Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ζητούμενο και η εκπαίδευση;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου, που ζητούν το αυτονόητο, αυτό που κάθε ανεπτυγμένο κράτος θα φρόντιζε να μην έλειπε, δηλαδή κάλυψη των κενών προς όφελος της γνώσης και η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, που δεν είναι ξεκάθαρη, αναδεικνύουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Το ότι οι τεχνοκράτες των μνημονίων και των σχετικών πολιτικών αδυνατούν να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η Παιδεία για το μέλλον μιας χώρας.
Τα αιτήματα του σχολείου συμπεριλαμβάνονταν σε επιστολή που έστειλε πρόσφατα στον υπουργό Παιδείας ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης. Απάντησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευδοκία Καρδαμίτση, η οποία, όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς Γενικής Παιδείας, ανέφερε ότι από την αρχή του σχολικού έτους έως σήμερα έχουν προσληφθεί συνολικά 15 αναπληρωτές καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και 1 του κλάδου ΠΕ 03 (Μαθηματικών), στην περιοχή Α’ Χανίων όπου ανήκει το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου. Και ότι η Υπηρεσία της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση «λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον μικρό αριθμό πιστώσεων που διαθέτει για το τρέχον σχολικό έτος».
Εδώ, ακριβώς, όμως, είναι και το πρόβλημα. Εδώ βρίσκεται η φράση - κλειδί: «μικρός αριθμός πιστώσεων».
Αντί, δηλαδή, να επενδύουμε περισσότερο στην Παιδεία, επενδύουμε λιγότερο. Κόβουν πιστώσεις από παντού. Και φυσικά δεν εννοούν να απαλλάξουν ούτε την Υγεία, ούτε την Παιδεία.
Προφανώς, με το ίδιο κριτήριο, δηλαδή το οικονομικό και όχι αυτό της αξιολόγησης που δεν υπάρχει, αποφάσισαν να κλείσουν και Σχολές Α.Ε.Ι.
Επομένως, ζητούμενο σε μια χώρα, που μέχρι τώρα παρείχε όχι Παιδεία, αλλά απλώς και μόνον εκπαίδευση, τώρα θα παραμένει ακόμα η… εκπαίδευση.
Ή μήπως όχι;
(Χανιώτικα νέα - 1/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/115228-zitoumeno-kai-i-ekpaideusi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου