Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Μια ελληνική ψηφιακή καινοτομία

Κι όμως η Ελλάδα της καινοτομίας υπάρχει, επιμένει και πρωτοπορεί. Μέσα από Ελληνες προγραμματιστές γεννήθηκε μια νέα, δωρεάν εφαρμογή για iPhone, το Qrator, που ήδη είναι διαθέσιμη στο AppStore. Πρόκειται για ένα εύχρηστο εργαλείο δικτύωσης. Αυτό που κάνει, είναι να προσκαλεί τους χρήστες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, συλλέγοντας φωτογραφίες ή και μουσική, από τα μέρη στα οποία βρίσκονται.
Οπως υποστηρίζουν άνθρωποι που υλοποίησαν την εφαρμογή, «το Qrator έχει τα χαρακτηριστικά ενός κινητού κοινωνικού δικτύου και απευθύνεται σε ανθρώπους με ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως η μόδα, η μουσική, η τέχνη, το φαγητό, τα ταξίδια, το design, τα σπορ, και μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα για την ανάδειξή τους.
»Οι εμπειρίες που αναρτώνται στο Qrator αποτελούν κάτι περισσότερο από ένα άλμπουμ ή ένα στατικό κολάζ φωτογραφιών. Πρόκειται για διαδραστικούς πίνακες περιεχομένου (moodboards), όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να αλληλεπιδράσει, βλέποντας φωτογραφίες, ακούγοντας μουσική ή αφήνοντας σχόλια. Η κάθε εμπειρία επιπλέον διαθέτει τη δική της σελίδα στο web, ώστε οι χρήστες να μπορούν να τη μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter.
»Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν, για παράδειγμα, να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από ένα ταξίδι, από την έξοδό τους σ' ένα εστιατόριο ή από ένα ξενοδοχείο στο οποίο έμειναν, από μέρη που επισκέπτονται, από εκδηλώσεις που παρακολουθούν, όπως συναυλίες ή άλλα events, αλλά και από στιγμές της καθημερινότητας. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να καταχωρίσουν τις εμπειρίες τους, σε συλλογές που δημιουργούν οι ίδιοι, τα λεγόμενα "Qrations". Ενα Qration θα μπορούσε να είναι "Τα αγαπημένα μου εστιατόρια στην Αθήνα" ή "Οι διακοπές μου".
»Μάλιστα, οι εμπειρίες των χρηστών καταχωρίζονται αυτομάτως και ανά τοποθεσία (location). Ετσι, κάθε τοποθεσία αποκτά τη δική της σελίδα, την οποία οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν μέσω της λειτουργίας "Follow places", παρακολουθώντας κατ' αυτόν τον τρόπο όλες τις αναρτήσεις των χρηστών του δικτύου με τη συγκεκριμένη γεωγραφική αναφορά. Το κύριο μέρος του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του λογισμικού της εφαρμογής έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, από ένα νέο start up, η ομάδα του οποίου απαρτίζεται από 10 μέλη».
Ο ιδρυτής του, Νικόλας Ιωαννίδης, επιχειρηματίας στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, αναφέρει: «Το Qrator προσφέρει τα εργαλεία στους χρήστες του ώστε να πουν καθημερινές ιστορίες οπτικοποιώντας τις εμπειρίες τους, όπου κι αν βρίσκονται. Επιπλέον, φιλοδοξεί να γίνει ένα μέσον ανάπτυξης για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την εστίαση, την ψυχαγωγία, καθώς και να προσφέρει τη δυνατότητα σε ταξιδιωτικούς προορισμούς να αναδειχθούν μέσα από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της ψηφιακής εφαρμογής».
Ενσωματώνει γνωστά ΑΡΙ (Facebook, Twitter, foursquare, iTunes) ενώ διαθέτει υπηρεσία αναγνώρισης μουσικής με την άδεια της Gracenote. Η εφαρμογή τελεί υπό διαρκή αναβάθμιση και ανάπτυξη σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της. Επειτα από μια περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας, σήμερα βρίσκεται στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης κάνοντας παράλληλα τα πρώτα βήματα στη χώρα μας, ενώ σύντομα θα απευθυνθεί και στο εξωτερικό. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο AppStore. Μπορείτε να κατεβεί και δωρεάν:
https://bit.ly/QratorApp
(Ελευθεροτυπία - 9/4/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=356425

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου