Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Κοινωνικός Πολυχώρος στο Ηράκλειο από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού

Επιμέλεια: Γ. ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Τα Ιδρύματα Ανδρέας & Μαρία Καλοκαιρινού συνεχίζουν την προσφορά τους στην κοινωνία της Κρήτης και πρόσφατα εγκαινίασαν τον Κοινωνικό Χώρο Αλληλεγγύης στη διασταύρωση των οδών Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Οπως εξηγεί το Δ.Σ. των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, ο Κοινωνικός Χώρος, ο οποίος δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με πόρους των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στεγάζει μεταξύ άλλων τη δράση «φαγητό με την αγάπη μας», κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο. Οι τρεις αυτές δράσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας στο Δήμο Ηρακλείου (ΕΣΠΑ, υπουργείο Εργασίας, συντονιστής φορέας: «Ζωοδόχος Πηγή»), στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, στο οποίο συμμετέχουν τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Πρώτη από τις δομές αυτές ξεκίνησε τη λειτουργία της, στις 23/1/2013, η δράση «φαγητό με την αγάπη μας» των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που παρέχει καθημερινά (επτά μέρες την βδομάδα) πλήρη γεύματα σε εκατόν δέκα συνανθρώπους μας, η επιλογή των οποίων, όπως και για τις άλλες δομές, γίνεται από τη σχετική βάση δεδομένων της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου. Τα γεύματα παρασκευάζονται σε εγκαταστάσεις με τις πιο υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και υγιεινής, που δημιουργήθηκαν από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού στον Κοινωνικό Χώρο τους. Επίσης, στα παιδιά των οικογενειών που εξυπηρετούνται από το «φαγητό με την αγάπη μας» δίνεται καθημερινά κολατσιό για το σχολείο. Η δράση «φαγητό με την αγάπη μας» στον Κοινωνικό Χώρο διοργανώθηκε για δεύτερη φορά από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού: πριν από έναν ακριβώς χρόνο τα Ιδρύματα έθεσαν σε λειτουργία το «φαγητό με την αγάπη μας» (Νο 1), δίπλα στο Γηροκομείο των Ιδρυμάτων, στον Αγιο Ιωάννη (οδός Χατζάκη). Από τη δομή αυτή, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, εξυπηρετούνται καθημερινά εκατόν πενήντα συνάνθρωποί μας: στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, χορηγήθηκαν από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού συνολικά 50.000 πλήρη γεύματα.
Επίσης, δημιουργήθηκε στον Κοινωνικό Χώρο η αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης», στην οποία θα πραγματοποιούνται ομιλίες και συναντήσεις, με έμφαση στην αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας και στην ανάδειξη των υπαρκτών διεξόδων απ' αυτή (στη σειρά συναντήσεων με τίτλο «Εξυπνες Ιδέες, Καλές Πρακτικές»). Η αίθουσα θα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα τις συνεδρίες του συλλόγου «Αλληλεγγύη» για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.
Στον υπόλοιπο χρόνο (Δευτέρα ώς Σάββατο, 9.00-16.00) η αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» θα στεγάζει μια καινούργια εκδοχή της έκθεσης για τον ποιητή που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του στο Ηράκλειο με την επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη. Οι παραπάνω δράσεις θα αξιοποιούν και τη μικρή Βιβλιοθήκη του Κοινωνικού Χώρου. Ηδη, έντονη και σημαντική είναι η παρουσία στον Κοινωνικό Χώρο του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», που συνεργάζεται με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού με πυρήνα τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο συμπληρώνει την τροφοδοσία του με στόχο να ξεκινήσει την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας: εκατόν πενήντα οικογένειες (επιλεγμένες επίσης από τη βάση δεδομένων της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου) θα παίρνουν δωρεάν προϊόντα (τρόφιμα, είδη καθαριότητας, ένδυσης κ.ά.), αξίας σαράντα ευρώ ανά μήνα.
Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ Α. Λ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
Ο ευεργέτης της πόλης του Ηρακλείου, επιφανής επιχειρηματίας Ανδρέας Λυσιμάχου Καλοκαιρινός, που πέθανε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1930, όρισε με τη διαθήκη του, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«...Εκτελεστήν της διαθήκης μου αφήνω όπως συνδράμη την Σύζυγόν μου, τον Στρατηγόν Γεώργιον Κατεχάκην μετά του Νομάρχου και Δημάρχου Ηρακλείου, όστις να φροντίση να συσταθή νομίμως νομικόν πρόσωπον "Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού"».
Στην κυριότητα των ιδρυμάτων περιήλθαν 100 αστικά και 154 αγροτικά ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 38.000 λιρών Αγγλίας.
Εκτελεστές της διαθήκης ήταν μέχρι σήμερα οι: στρατηγός Γεώργιος Κατεχάκης (1931 - 1939), Εμμανουήλ Ι. Τσουδερός (1939 - 1945), Ανδρέας Γ. Καλοκαιρινός (1945 - 1993 ), Γιώργος και Αλέξης Καλοκαιρινός (1993 - σήμερα).
Οι σκοποί των ιδυμάτων διατυπώθηκαν από τον πρώτο εκτελεστή της διαθήκης, στρατηγό Γεώργιο Κατεχάκη, περιελήφθησαν στο άρθρο 8 του Ιδρυτικού Νόμου και υλοποιήθηκαν σταδιακά.
Ηδη το 1934 λειτούργησε ορφανοτροφείο 100 κλινών στο κτήριο της πρώην κλινικής Στεφανίδου στον Πόρο, που συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα ως Κέντρο Παιδικής Μέριμνας. Το 1936 στεγάστηκε το οικονομικό συσσίτιο σε νεόδμητο κτήριο στην οδό Μονής Αγκαράθου, όπου σήμερα στεγάζεται μεταξύ άλλων το Δ' ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου. Το 1938 ολοκληρώθηκε ο ναΐσκος του Αγίου Ανδρέα σε οικόπεδο που είχε εν ζωή παραχωρήσει ο Ανδρέας Λυσιμάχου Καλοκαιρινός στην τότε Χριστιανική Κοινότητα Ηρακλείου. Το οικόπεδο περιήλθε αργότερα στο Δήμο Ηρακλείου και είναι αυτό στο οποίο ανεγείρεται σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο.
Με πρωτοβουλία του εκτελεστή της διαθήκης Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού ιδρύθηκε το 1951 η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, που ανέλαβε την ίδρυση, οργάνωση και συντήρηση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Τη δαπάνη για τη μετασκευή της οικίας Καλοκαιρινού διέθεσαν τα ιδρύματα, που έκτοτε επιχορηγούν κάθε χρόνο το Μουσείο, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των δαπανών λειτουργίας του.
(Ελευθεροτυπία - 15/2/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343934

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου