως λειτουργεί το πρόγραμμα στην πράξη, ο κ. Λυμπεράκης εξηγεί ότι μετά τον σχεδιασμό μιας διαδρομής «ερχόμαστε σε επαφή με επιχειρήσεις ενώ έρχονται ειδικοί αξιολογητές οι οποίοι βλέπουν πόσο καλά φτιαγμένη είναι αυτή η σύμπραξη σε όλες τις τις διαστάσεις: από άποψη ποιότητας περιβάλλοντος, ποιότητας υπηρεσιών και  ποιότητας πληροφοριών».
Ο ίδιος εξηγεί επίσης ότι κύριος στόχος είναι «η δικτύωση των επιχειρήσεων (εστιατόρια, ξενοδοχεία, κ.α.) που έχουν την ποιότητα που απαιτούμε ώστε  να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο». Και αυτό με δεδομένο ότι «μια επίσκεψη στα Λευκά Ορη με πλήρη εμπειρία, από τον Ομαλό μέχρι τη θάλασσα και από τον Αη Γιάννη μέχρι την κορυφή του βουνού, απαιτεί μία συνεργασία επιχειρήσεων που θα προσφέρουν διαδοχικές υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίασης κ.α. για τον επισκέπτη».
Οσο για το “οικολογικό αποτύπωμα” το οποίο προβλέπεται στο πρόγραμμα, ο κ. Λυμπεράκης εξηγεί ότι «είναι μία μέτρηση του πόσο η δραστηριότητά μας είναι συμβατή με τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας».
Από την πλευρά του, ο δασολόγος – συντονιστής του φορέα διαχείρισης Αντώνης Μπαρνιάς, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη δράση είναι τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος και στοχεύει «στην ανάπτυξη πρότυπων οικοτουριστικών προϊόντων που στόχο έχουν αφενός μεν να δικτυώσουν επιχειρήσεις υπό το σήμα ποιότητας του φορέα διαχείρισης και αφετέρου δε να μετρηθεί και να εκτιμηθεί ποσοτικά και ποιοτικά το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν αυτά τα οικοτουριστικά προιόντα ώστε, εν τέλει, σε μια ομάδα 13 μεσογειακών περιοχών ανάμεσα στις οποίες είμαστε και εμείς, να επιλεγούν οι καλές πρακτικές».
Ο ίδιος σημείωσε ότι ένας από τους στόχους είναι να υπάρξει και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και συμπλήρωσε οτι «η πιλοτική δράση προυποθέτει  την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού μιας περιοχής: και του βουνού και της θάλασσας».
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΦΟΡΟΥΜ
Στο μεταξύ, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς συμμετείχε στο 1ο Παγκόσμιο Νεανικό Φόρουμ τής UNESCO για τις περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως ή προταθεί για Αποθέματα Βιόσφαιρας (2017 MAB Youth Forum).
Το φόρουμ φιλοξενήθηκε στο Δέλτα τού Πάδου, στην Ιταλία (Po Delta), από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου  και τον Φορέα Διαχείρισης εκπροσώπησε ο Α. Τσακιράκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 11/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ikotourismos-sti-samaria-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου