Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Παιδιά εκτός παιδικών σταθμών;

Εκτός παιδικών σταθμών κινδυνεύουν να μείνουν την επόμενη σχολική χρονιά 2013 - 2014 πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία πήγαιναν σε ιδιωτικούς ή δημοτικούς σταθμούς που επιδοτούνταν από το πρόγραμμα 'Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής' του Ε.Σ.Π.Α., το οποίο λήγει φέτος.
Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας Χανίων. Οπως εξηγεί «το πρόβλημα αυτό είχε διατυπωθεί προς τη Δημοτική Αρχή και τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. από τον Σύλλογό μας ήδη από το 2011 χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση. Ολοι γνωρίζαμε ότι το πρόγραμμα θα έληγε το 2013, οπότε το ερώτημα ήταν τι επρόκειτο να κάνει η Δημοτική Αρχή μετά τη λήξη αυτών των προγραμμάτων και αν δεσμευόταν να συνεχίσει να λειτουργεί τους περιαστικούς σταθμούς που μέχρι σήμερα χρηματοδοτούνταν από το Ε.Σ.Π.Α. και με τι κονδύλια.
Ο Σύλλογός μας διεκδικεί το αυτονόητο. Δωρεάν προσχολική παιδεία για όλα τα παιδιά. Η ανεπάρκεια της δημόσιας δωρεάν προσχολικής αγωγής είναι δεδομένη και μέχρι σήμερα το κενό καλυπτόταν σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα 'Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής' του Ε.Σ.Π.Α.».
Ακόμα ο Σύλλογος, ενδεικτικά αναφέρει ότι «για τη σχολική χρονιά 2012 - 2013, 805 παιδάκια στον Νομό Χανίων παρακολούθησαν το πρόγραμμα ιδιωτικών ή περιαστικών σταθμών του Δήμου μας μέσω του Προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. Αντίστοιχα 524 νήπια και 28 βρέφη εγγράφτηκαν στις δομές που εποπτεύει ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.» και θέτει τα ερωτήματα: «Τι θα γίνει με όλα αυτά τα παιδάκια; Πώς θα μπορέσουν σε περίοδο κρίσης οι οικογένειές μας να καλύψουν ένα ποσό 250 - 300 € μηνιαίως, που απαιτείται για κάθε παιδί για την εγγραφή τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό; Κι αν μετρούσαμε όλες εκείνες τις οικογένειες που δε μπαίνουν καν στη διαδικασία υποβολής αίτησης, ήδη αποθαρρυμένες στην πιθανότητα να βρεθεί το μικρό τους εντός των δομών του Δήμου, ποιες είναι πραγματικά οι ανάγκες; Οι γονείς πρέπει να διεκδικήσουμε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων, με διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής τόσο από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. όσο και από το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α.».
Ακόμα επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η κλασική απάντηση των αρμοδίων είναι ότι 'χρήματα δεν υπάρχουν'. Αυτό, όμως, αποτελεί τη δική μας θλιβερή αλήθεια. Ναι, χρήματα δεν υπάρχουν στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό για να καλυφθεί μία ανάγκη που η κάλυψή της θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη. Χωρίς προσβάσιμη προσχολική εκπαίδευση γυρίζουμε χρόνια πίσω, αφαιρώντας ουσιαστικά το δικαίωμα στην εργασία από έναν από τους δύο γονείς που θα πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά με το μεγάλωμα του παιδιού. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα χρήματα, ώστε να επεκταθεί και για τη σχολική χρονιά 2013 - 2014 το πρόγραμμα 'Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής' του Ε.Σ.Π.Α. και να επεκταθούν οι θέσεις που δύναται να εξασφαλιστούν μέσω Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Πού θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι; Ισως από τα αδιάθετα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. Το εν λόγω πρόγραμμα είχε ένα πολύ υψηλό ποσοστό απορρόφησης, ενώ κονδύλια σε άλλα προγράμματα, όπως είναι γνωστό, λιμνάζουν αδιάθετα. Και τι γίνεται με το περίφημο 2% που παρακρατείται από τους μισθωτούς ως εισφορά αλληλεγγύης και από τον Ο.Α.Ε.Δ. ακόμα το 'ψάχνουν'. Γιατί τμήμα του να μη δαπανάται για τις άνεργες μητέρες; Και τι θα γίνει με τα χρωστούμενα του κράτους στους Δήμους, μιας και ο κύριος οφειλέτης των Δήμων είναι το ίδιο το κράτος. Δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να αναγνωρίζονται μόνο τα λογιστικά διαμορφωμένα χρέη του κράτους στις Τράπεζες. Τι γίνεται με τα χρέη του κράτους στους πολίτες του;
Το πού θα βρεθούν τα χρήματα δεν είναι κάτι που είμαστε υπεύθυνοι να απαντήσουμε. Είναι πολιτική απόφαση. Και αν μην τι άλλο περιμένουμε από την Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα από τη Δημοτική Αρχή να μπει μπροστά διεκδικώντας μαζί με τους πολίτες δομές και πρόσβαση στην προσχολική παιδεία για όλα τα παιδάκια». 
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/4/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/119608-paidia-ektos-paidikwn-stathmwn/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου