Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η ΕΡΤ, το Euronews και οι... μπάρες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ενα ενδιαφέρον «σίριαλ», που βρίσκεται σε εξέλιξη στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά δεν έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τα ΜΜΕ, έρχεται να αποδείξει ότι νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος δεν εννοούν να ξεπεραστούν σε διοικούντες δημόσιες υπηρεσίες. Το μόνο που αλλάζει είναι μάλλον τα μέτρα ξεζουμίσματος του πολίτη και η απαίτηση να πληρώνει, μέσω της ΔΕΗ, όχι μόνο το τέλος ακινήτων, αλλά ακόμα και «χαράτσι» για την ΕΡΤ.
Η ΕΡΤ, όμως, πώς το ανταποδίδει; Πέρα από το γεγονός ότι στη δημόσια τηλεόραση υπάρχουν όντως ποιοτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και ταινίες, οι οποίες δεν «παίζουν» στην ιδιωτική εμπορική τηλεόραση.
Επί της ουσίας: η ΕΡΤ είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού ενημερωτικού καναλιού Euronews, το οποίο το αναμετέδιδε στην Ελλάδα όσο το πρόγραμμά του δεν ήταν στην ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, στις 18 Δεκεμβρίου 2012, που το Euronews ξεκίνησε τη μετάδοση του προγράμματός του και στην ελληνική γλώσσα, η ΕΡΤ έκοψε αιφνιδίως την επίγεια αναμετάδοση! Μάλλον το θεώρησε... ανταγωνιστικό Μέσο.
Ετσι, οι τηλεθεατές στη συχνότητα του Euronews ξαφνικά είδαν χρωματιστές... μπάρες.
Το ευρωπαϊκό κανάλι προσέφυγε στις 27 Δεκεμβρίου 2012 στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο συνήλθε στις 25 Φεβρουαρίου 2013 και δικαίωσε το Euronews, καθώς με την απόφασή του 128-2013 επέβαλε στην ΕΡΤ «τη διοικητική κύρωση της συστάσεως όπως αποκαταστήσει την πολυμορφία του προγράμματός της διά της προβολής των ξενόγλωσσων προγραμμάτων της Euronews και ειδικότερα τη γαλλόφωνη και αγγλόφωνη εκπομπή της, καθώς και την απόδοση αυτών στην ελληνική γλώσσα, με απειλή επιβολής αυστηροτέρων κυρώσεων».
Σύμφωνα, μάλιστα, με το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, «είναι έξω από κάθε λογική η μη μετάδοση από την ΕΡΤ Α.Ε. προγράμματος εταιρείας για τη σύσταση της οποίας είχε συμπράξει».
Επίσης αναφέρεται ότι «διά της υπό της ΕΡΤ Α.Ε. διακοπής της εκπομπής του αγγλοφώνου και γαλλοφώνου προγράμματος της EURONEWS S.Α., τα οποία είναι κατανοητά από τους Ελληνες λόγω της ευρυτάτης κατανοήσεως των αντιστοίχων δύο γλωσσών, καθώς και της αποδόσεως αυτών στην ελληνική γλώσσα, παραβιάστηκε η υποχρέωση της ΕΡΤ Α.Ε. προς τήρηση της υποχρεώσεώς της προς πολυμορφία του προγράμματός της».
Ετσι, τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου 2013 όταν δημοσίευσαν ρεπορτάζ για την απόφαση του ΕΣΡ με τίτλους του στιλ «το Euronews ξανάρθε». Μόνο που μέχρι χθες δεν είχε ξανάρθει. Μέχρι χθες, τουλάχιστον, η ΕΡΤ δεν είχε προχωρήσει στην αποκατάσταση της αναμετάδοσης του Euronews. Μόνο που η ΕΡΤ δεν είναι ιδιωτικό μαγαζί. Είναι δημόσιο. Και πληρώνουμε όλοι οι πολίτες για να υπάρχει. Και όχι για να μας στερεί υπηρεσίες που υποχρεούται να μας παρέχει. Ή μήπως, τελικά, φοβάται μην τυχόν παρακολουθήσουμε στην ελληνική γλώσσα δελτία ειδήσεων που δεν τα ελέγχει;
(Ελευθεροτυπία - 9/4/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=356306

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου