Τρίτη 2 Απριλίου 2013

"Ταξίδι" μαθητών στην ιστορία των Χανίων

"Γνωριμία" με την ιστορία της πόλης των Χανίων γενικότερα, έκαναν οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Χανίων.
Τα παιδιά "ξενάγησε", αλλά και συνεπήρε με την ομιλία της, η αρχιτέκτων Αιμιλία Κλάδου - Μπλέτσα, η οποία ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση της Ομάδας Εργασίας του σχολείου, που εκπόνησε "Ημερολόγιο - Αφιέρωμα στην Ιστορία και στα Κτίσματα της Χαλέπας".
Οπως, μάλιστα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του 7ου Γυμνασίου, η κα Μπλέτσα, «νεανική κι αυθόρμητη κέρδισε εξ αρχής το ακροατήριο. Θυμήθηκε τα μαθητικά της χρόνια, τη φοίτησή της στην τότε Γαλλική Σχολή, την εισαγωγή της στην ανδροκρατούμενη Αρχιτεκτονική του Α.Π.Θ.  Μίλησε στα παιδιά για τις εμπειρίες της, ως μηχανικού του Δημοσίου, που στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’70 προσπάθησε να θέσει όρια και κανόνες, προκειμένου ν’ αναδειχθεί  και να συντηρηθεί η παλιά πόλη των Χανίων. Μίλησε στα παιδιά για την προσπάθεια έρευνας και καταγραφής των αξιόλογων αρχιτεκτονημάτων έξω από τα όρια της παλιάς πόλης».
Σημειώνεται ότι το υλικό αυτό αποτέλεσε τη βάση του βιβλίου της κας Κλάδου, 'Τα Χανιά έξω από τα τείχη' που έχει εκδοθεί από το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Χανίων.
«Δεν πολυπίστευα τότε ότι θα καταφέρναμε πολλά, αλλά συνέχιζα, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον θα σώζαμε τα σχέδια και τις φωτογραφίες αυτών των υπέροχων κτισμάτων από την ισοπέδωση της αντιπαροχής», είπε η κα Μπλέτσα.
«Ηταν μεγάλη η νίκη μας όταν τα περισσότερα απ’ αυτά τα κτίσματα ανακηρύχτηκαν διατηρητέα και διασώθηκαν χαρίζοντας στα Χανιά τη φήμη μιας από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας μας».
Στην ανακοίνωση του σχολείου σημειώνεται ότι η κα Κλάδου κάλεσε τα παιδιά να γνωρίσουν τον τόπο τους και την ιστορία του. Τους κάλεσε ως αυριανούς πολίτες να πολεμήσουν για τις ιδέες τους και να δουλέψουν με συλλογικότητα, ώστε ν’ αναδείξουν την ομορφιά και την ιστορία της πατρίδας μας.
Η αρχιτέκτονας απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για τους όρους ανακήρυξης ενός κτηρίου σε  διατηρητέο, απάντησε για την τύχη πολλών αρχιτεκτονημάτων της Χαλέπας, αλλά και άλλων περιοχών της πόλης.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι η κα Κλάδου τους «ενημέρωσε για τη νέα δουλειά που ετοιμάζει την Εκατογραφία, την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής των Χανίων τα τελευταία εκατό χρόνια».
«Η συναρπαστική της αφήγηση μας χάρισε πλούσιες λεπτομέρειες από την ιστορία των αρχιτεκτονημάτων  της πόλης μας», λένε τα μέλη της ομάδας εργασίας του 7ου Γυμνασίου.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 2/4/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/118681-taksidi-stin-istoria-twn-xaniwn/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου