Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Πάνω από 10.000 αναφορές στην έρευνα του καθηγητή Κώστα Συνολάκη

Ξεπέρασε το φράγμα των 10.000 αναφορών (citations) η έρευνα του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης.
Αυτό έγινε γνωστό από το Πολυτεχνείο Κρήτης με βάση τα δεδομένα από την ιστοσελίδα Google Scholar Citations.
Η έρευνα του κ. Συνολάκη αφορά τις επιπτώσεις σεισμών, τσουνάμι και ακραίων θαλασσίων πλημμυρών και είναι παγκόσμια. Ο ίδιος έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 αποστολές πεδίου σε 20 χώρες, σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς της γης.
Σύμφωνα με το Πολυτεχνείο, «το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι MOST που ανέπτυξε με τους φοιτητές του στην Αμερική και μετά στο Πολυτεχνείο Κρήτης χρησιμοποιείται επιχειρησιακά από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ – National Oceanic and Atmospheric Administration) για την έγκαιρη πρόγνωση της διάδοσης των τσουνάμι στον Ειρηνικό, Ινδικό και Ατλαντικό και στην Καραϊβική. Όλες οι παγκόσμιες προγνώσεις από τα δύο κέντρα προειδοποίησης στην Αλάσκα και στην Χαβάη βασίζονται στους υπολογισμούς του MOST, ενώ το μοντέλο του ήδη χρησιμοποιείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ο καθηγητής Συνολάκης ανέπτυξε επίσης τα θεωρητικά μαθηματικά μοντέλα που επεξηγούν γιατί μερικές φορές τα τσουνάμι προκαλούν πρώτα γρήγορη απόσυρση της ακτογραμμής και μετά αναρρίχηση του κύματος, ενώ άλλες φορές παρουσιάζουν πρώτα αναρρίχηση και μετά απόσυρση. Επεξήγησε για πρώτη φορά τις διαφορές μεταξύ θαλασσίων κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και εκείνων που προξενούνται από σεισμούς. Έχει μεταξύ άλλων εργαστεί στην ανάλυση των επιπτώσεων της προϊστορικής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης στον Μινωικό πολιτισμό».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 23/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pano-apo-10-000-anafores-stin-erevna-tou-kathigiti-kosta-sinolaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου