Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Αποκούμπι οι κοινωνικές δομές για παιδιά και εφήβους στα Χανιά

Αυξάνεται χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των παιδιών και εφήβων που έχουν ανάγκη βοήθειας και προστασίας στα Χανιά και σε όλη την χώρα.
Oπως προκύπτει από τα στοιχεία του “Χαμόγελου του Παιδιού”, μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ο οργανισμός δέχτηκε πανελλαδικά πάνω από 700 κλήσεις ημερησίως.
Την ίδια ώρα “ασπίδα” προστασίας παιδιών και εφήβων υψώνουν στα Χανιά κοινωνικοί φορείς που λειτουργούν στην πόλη, όπως η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Νομού Χανίων, το παράρτημα του “Χαμόγελου του Παιδιού”, το εθελοντικό σωματείο “Στήριξις”, κ.α.
Εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων μίλησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου πανελλήνιου συνεδρίου μονάδων κοινωνικής φροντίδας: “Επ’ Αρωγή” το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Στο έργο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Νομού Χανίων, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης, Γιώργος Γώγουλος.
Οπως είπε ο κ. Γώγουλος, η Εταρεία έχει εξυπηρετήσει στα Χανιά από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2015, 10 οικογένειες με 28 παιδιά και από τον Μάιο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016, 20 οικογένειες με 60 παιδιά ενώ σήμερα έχει αιτήματα για υπερδιπλάσιες οικογένειες.
Και αυτό ενώ, όπως ο ίδιος είπε, η λειτουργία της Εταιρείας είναι «εθελοντική, χωρίς προσωπικό, πολύ γραφειοκρατική, με περιορισμένη και προβληματική χρηματοδότηση, μα πάντα ανθρώπινη, με διάθεση και μεγάλη αγάπη…».
Η Εταιρεία παρέχει «υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ανήλικους και στις οικογένειές τους, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω της δημιουργίας δικτύου εθελοντών ιατρών, διασυνδετική συμβουλευτικη, συμβουλευτική επί νομικών θεμάτων, πολιτιστική καλλιέργεια μέσω εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης και διοργάνωση ψυχαγωγικών εξόδων, επιμόρφωση και κατάρτιση μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων», κ.α.
Εχει υποστηρίξει οικογένειες με δωροεπιταγές από τοπικά Σουπερ Μάρκετ, με δωροεπιταγές για ρούχα και υποδήματα, με σακούλες με τρόφιμα, τα οποία εθελοντές έχουν προσφέρει στην Εταιρία, υπάρχει συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και επίσης παρέχει συμβουλευτική σε εκπαιδευτικούς για τη διαχείριση και την συμπερίληψη ανηλίκων σε σχολεία με προβλήματα συμπεριφοράς. Εχει παράσχει νομικές συμβουλές σε πάνω από 10 οικογένειες κυρίως σχετικά με θέματα διαζυγίου, διατροφής και επιμέλειας τέκνων.
«Οι εθελοντές σε όλες αυτές τις δράσεις μας είναι σημαντικός αρωγός της προσπάθειάς μας. Ας μην ξεχνάμε μάλιστα ότι και τα ίδια τα μέλη των Δ.Σ. των ΕΠΑ είναι εθελοντές», είπε ο κ. Γώγουλος.
Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Νομού Χανίων, εκπροσωπείται από επταμελές διοικητικό με τα αναπληρωματικά τους μέλη, του οποίου προεδρεύει Δικαστικός ή Εισαγγελικός Λειτουργός. Τα μέλη του Δ.Σ., τ ορίζονται με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η συμμετοχή τους σε αυτό είναι τιμητική και άμισθη. Στα Χανιά, η έδρα της εταιρίας βρίσκεται επί της οδού Σφακίων 27-29.
ΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”
Για το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού» μίλησαν ο κοινωνικός λειτουργός Γρηγόρης Μαρινάκης και η ψυχολόγος Ειρήνη Μαρκουλάκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεια που παρουσιάστηκαν, το 2011 το «Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 23.202 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2012 στήριξε 40.897, το 2013 στήριξε 63.299, το 2014 82.782, το 2015 95.701 και το 2016 στήριξε 100.392 παιδιά και τις οικογένειές τους.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το «Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 60.543 παιδιά και τις οικογένειές τους ενώ οι γραμμές 1056, 116000 και 116111 δέχτηκαν 130.390 κλήσεις: 724 κλήσεις την ημέρα!
“ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ”
Στα συμπεράσματα ημερίδας: “Μαζί για το παιδί” αναφέρθηκαν σε εισήγησή τους ο πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου “Στήριξις”, Ευστράτιος Πουμπλάκης και η κοινωνική λειτουργός Αρτεμισία Κυριακάκη – Τερεζάκη.
Υπενθυμίζουμε ότι η ιδέα για την ίδρυση αυτού του Σωματείου… γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στα εγκαίνια του ξενώνα εφήβων που βρίσκεται στην αυλή του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας με σκοπό την εθελοντική κοινωνική προσφορά στην προστασία κάθε παιδιού που ζει στην Κρήτη κι έχει ανάγκη συμπαράστασης.
(Χανιώτικα νέα - 16/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/apokoumpi-i-kinonikes-domes-gia-pedia-ke-efivous-sta-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου