Σάββατο 20 Απριλίου 2013

31 Μαίου η ψηφιακή μετάβαση στην Κρήτη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο κύβος για την ψηφιακή μετάβαση ερρίφθη! Οπως ήδη από τις 12 Απριλίου είχαν γράψει τα "Χανιώτικα νέα", η ψηφιακή τηλεόραση έρχεται στην Κρήτη.
Χθες, ανακοινώθηκε επισήμως από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι στις 31 Μαΐου 2013 θα αρχίσει η ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής "Ρογδιά" στον Νομό Ηρακλείου και "Μαλάξα" στον Νομό Χανίων. Ανακοίνωση εξέδωσε και η "Digea".
Η ψηφιακή μετάδοση θα ξεκινήσει στις 2 τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου!
Παράλληλα, θα διακοπεί η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 18433/515/16-4-2013. Αυτό σημαίνει και τέλος εποχής για την αναλογική μετάδοση των τηλεοπτικών καναλιών.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης προστίθεται ότι «περίπου 350.000 κάτοικοι του νησιού θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Συγκεκριμένα θα καλυφθούν οι  πρωτεύουσες Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων καθώς και τμήμα των Νομών αυτών».
ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
Οι συχνότητες που θα εκπέμπεται ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών είναι:
Από το κέντρο εκπομπής "Μαλάξα", το οποίο καλύπτει τα Χανιά και το Ρέθυμνο:
• Για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz).
• Για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 49 (698 MHz), 56 (794 MHz).
• Για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 57 (762 MHz).
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Από το κέντρο εκπομπής "Ρογδιά", το οποίο καλύπτει το Ηράκλειο:
• Για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz).
• Για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 24 (498 MHz), 25 (506 MHz).
• Για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 61 (794 MHz).
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «με στόχο την ομαλή μετάβαση των κατοίκων των τριών πόλεων της Κρήτης και των περιοχών γύρω από αυτές στη νέα ψηφιακή τηλεοπτική εποχή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οι εμπλεκόμενοι Φορείς, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόκειται να υλοποιήσουν στοχευμένες ενημερωτικές ενέργειες σε τοπικό επίπεδο».
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ
Το Υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε και συνοπτικό κείμενο με οδηγίες για τους τηλεθεατές. Μεταξύ άλλων σημειώνει:
- Τι χρειάζεται ο καταναλωτής για να βλέπει ψηφιακά;
• Να ανήκει σε περιοχή κάλυψης.
• Να έχει στραμμένη την κεραία του προς το ψηφιακό κέντρο εκπομπής ('Ρογδιά' ή 'Μαλάξα').
• Να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό: Τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG4.  Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν ο καταναλωτής έχει αγοράσει την τηλεόρασή του από τον Οκτώβριο 2009 και έπειτα, τότε έχει μεγάλες πιθανότητες να διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 ή:
• Εξωτερικό αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG4 ή Η.264:
• Εάν η τηλεόραση είναι μία κλασική αναλογική (CRT – όχι επίπεδη, 'κουτί'), τότε: αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής (SD – Standard Definition) με υποδοχή SCART (μαύρο βύσμα) ή RCA (βύσμα με 3 χρώματα - κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).
• Εάν η τηλεόραση είναι LCD ή PLASMA (επίπεδη τηλεόραση), τότε:
Συνιστάται ένας αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI (πλακέ υποδοχή) που προσφέρει μέγιστη ποιότητα θέασης ή
• Κάρτα μετατροπέα (module) MPEG4:
Στο εμπόριο υπάρχουν κάρτες, γνωστές και ως μοντούλες (modules), οι οποίες αποκωδικοποιούν το πρωτόκολλο MPEG4 AVC και το επανακωδικοποιούν σε σήμα VIDEO MPEG2. Με την τεχνολογία αυτή μπορεί να γίνει αναβάθμιση οποιασδήποτε τηλεόρασης έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG2 ή συσκευής ψηφιακού αποκωδικοποιητή MPEG2, εφόσον διαθέτουν κατάλληλη θύρα/εσοχή (Common Interface) που να υποστηρίζει τα DVB Common Interface Standards.
Προσοχή όμως! Οσοι από τους καταναλωτές έχουν σκοπό να προβούν σε αγορά τέτοιου είδους κάρτας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι όλες οι κάρτες συμβατές με όλες τις συσκευές. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζουν τον ακριβή τύπο της τηλεόρασής τους, έτσι ώστε στα σημεία πώλησης να τους ενημερώσει ο πωλητής για πιθανή ασυμβατότητα. Σε περίπτωση προβλημάτων, απευθύνονται στο κατάστημα αγοράς.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρησιμοποιώντας κάρτα μετατροπής θα υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στην αλλαγή των καναλιών ή
• USB tuner - για λήψη των ψηφιακών καναλιών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή:
Η χρήση κεραίας (συνήθως περιλαμβάνεται στη συσκευασία) είναι απαραίτητη.
Περιέχουν εσωτερική κεραία και τηλεχειριστήριο.
Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται αλλαγή κεραίας!
Προσοχή! Δεν υπάρχουν ψηφιακά αξεσουάρ (βύσματα, καλώδια κ.λπ.).
Η ΣΚΛΟΚΑ
Να σημειώσουμε ότι τα κρατικά κανάλια εκπέμπουν με αναλογικό σήμα και από το Κέντρο Εκπομπής της Σκλόκας Χανίων: Η ΕΤ-1 στους διαύλους 7 και 65, η ΝΕΤ στον δίαυλο 27 και η ΕΤ-3 στον δίαυλο 47, απ’ όπου έχουν επίσης λήψη αρκετές περιοχές του Νομού Χανίων - όσες έχουν οπτική επαφή με Σκλόκα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ΕΡΤ για το αν θα συνεχιστεί ή όχι η αναλογική μετάδοση από τη Σκλόκα.
(Χανιώτικα νέα - 20/4/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/119882-psifiaki-metabasi-kai-stin-kriti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου