Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η περασμένη εβδομάδα δεν είχε μόνον δυσάρεστες ειδήσεις. Ασχέτως αν την επικαιρότητα μονοπώλησε -και δικαίως- η απαράδεκτη ένοπλη επίθεση σε μετανάστες εργάτες στη Νέα Μανωλάδα, που έκανε την Ελλάδα διεθνώς ρεζίλι και ανέδειξε την κρίση πολιτισμού και Παιδείας που υπάρχει στην χώρα μας αλλά και τις ευθύνες της πολιτείας.
Ωστόσο, είχαμε και τρεις άλλες ειδήσεις, που μπορεί να μην έτυχαν της ίδιας προσοχής και μεταχείρισης από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά σίγουρα έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά.
Η πρώτη είδηση: Ερευνητές στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (Ι.Τ.Ε.) στο Ηράκλειο άλλαξαν τη μαγνητική κατάσταση υλικών και άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία συσκευών που θα λειτουργούν 1000 φορές γρηγορότερα: με ταχύτητες τουλάχιστον 10 terahertz (1012 hertz) αντί για 10 gigahertz (109 hertz) όπως μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη αυτή του "Κβαντικού Φεμτο-Μαγνητισμού" από τις ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητή του Ι.Τ.Ε. Ηλία Περάκη και του επίκουρου καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Iowa State και του Εργαστηρίου Ames των ΗΠΑ Jigang Wang ανακοινώθηκε στις 4 Απριλίου 2013 στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature (τεύχος 496, σελίδες 69-73).
Η δεύτερη είδηση: Φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης προχώρησαν σε πρωτοποριακές κατασκευές, όπως το αυτοκίνητο που εκπέμπει μηδενικούς ρύπους, η ιπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών  και το υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος, που παρουσιάστηκαν στις 16 Απριλίου σε εκδήλωση στο ΕΒΕ Χανίων. Ολες αυτές οι εφαρμογές παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της «Ε» στις 12 Απριλίου.
Η τρίτη είδηση: Με μήνυμα: "Τσακίζουμε το φασισμό, χτίζουμε την ελπίδα", πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το 1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ των σχολείων. Το φεστιβάλ περιλάμβανε δημιουργία γκράφιτι, εργαστήριο ζωγραφικής - σκίτσου - αφίσας, παρουσίαση εργασιών, προβολή ντοκιμαντέρ, συζητήσεις κ.α..
Αυτές οι τρεις ειδήσεις αναδεικνύουν την Ελλάδα που αγαπήσαμε, αγαπάμε και, ενίοτε, θέλουμε. Όχι αυτή του ρατσισμού και της βίας. Αλλά εκείνη του σεβασμού της διαφορετικότητας, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας.  Με τους μαθητές να μας δίνουν το καλύτερο μάθημα.
Αλλά και την Ελλάδα της επιστήμης. Με τους ερευνητές του ΙΤΕ, που αποσπούν συνεχώς διακρίσεις για τη δουλειά τους. Αλλά και με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως και άλλων ΑΕΙ και μελλοντικούς επιστήμονες,  να παρουσιάζουν πρωτοποριακές ιδέες που έρχονται από και για το μέλλον.
Το ερώτημα όμως είναι: Το νέο ερευνητικό προσωπικό που θα βγει αύριο στην αγορά εργασίας και αποτελεί το ελπιδοφόρο μέλλον, θα μπορέσει να μείνει στην Ελλάδα; Ή θα υποχρεωθεί να μεταναστεύσει, όπως τόσοι άλλοι Ελληνες, επιστήμονες και όχι μόνο, που τώρα μεγαλουργούν σε ιδρύματα του εξωτερικού; Πότε, επιτέλους, η Ελλάδα αντί να «τρώει» τα παιδιά της, θα αρχίσει να τα στηρίζει;
(Ελευθεροτυπία - 23/4/2013) 
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=359614

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου