Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ερχονται τα ψηφιακά στην Κρήτη με πιθανή ημερομηνία 30 Μαίου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Βασικό Κέντρο Εκπομπής η Μαλάξα (φωτ. από την ιστοσελίδα
http://greektv.pbworks.com/w/page/46672522/91).
Βγαίνει από το… ψυγείο, όπως φαίνεται, το θέμα της ψηφιακής μετάβασης των τηλεοπτικών καναλιών, με την Κρήτη αυτή τη φορά να βρίσκεται σε προτεραιότητα.
Στον πίνακα οι συχνότητες για τα ψηφιακά κανάλια
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, το αργότερο μέσα στον Ιούνιο, με πιθανή ημερομηνία 30 Μαΐου, θα αρχίσει η ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας από τα Κέντρα Εκπομπής Μαλάξας, η οποία καλύπτει την πόλη των Χανίων και μεγάλο μέρος της υπαίθρου του Νομού, όπως και την πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και Ρογδιάς, που καλύπτει την πόλη και μεγάλο μέρος της υπαίθρου του Ηρακλείου.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη Μαλάξα (αλλά μάλλον και τη Ρογδιά) προβλέπεται να γίνει το λεγόμενο switch off. Σημαίνει ότι την ημέρα που θα ξεκινήσουν τα ψηφιακά, θα κλείσουν οι αναλογικοί αναμεταδότες και οι τηλεθεατές θα πρέπει να συντονίσουν τις τηλεοράσεις τους ή να ενσωματώσουν σε περιπτώσεις συσκευών παλαιάς τεχνολογίας δέκτες Mpeg 4.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μαλάξα γίνονται από τη Digea, που είναι ο πάροχος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, προετοιμασίες για την ψηφιακή μετάβαση.
Σημειώνεται ότι με τις ίδιες κεραίες που λαμβάνουμε το αναλογικό σήμα, θα γίνεται λήψη και του ψηφιακού.
Πάντως, επίσημες ανακοινώσεις για την ψηφιακή μετάβαση αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες καθώς, αν δεν αλλάξει κάτι, προβλέπεται η υπογραφή σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Η ψηφιακή μετάβαση είχε "παγώσει" μετά τον Χορτιάτη, που στις 14 Δεκεμβρίου 2012 διακόπηκε η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος με αναλογική τεχνολογία, αλλά τώρα ενεργοποιείται ξανά καθώς πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε όλη την χώρα έως τον Μάρτιο του 2014.
Πάντως, μέχρι τώρα η Digea στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι «προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί το επόμενο σημείο εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος με ψηφιακή τεχνολογία» και ότι το άρθρο 37 του νόμου 4053/2012 προβλέπει ότι «με κοινές αποφάσεις των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μπορεί κατά περίπτωση να καθορίζονται ημερομηνίες διακοπής εκπομπών τηλεοπτικού προγράμματος με αναλογική τεχνολογία από τα επιτρεπτά κέντρα ψηφιακής εκπομπής που προβλέπονται στο Παράρτημα V της ΚΥΑ 21161/2008 (Β’ 1680), όπως ισχύει ή στην προβλεπόμενη απόφαση της παρ. 12 του άρθρου 13 του ν. 3592/2007 (Α’ 161)».
Επίσης, αν και καθορίστηκε ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2704/Β’/5-10-2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης και στον οποίο προβλέπονται αλλαγές σε σχέση με την κατανομή των συχνοτήτων στον Νομό Χανίων από την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση του 2008 (Αρ. φύλλου ΦΕΚ 1680, 20 Αυγούστου 2008), σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η μετάβαση θα γίνει με βάση τον χάρτη του 2008 σε ό,τι αφορά τη Μαλάξα.
ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
Οι συχνότητες μετάδοσης των ψηφιακών καναλιών από το Κέντρο Εκπομπής 'Μαλάξα' σε εκείνον τον χάρτη έχουν ως εξής:
• Δίαυλος (κανάλι) 21 για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών. Τώρα από το κανάλι 21 εκπέμπει η ΕΤ1 με αναλογικό σήμα από τη Μαλάξα.
• Δίαυλος 24 για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών. Τώρα από το κανάλι 24 εκπέμπει αναλογικά η ΕΤ3 από τη Μαλάξα.
• Δίαυλος 38 για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Από το κανάλι 38 προβλέπεται να 'πιάνουμε' όλα τα τοπικά κανάλια παγκρήτιας εμβέλειας.
• Δίαυλος 39 για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών καθώς και για τη μετάδοση δύο προγραμμάτων φορέων παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Ηδη από τον δίαυλο 39 μεταδίδονται δύο συνδρομητικά κανάλια της Nova και μέσω ΕΡΤ το TV 5 Monde, ενώ αναμένεται να ξαναρχίσει η αναμετάδοση του Euronews.
• Δίαυλος 49 για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Τώρα από το κανάλι 49 εκπέμπει αναλογικά μέσω ΕΡΤ το TV-5 Monde από τη Μαλάξα, αλλά με χαμηλή ισχύ.
• Δίαυλος 56 για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.
• Δίαυλος 57 για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Τώρα από το κανάλι 57 αναμεταδίδεται αναλογικά το 'Μακεδονία'.
ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ
Ερώτημα παραμένει το πώς θα καλυφθεί, όταν γίνει το switch off, η ενδοχώρα του Νομού Χανίων, αφού, λόγω της γεωγραφίας της περιοχής, η κάλυψη απαιτεί δίκτυο αναμεταδοτών, όπως γίνεται σήμερα. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη του Νομού Χανίων γίνεται με αναμεταδότες σε περιοχές Πλακάλωνα, Κοτσυφιανά και άλλες περιοχές.
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Η πρώτη μετάδοση ψηφιακού σήματος έγινε τον Ιούλιο του 2012 από τη Μαλάξα και συγκεκριμένα στον δίαυλο 39 με το πρόγραμμα Nova επίγεια, που παρέχει δύο συνδρομητικά κανάλια της Nova, τα Nova cinema1 και Nova Sports. Τα κανάλια αυτά είναι μεν συνδρομητικά, αλλά στο ίδιο μπουκέτο μεταδίδεται αυτή τη στιγμή ελεύθερα μέσω ΕΡΤ το TV 5 Monde.
ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΕΡΤ  - ΟΤΕ;
Σε ενημερωτική ιστοσελίδα για την ψηφιακή τηλεόραση (http://www.digitaltvinfo.gr/index.php?option=com_magazine&task=viewArticle&id=8408&Itemid=123) αναφέρθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει το προγραμματισμένο για τον Μάιο switch off στα δύο κέντρα εκπομπής της Κρήτης, Ρογδιά και Μαλάξα, εξαιτίας της ΕΡΤ και ειδικότερα λόγω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας της με τον ΟΤΕ για τη μεταφορά των σημάτων της μέσω δορυφόρου. Ο διαγωνισμός που είχε γίνει πριν πολλούς μήνες και στον οποίο κέρδισε τη μεταφορά ο ΟΤΕ, δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει λόγω διαφοράς μεταξύ των δύο εταίρων. Ωστόσο, από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας μας είπαν ότι δεν τίθεται θέμα για αναβολή στην ψηφιακή μετάβαση.
(Χανιώτικα νέα - 12/4/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/119370-20.html

1 σχόλιο:

  1. όπου μπλέκεται ο ΟΤΕ δημιουργούνται προβλήματα, ούτε οι Γερμανοί κάναν καμιά αλλαγή σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή