Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ενα βιβλίο - προσφορά στην τοπική ιστορία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Πολύτιμη προσφορά στην τοπική ιστορία αποτελεί το βιβλίο της Ευαγγελίας Νικολακάκη - Μανιουδάκη από τους Κάμπους Κεραμειών: "Οι εραστές της Λευτεριάς".
Το βιβλίο παρουσιάζει τους αγώνες του λαού των Κεραμειών αλλά και ευρύτερα των Κρητικών ενάντια σε κατακτητές και υπέρ της ελευθερίας.
"Οι εραστές της Λευτεριάς" κυκλοφόρησαν το 2011 με την επιμέλεια της φιλολόγου Αριάδνης Παπιδάκη και δεν έχουν πάψει έως σήμερα να γράφονται οι θετικές κριτικές.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, τον Αύγουστο του 2011 στους Κάμπους, ο Dr Νικόλαος Β. Πετρουλάκης είχε υπογραμμίσει: «Το βιβλίο αυτό καρπός έρευνας και μόχθου δεκαετιών σε ιστορικά αρχεία, σεντούκια αγωνιστών, με τα ημερολόγια και τα έγγραφά τους, σε βιβλιοθήκες, ιδιωτικά αρχεία, πινακοθήκες, λαογραφικά μουσεία, αρχεία Μοναστηριών, αποτελεί μια λαμπρή σελίδα των αγώνων του λαού των Κάμπων και των γειτονικών χωριών. Η συγγραφέας αναζήτησε και ανέδειξε τους εραστές της λευτεριάς, ενός τιτάνιου αγώνα που έφτασε μέχρι τις μέρες της. Το βιβλίο αποτελεί μια λαμπρή σελίδα των αγώνων του κρητικού λαού και μπορεί να χαρακτηριστεί σπονδή στην ιστορία».
Ο κ. Πετρουλάκης, είχε επισημάνει επίσης ότι το βιβλίο «αναφέρεται σε σοβαρά ιστορικά γεγονότα, όπως ο Κρητικός Πόλεμος, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, η επανάσταση του Δασκαλογιάννη, η κήρυξη της επανάστασης του 1821 στον Λούλο Κεραμειών, το Διάγγελμα του Υψηλάντη, οι τραγωδίες της Τουρκοκρατίας…». Και είχε προσθέσει ότι «στο δεύτερο μέρος η συγγραφέας αναφέρεται στα Κεραμειά, τα κοντινά προς τους Κάμπους χωριά και δίνει μια ζωηρή εικόνα για τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα πράγματα πάσης φύσεως, που συνδέονται με τα χωριά αυτά, στην τροχιά των αιώνων. Εξετάζει τα χωριά, καθένα χωριστά, γράφει για τις μάχες που έγιναν εκεί και για τους αγωνιστές κατοίκους τους τους οποίους και αναφέρει».
Στο προλογικό σημείωμά της στο βιβλίο η φιλόλογος κ. Παπιδάκη σημειώνει:
«Το παρόν εκπόνημα ξεκίνησε ως εράνισμα πληροφοριών για τα χωριά Κάμποι - Κεραμειά Κυδωνίας προκειμένου να το τοποθετήσει σε περίοπτη θέση μέσα στην Κρητική ιστορία και να αποδώσει τα εύσημα στους ανθρώπους που με αυταπάρνηση υπηρέτησαν το υψηλό καθήκον που πρόσταζε πάντα η ψυχή τους "αμύνεσθαι περί πάτρης". Η ακόρεστη δίψα της συγγραφέως για μάθηση της άνοιξε δρόμους μέσα από αρχεία χειρογράφων μεγάλων οπλαρχηγών, (ανέκδοτα μέχρι σήμερα), μέσα από προσωπικά ημερολόγια αγωνιστών, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τις συμφορές. Με το βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε περίοδο της κρητικής ιστορίας και του Δήμου Κεραμειών».
Η ίδια η συγγραφέας επισημαίνει:
«...στους Κάμπους, γεννήθηκα και έζησα τα μαθητικά του δημοτικού χρόνια. Ο πατέρας μου είχε παντοπωλείο-καφενείο, τόπο συγκέντρωσης όλων των χωριανών, από μικρά παιδιά μέχρι γερόντων που η συντροφιά τους σε όλους ήταν σεβαστή. Τα βράδια του καλοκαιριού στην αυλή του καφενείου με τις νύχτες τις φεγγαρόφωτες, ο όγκος των Λευκών Ορέων να δεσπόζει δίπλα σου, να νομίζεις ότι αν απλώσεις το χέρι σου θα τ’ αγγίξεις, να υπερηφανεύεσαι για το παράστημά τους και να νιώθεις έντονο το συναίσθημα της προστασίας τους. Πόσες ψυχές μέσα στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς δεν ένιωσαν ασφάλεια μέσα στην αγκαλιά τους. Τα βράδια του χειμώνα με τις νύχτες τις σκοτεινές και κρύες, κουκουλωμένοι οι χωριανοί τις κάπες τους, άσπρα τα γένια τους από τα χιόνια και γω να σκέφτομαι ότι έτσι θα ήταν οι βοσκοί που πήγαν στην Βηθλεέμ, και τούτοι τα άστρα γνωρίζουν, από τα άστρα καθοδηγούνται. Και τούτοι ειρήνη προσδοκούν. Εκεί σ’ αυτές τις συντροφιές οι διηγήσεις χειμώνα-καλοκαίρι δεν είχαν τελειωμό.
Οι στρατιώτες που είχαν πολεμήσει στον Α' και Β' Παγκόσμιο, στη Μ. Ασία και στην Γερμανική κατοχή, έχουν αφήσει εικόνες που δεν θα φύγουν από το μυαλό μου».
Ομως οι αναφορές στο βιβλίο συνεχίζονται και σήμερα. Στην περιοδική έκδοση της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου "Ο Ψηλορείτης" (τεύχος 89, Φεβρουάριος - Απρίλιος 2013), αναφέρεται: «Το βιβλίο μας γέμισε δέος. Κι αυτό γιατί ο όγκος των πληροφοριών που περιέχει, η έκταση, αλλά και η δυναμική των κειμένων τροφοδοτούν με πρωτότυπο υλικό το αειθαλές δέντρο της εθνικής μνήμης της παράδοσης της Κρήτης. Ενα δέντρο που οι αντίθετοι άνεμοι της εποχής μας απειλούν να ξεριζώσουν».
"Οι εραστές της Λευτεριάς" αποτελούν ένα έργο χρήσιμο για κάθε φίλο αλλά και μελετητή της ιστορίας.
(Χανιώτικα νέα - 10/4/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/119234-oi-erastes-tis-leuterias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου