Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Θεραπεία με μουσική για πρώην νοσηλευόμενους της Ψυχιατρικής Κλινικής

Οι μουσικοί που συμμετείχαν στη χθεσινή συναυλία
Ένα πρωτοποριακό για τα τοπικά δεδομένα πρόγραμμα ψυχοθεραπείας μέσα από τη μουσική, υλοποιείται για πρώην νοσηλευόμενους της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, στέλνοντας μηνύματα ελευθερίας, ενάντια στον στιγματισμό της ψυχικής νόσου και την περιθωριοποίηση των ανθρώπων που κάποτε ο νους τους χάθηκε σε ανεξιχνίαστα μονοπάτια για να επανέλθει στην σκληρή πραγματικότητα.
Τα πρώτα βήματα έγιναν πριν από περίπου δύο χρόνια με πρωτοβουλία της ειδικευόμενης ψυχιάτρου, μουσικοθεραπεύτριας και μουσικού Ξανθούλας Ντακοβάνου και τη στήριξη της διευθύντριας της κλινικής Βασιλικής Τσερπέ.
Η συνέχεια ήρθε πέρυσι όταν από τα έσοδα ανοιχτής συναυλίας με τον Ρος Ντέιλι στο Νοσοκομείο, αγοράστηκαν μουσικά όργανα για την πρώτη ομάδα ασθενών.
Χθες, παγκόσμια ημέρα για τη ψυχική υγεία, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μία ακόμα συναυλία, αυτή τη φορά μέσα στη ψυχιατρική κλινική και μόνο για τους νοσηλευόμενους σε αυτήν. Εκεί, συντελέστηκε μια μοναδική συνάντηση μουσικών, ασθενών και θεραπευτών, οι οποίοι συγκινήθηκαν, τραγούδησαν, χόρεψαν.
Στην συναυλία συμμετείχαν με ακούσματα tango το σχήμα «Accordia Ι tango & more» (Μάκης Τσαμαλίκος, ακορντεόν, Πέτρος Δούναβης, βιολί) και Ηλίας Μπόικος, κιθάρα) και με έντεχνο και ελαφρολαικό ρεπερτόριο, η Αρετούσα (φωνή), ο Ευρυπίδης Σταματίου (πιάνο) και ο Γιάννης Μελαμπιανάκης (μπουζούκι). Και όλοι οι μουσικοί έπαιξαν αφιλοκερδώς για τους ασθενείς.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο επικουρικός γιατρός της Ψυχιατρικής Κλινικής Βύρωνας Λυκιαρδόπουλος, εξέφρασε ευχαριστίες «από καρδιάς στους μουσικούς που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να συμμετάσχουν στη μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  κεκλεισμένων των θυρών στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για εξαιρετικούς καλλιτέχνες που με τις φωνές και τα μουσικά τους όργανα πρόσφεραν πραγματικά συγκινητικές, αξέχαστες και μαγικές στιγμές στο ακροατήριο. Το κέφι άναψε και συνεπήρε τόσο τους ψυχικά “ασθενείς” όσο και τους “υγιείς”, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που συμμετείχαν αυθόρμητα στο χορό και το τραγούδι. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς όχι μόνο συμβάλλουν αποφασιστικά στην άρση του κοινωνικού στίγματος που δυστυχώς ακόμα περιβάλλει την ψυχική νόσο, αλλά κυρίως προσφέρουν απλόχερα σε όλους ευκαιρίες προσωπικής και κοινωνικής αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης».
Η διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής, Βασιλική Τσερπέ, σημείωσε ότι «ήταν μια πάρα πολύ ωραία και συναισθηματική εκδήλωση. Ηταν πάρα πολύ συγκινητική η ανταπόκριση των ασθενών μας που συμμετείχαν, τραγούδησαν, χόρεψαν. Μίλησαν για τα συναισθήματα που τους έβγαλε η μουσική».
Η ίδια εξηγεί ότι στην Ψυχιατρική Κλινική λειτουργεί σε συστηματική βάση εδώ και δύο χρόνια, η ομάδα «η οποία χρησιμοποιεί τη μουσική για θεραπευτικούς λόγους» με υπεύθυνους τους ειδικευόμενους ψυχιάτρους, Ξανθούλα Ντακοβάνου και Νίκο Παπαμιχαήλ.
Η κ. Τσερπέ διευκρινίζει ότι στην ομάδα «συμμετέχουν ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί και έχουν πάρει εξιτήριο» και «η συνάντηση γίνεται μια φορά την εβδομάδα σε γραφείο της Ψυχιατρικής Κλινικής».
“ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΑ”
Ακόμα, η κ. Τσερπέ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη δράση στέλνει  μήνυμα «ενάντια στο στίγμα της ψυχικής νόσου» και ότι για τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών δεν υπάρχουν μόνο τα φάρμακα αλλά και μια «ψυχοθεραπευτική προσέγγιση οποιασδήποτε μορφής και μία μορφή είναι η μουσικοθεραπεία. Το φαρμακευτικό είναι ένα κομμάτι. Το ψυχοθεραπευτικό είναι το άλλο σκέλος και ίσως το σημαντικότερο».
Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
«Στόχος μας είναι η θεραπεία μέσω της μουσικής μέσα από την έκφραση του ασυνείδητου», μας λέει από την πλευρά της η Ξανθούλα Ντακουβάνου, η οποία στο Πανεπιστήμιο 7 του Παρισιού έκανε το διδακτορικό της με αντικείμενο τη σχέση της μουσικής στη ψυχανάλυση και σήμερα διδάσκει μουσικοθεραπεία στο Τμήμα Ψυχαναλυτικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου.
«Θεώρησα αυτονόητο να εισάγω τη μουσική στη θεραπεία και στο πλαίσιο της ψυχιατρικής κλινικής στα Χανιά. Ηταν πολύ θετικό το κλίμα, το έχει στηρίξει η διευθύντρια κ. Τσερπέ αλλά και άλλοι άνθρωποι στην πορεία», σημειώνει η κ. Ντακοβάνου και επισημαίνει ότι στην ομάδα τώρα συμμετέχουν 4 θεραπευόμενοι και 2 θεραπευτές, δεδομένου ότι «αυτές οι ομάδες λειτουργούν ως κλειστές ομάδες ψυχοθεραπείας στις οποίες ο μέγιστος αριθμός δεν ξεπερνά τους οχτώ».
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα ασθενείς  είναι «με πολλαπλές νοσηλείες και η επιλογή τους έγινε με κριτήρια, μεταξύ άλλων, τη σχέση τους με τη μουσική και την τέχνη. Αυτή τη στιγμή είναι στο σπίτι τους και κάθε εβδομάδα για τις συναντήσεις της ομάδας έρχονται στην κλινική».
Η ίδια εξηγεί ότι στο πρώτο μέρος των συναντήσεων ακούνε όλοι μαζί ένα μουσικό θέμα με βάση το οποίο οι συμμετέχοντες γράφουν ή σχεδιάζουν και »στο δεύτερο κομμάτι γίνεται αναπαράσταση αυτού το οποίο έχει ειπωθεί στην ιστορία ή αποτυπωθεί στο σχέδιο».
Η κ. Ντακοβάνου υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ αποτελεσματική εν γένει η μουσικοθεραπεία. Το αποτέλεσμα το βλέπεις σε σχέση με τις υποτροπές και το πόσο συχνά νοσηλεύονται. Τα αποτελέσματα φαίνονται σε βάθος χρόνου, μακροχρόνια».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 11/10/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/therapia-me-mousiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου