Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Το αεροδρόμιο Μάλεμε διεκδικεί ο Δήμος Πλατανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ενα αίτημα από το παρελθόν επαναφέρει ο Δήμος Πλατανιά, ο οποίος ζητά από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας την παραχώρηση του αεροδρομίου Μάλεμε στην τοπική κοινωνία.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, με σχετικό έγγραφό του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ζητά συγκεκριμένα «την παραχώρηση των μη χρησιμοποιούμενων χώρων και εγκαταστάσεων του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του Μάλεμε στην τοπική κοινωνία».
Εξηγεί ότι «ένα μικρό τμήμα του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του Μάλεμε, εκτάσεως 21.035 τ.μ.,  παραχωρήθηκε στην τέως Κοινότητα Μάλεμε, της οποίας καθολικός διάδοχος είναι σήμερα ο Δήμος Πλατανιά, με τη με αρ. Φ.550/762236/Σ.424/18-4-1994 απόφαση του αρχηγού Γ.Ε.Α., ενώ το υπόλοιπο παραμένει σε αχρησία.   Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αρχή του Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά έχει αποστείλει σειρά αιτημάτων σε όλους του εμπλεκόμενους Φορείς για την απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία».
Ακόμα ο κ. Μαλανδράκης σημειώνει ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά με τη με αρ. 136/10-05-2011 ομόφωνη απόφασή του  επικαιροποίησε το αίτημα της παραχώρησης των μη χρησιμοποιούμενων χώρων και εγκαταστάσεων του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του Μάλεμε».
Παράλληλα, στο έγγραφο σημειώνεται ότι «τα τελευταία χρόνια, η γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι κατ? αρχήν η κατηγοριοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων και στη συνέχεια η παραχώρηση των δυναμένων να παραχωρηθούν μη χρησιμοποιουμένων χώρων στρατιωτικών μονάδων και εγκαταστάσεων στις τοπικές κοινωνίες για την ανάπτυξη πολλαπλών πολιτιστικών, κοινωνικών, αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων που αναβαθμίζουν την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Στον συγκεκριμένο χώρο ο Δήμος Πλατανιά θα μπορέσει να αναπτύξει κοινωφελείς, αθλητικές, πολιτιστικές και γενικότερα κοινωνικές χρήσεις, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».
Τονίζεται δε ότι η παραχώρηση αυτή «έχει μεγάλη  σημασία και θα λειτουργήσει και αντισταθμιστικά στην περιοχή, όπου όλες οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες της καθώς και κάθε τομέας ανάπτυξης είχαν επιβαρυνθεί και σε κάθε περίπτωση επηρεασθεί όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας του στρατιωτικού αεροδρομίου στον συγκεκριμένο χώρο».
Ο ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, χθες, ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης κατέθεσε ως αναφορά προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο το έγγραφο του Δήμου Πλατανιά επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο άπτεται άμεσα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της εν γένει αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής» καλώντας τον να εξετάσει το περιεχόμενο του σχετικού αιτήματος.
ΤΟ 2007
Να υπενθυμίσουμε ότι ερώτημα με θέμα την παραχώρηση του αεροδρομίου Μάλεμε είχε απευθύνει το 2007 προς τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Οπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα των 'Χανιώτικων νέων' με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2007, ο κ. Μεϊμαράκης είχε δώσει αρνητική απάντηση με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεδομένα.
Αρνητικά είχε απαντήσει το 2007 το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε σχετική ερώτηση του τότε προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, σύμφωνα και με δημοσίευμα των 'Χανιώτικων νέων' με ημερομηνία 4/12/2007.
(Χανιώτικα νέα - 24/4/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/120105-diekdikisi-aerodromiou-maleme/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου