Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Κρίση πνευματική

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
"Βιώνουμε μία κρίση πρωτίστως πνευματική και δευτερευόντως οικονομική", τόνισε ο Ελληνας φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, μιλώντας τις προάλλες σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.
Η κρίση, όπως και να 'χει, μπορεί να μας "μάθει" μιαν άλλη σκέψη. Αυτήν της αλληλεγγύης και όχι εκείνης του φανατισμού. Ηδη τον δρόμο για μια άλλη κοινωνία έχουν δείξει τα ανταλλακτικά παζάρια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, αλλά και γενικότερα οι δράσεις αλληλεγγύης προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δράσεις που αναπτύσσονται συνεχώς και στην Κρήτη.
Οσο κι αν το κράτος δείχνει το σκληρό του πρόσωπο, η κοινωνία των πολιτών είναι εδώ. Ετοιμη να προσφέρει. Ετοιμη να νοιαστεί. Να δώσει χαρά και ελπίδα.
Και αυτή η ανάγκη υπάρχει περισσότερο από ποτέ, δεδομένου ότι η οικονομική πλευρά της κρίσης, γίνεται εφιάλτης για ολοένα και περισσότερους κατοίκους και της Κρήτης. Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καταγράφει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δυσκολεύεται να αποκτήσει ορισμένα αγαθά. Ετσι, η κοινωνία, η οποία καλείται να πληρώσει τα "σπασμένα" είναι λογικό να βρίσκεται σε οργή και αμηχανία. Είναι, ταυτοχρόνως, σημαντικό να λειτουργεί συλλογικά. Στο εμείς. Ετσι ώστε κανείς να μην είναι μόνος μέσα στην κρίση. Ο Στέλιος Ράμφος στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής υπογράμμισε: "Τώρα δεν υπάρχουν εξωτερικοί εχθροί. Πρέπει τώρα να νικήσουμε τον κακό εαυτό μας με ένα και μόνον όπλο: τη σοφία του πόνου. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να τραβήξουμε για να πετύχουμε".
(Χανιώτικα νέα - 7/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/115583-entos-ektos-kai-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου