Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πρωτοποριακές εφαρμογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Υποβρύχιο σκάφος για εύρεση αντικειμένων και λήψη φωτογραφιών, οικολογικό αυτοκίνητο υδρογόνου που παράγει μηδενικούς ρύπους, ειδική πλατφόρμα για επικοινωνία ατόμων με κινητικά προβλήματα, ειδική κατασκευή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κλιματιστικά μηχανήματα, ιπτάμενη πλατφόρμα με τη βοήθεια μπαλονιού για συλλογή και μετάδοση φωτογραφιών και δεδομένων! Αυτές οι πρωτοποριακές εφαρμογές δεν έχουν αναπτυχθεί σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Αλλά υλοποιούνται εδώ στην Ελλάδα. Και συγκεκριμένα στο Πολυτεχνείο Κρήτης!
Από νέους ανθρώπους που πρωτοπορούν στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά στην Ελλάδα της κρίσης.
Πρόκειται για καινοτόμες ιδέες φοιτητών του Ιδρύματος, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 6:30μ.μ. στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων το οποίο, τη διοργανώνει μαζί με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΕΒΕ Χανίων, θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα οκτώ ομάδων φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που αναπτύχθηκαν ή αναπτύσσονται στο πλαίσιο της δράσης "Φυτώριο Ιδεών".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα οκτώ πρωτότυπα που θα παρουσιαστούν είναι:
• Υποβρύχιο Ρομποτικό Σκάφος.
• Πλατφόρμα εναλλακτικής επικοινωνίας ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
• AirPOTition: Δημιουργία κατασκευής που προσαρμόζεται στις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αισθητικής των κτηρίων
• Νανο-σύνθετα αυτό-καθοριζόμενα προστατευτικά υμένια δομικών υλικών.
• LEGODOME: Νέο δομικό υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον.
• Βελτιστοποίηση πειραματικού οχήματος, μηδενικής εκπομπής ρύπων.
• Διαδικτυακή κοινωνική πλατφόρμα διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων με σύστημα καταγραφής επιδόσεων.
• Daedalus: Ιπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών.
Το καθένα από αυτά έχει ξεχωριστή σημασία.
ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ
Το υποβρύχιο Ρομποτικό Σκάφος "U-SEADON" αναπτύσσεται από τον φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ανδρέα Καμπιανάκη και τους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ανδρέα Γραμμένο και Χρήστο Κωνσταντόπουλο με καθοδηγητή τον Σάββα Πιπερίδη (ΕΤΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης).
Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, η ιδέα αφορά στην κατασκευή ενός υποβρύχιου σκάφους, μικρής κλίμακας, στεγανό, με αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και πλοήγησης, με μεγάλη ενεργειακή αυτονομία, χαμηλό κόστος κατασκευής, εξοπλισμένο με σύστημα ηχοβολιστικό για την εύρεση αντικειμένων στον χώρο, αλλά και δυνατότητα λήψης εικόνων, που θα είχε μεγάλο εύρος εφαρμογών. Ενδεικτικά, κάποιες από τις πιθανές εφαρμογές του σκάφους είναι οι εξής: υποθαλάσσιες έρευνες, παρατήρηση θαλάσσιων υποσυστημάτων, επιτήρηση υποθαλάσσιων αγωγών και γεωτρήσεων, φωτογράφιση υφάλων πλοίων για τη δρομολόγηση επισκευής τους, συλλογή δεδομένων μετρήσεων από τον βυθό με την χρήση αισθητήρων, χαρτογράφηση βυθού, δειγματοληπτικός έλεγχος υδάτων, μετρήσεις στον βυθό και πολλές άλλες.
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Η πλατφόρμα εναλλακτικής επικοινωνίας ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα One button AAC αναπτύσσεται από τη φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου, με καθοδηγητή τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Σταύρο Χριστοδουλάκη.
Στόχος της πλατφόρμας «είναι να λύσει το πρόβλημα επικοινωνίας των ατόμων που στερούνται έκφρασης λόγου και εμφανίζουν κινητικά βαριές μορφές αναπηρίας, χρησιμοποιώντας απλές και χαμηλού κόστους τεχνολογίες.
Το πρωτότυπο απευθύνεται σε νοητικά υγιείς χρήστες, οι οποίοι κινητικά μπορούν να εκτελέσουν μία και μόνο κίνηση, για παράδειγμα να κουνήσουν μόνο ένα δάκτυλο ή χέρι ή να κλωτσήσουν με πόδι».
Πηγή έμπνευσης για την φοιτήτρια αποτέλεσε «ένα κορίτσι 17 χρονών που πάσχει από τετραπληγία και η μοναδική κίνηση που μπορεί να ελέγχει καλύτερα ο εγκέφαλός της είναι η κίνηση του δεξιού της ποδιού. Ωστόσο, το κορίτσι νοητικά είναι υγιέστατο, με οξεία αντίληψη και εξαιρετική μνήμη.
Με τη χρήση της εφαρμογής που αναπτύχθηκε, οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν μονολεκτικά, να συντάξουν προτάσεις, να ψυχαγωγηθούν διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία, ακούγοντας μουσική ή παρακολουθώντας ταινίες και βλέποντας φωτογραφίες».
ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
Η κατασκευή "AirPOTition" που προσαρμόζεται στις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αισθητικής των κτηρίων υλοποιείται από τους φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιάσονα Πατεράκη, Άλμα Τράλο και Γεωργία Βοραδάκη και τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Αγγελο Κλωθάκη με καθοδηγητή τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Κωνσταντίνο - Αλκέτα Ουγγρίνη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, «η ιδέα ξεκίνησε από μια ομάδα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που σκέφτηκε να αξιοποιήσει τις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού που δεσπόζουν σε πολλά κτήρια, σχεδιάζοντας μια κατασκευή που κατ’ αρχήν θα παρήγαγε ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα βελτίωνε την αισθητική των κτηρίων.
Ετσι, κατασκεύαστηκε το AirPOTition, μια κατασκευή που τοποθετείται μπροστά από τις εξωτερικές μονάδες των air-condition και μετατρέπει την κινητική ενέργεια που παράγεται από την πτερωτή του μηχανήματος σε ηλεκτρική με τη χρήση πιεζοηλεκτρικών υλικών. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκές λωρίδες για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και τη μετατροπή της σε ηλεκτρική. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα συλλέγεται σε μια μπαταρία και τροφοδοτεί πίσω το κτήριο.  Ταυτόχρονα, η κατασκευή χρησιμοποιεί το νερό που αποβάλλει το air-condition για να αναπτυχθούν κάθετοι κήποι στις όψεις των κτηρίων.
Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη πράσινων πυρήνων στις πόλεις και ειδικότερα στα κέντρα των μεγάλων, αστικών πόλεων που πάσχουν ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση».
ΔΟΜΙΚΑ ΥΚΙΚΑ
"Νανο-σύνθετα αυτό-καθοριζόμενα προστατευτικά υμένια δομικών υλικών" είναι το θέμα των υποψηφίων διδακτόρων του Γενικού Τμήματος Χρύσας Καπριδάκη και Αναστασίας Βεργανελάκη με καθοδηγήτρια την επίκουρη καθηγήτρια του Γενικού Τμήματος, Παγώνα (Νόβη) Μαραβελάκη.
Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη για προστασία και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που απειλείται από τη συνεχώς αυξανόμενη διάβρωση των μνημείων από φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες.
Το πρωτότυπο που αναπτύχτηκε αφορά στη σύνθεση ενός καινοτόμου προστατευτικού προϊόντος νανοτεχνολογίας, το οποίο είναι διαφανές, παρέχει αρχικά προστασία και υδροφοβίωση σε επιφάνειες δομικών υλικών χωρίς να μεταβάλει το χρώμα τους, ενώ ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενο την ηλιακή ακτινοβολία, είναι δυνατόν να προσδώσει στις επιφάνειες αυτές αντιβακτηριδιακές και αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες, αποτρέποντας τη συσσώρευση ρύπων και βιολογικών επικαθήσεων.
Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στον τομέα της σύγχρονης οικοδομικής όσο και στον τον τομέα της συντήρησης αρχιτεκτονικών και παραδοσιακών μνημείων, όπου η οποιαδήποτε επέμβαση απαιτεί πλήρη έλεγχο των προϊόντων που εφαρμόζονται σε αυτά.
ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Το "LEGODOME", ένα νέο δομικό υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον, αναπτύσσουν οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ιωάννης - Γιώργος Ιγγλεζάκης, Γιώργος Ανδρεσάκης και Νίκος Ασημάκης με καθοδηγητές τον καθηγητή του Γενικού Τμήματος Κωνσταντίνο Προβιδάκη, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Κώστα - Αλκέτα Ουγγρίνη, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ιάκωβο Ρήγο και τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Εμμανουήλ Στειακάκη.
Η ιδέα προήλθε από τη διαπίστωση της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας για την κατασκευή των κτηρίων, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή των οικοδομικών υλικών που χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα τη σπατάλη της πρώτης ύλης. Τα κτήρια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε όλα τα στάδια ζωής τους: από την κατασκευή, τη χρήση, τη συντήρηση, την ανακαίνιση, ως και την κατεδάφισή τους.
Για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά προτείνεται ένα δομικό υλικό, το οποίο δεν θα απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας για την κατασκευή του, θα είναι εύκολα ανακυκλώσιμο και θα έχει ικανοποιητική αντοχή στον χρόνο. Θα αποτελεί μονάδα ενός εναλλακτικού τρόπου κατασκευής, που θα δίνει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του μετά το πέρασμα της χρήσιμης διάρκειας ζωής του κτηρίου και δεν θα κατατάσσεται στην κατηγορία των αποβλήτων.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ
Η βελτιστοποίηση πειραματικού οχήματος, μηδενικής εκπομπής ρύπων έγινε από τους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Γιάννη Στρατηγό και Παναγιώτη Μπάζιο και ομάδα φοιτητών με καθοδηγητές τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Νίκο Τσουρβελούδη και τον ΙΔΑΧ του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πολυχρόνη Σπανουδάκη.
Είναι το γνωστό από παλαιότερα δημιοσιεύματά μας αυτοκίνητο υδρογόνου -μηδενικών ρύπων- made in Greece, που κατασκευάστηκε πέρυσι στο Πολυτεχνείο Κρήτης και φέτος αναβαθμίστηκε.
Η ομάδα TUC Eco Racing (www.tucer.tuc.gr) του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει κατασκευάσει ήδη οχήματα με τα οποία έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς με σημαντικές διακρίσεις.
Η ομάδα των φοιτητών βρίσκεται σε φάση κατασκευής των νέων συστημάτων και τον Μάιο προτίθεται να συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων που θα γίνει στο Rotterdam της Ολλανδίας.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Διαδικτυακή κοινωνική πλατφόρμα διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων με σύστημα καταγραφής επιδόσεων αναπτύσσουν οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών: Γιώργος Καστρινάκης, Κώστας Καστρινάκης, Χαράλαμπος Παράβαλος με καθοδηγητές τον καθηγητή του ίδιου τμήματος Μίνω Γαροφαλάκη και τον επίκουρο καθηγητή Αντώνη Δεληγιαννάκη.
Η ιδέα αφορά στην κατασκευή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα χρησιμοποιείται από ομάδες ερασιτεχνών αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή οποιουδήποτε άλλου ομαδικού αθλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διαχειριστούν την ομάδα τους διαδικτυακά, καταγράφοντας τα σημαντικά γεγονότα, δηλώνοντας νέους παίκτες ή παίκτες που αποχωρούν, καταγράφοντας τα αποτελέσματα από τις αναμετρήσεις της ομάδας, ενώ μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να επικοινωνούν και τα μέλη της ομάδας.
ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Ιπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών με την ονομασία Daedalus (σχετική ιστοσελίδα: http://www.daedalus.tuc.gr/) αναπτύσσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γιάννης Μανδουραράκης και Αντώνιος Ιγγλεζάκης, ο φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Αθανάσιος Παράσχος, η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Κατερίνα Τσακαλάκη και ο φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Μάριος Ανδρεόπουλος, με καθοδηγητές τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Ευτύχιο Κουτρούλη και τον καθηγητή του ίδιου τμήματος Κωνσταντίνο Καλαϊτζάκη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου, η ιδέα αφορά την κατασκευή μίας πλατφόρμας που θα ίπταται με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού που περιέχει ήλιο (He). Η πλατφόρμα θα φέρει εξοπλισμό που θα αποτελείται από μικρο-κάμερα υψηλής ανάλυσης και ποικίλους αισθητήρες που θα συλλέγουν φωτογραφίες και δεδομένα μετρήσεων.
Σε δεύτερη φάση θα χρησιμοποιεί σύστημα αναμετάδοσης των δεδομένων που συλλέγονται από την πλατφόρμα σε επίγειο κόμβο.
Η πλατφόρμα μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα συμβολή σε διάφορα πεδία ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς σκοπούς, για την αναμετάδοση γεγονότων, για ψυχαγωγία, για την ασφάλεια και φύλαξη ενός του χώρου κ.λπ..
Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση απευθύνεται τόσο σε επιχειρηματίες της Κρήτης και σε παράγοντες της τοπικής οικονομίας, όσο και στο ευρύ κοινό και έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση για τις δράσεις καινοτομίας που αναπτύσσονται στο Πολυτεχνείου Κρήτης, την περαιτέρω υποστήριξη και προώθηση των προσπαθειών των φοιτητών, αλλά και τη σύνδεση του Πολυτεχνείου Κρήτης με την τοπική κοινωνία.
(Χανιώτικα νέα - 12/4/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/119362-ta-xania-tis-kainotomias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου