Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Μαθήτρια ετών 72 στο εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χανίων

Η κ. Βασιλική Ψαράκη με το διευθυντή του σχολείου, Γιώργο Φιλανδαράκη
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
 «Εχω ξανανιώσει. Εχω ξαναγίνει παιδί και μαθήτρια», μας λέει η κα Βασιλική Ψαράκη, η μεγαλύτερη σε ηλικία (72 χρόνων) μαθήτρια του εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Χανίων. Η επιλογή της να σπουδάσει και να προσφέρει, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ανθρώπους οι οποίοι πιο μικροί δεν μπόρεσαν να τελειώσουν τη Μέση Εκπαίδευση. Τώρα έχουν αυτή τη δυνατότητα, μέσα από τον θεσμό των εσπερινών σχολείων, τα οποία ανοίγουν παράθυρο στη γνώση.
Η κα Ψαράκη πήρε το απολυτήριο Λυκείου πριν δύο χρόνια όπως και το πτυχίο βρεφοκομίας. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Μετά, γράφτηκε στο τμήμα νοσηλευτικής του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. όπου ολοκληρώνει φέτος τις σπουδές της.
Στη συνέχεια, με τα δύο πτυχία στα χέρια της, επιθυμεί να γίνει εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό ή στο Νοσοκομείο προκειμένου να προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Τη συναντήσαμε βράδυ, αμέσως μετά το τέλος του μαθήματος. Τα μάτια της, το βλέμμα της, ήταν γεμάτα αγάπη και διάθεση για προσφορά.
Όπως μας λέει, το 1953 σταμάτησε τις σπουδές της στην Α’ Γυμνασίου στην Παλιόχωρα όπου ζούσε. Το 2003 πληροφορήθηκε την ίδρυση των εσπερινών Γυμνασίου και Λυκείου στα Χανιά.
Ετσι, γράφτηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) από το οποίο απέκτησε το απολυτήριο Γυμνασίου και στη συνέχεια, πριν έξι χρόνια, στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο από το οποίο το 2011 πήρε απολυτήριο και παράλληλα το πτυχίο βρεφοκομίας καθώς επέλεξε αυτήν την ειδικότητα.
«Τώρα», μας λέει, «συνεχίζω τις σπουδές μου στο Επαγγελματικό Λύκειο στον τομέα της Νοσηλευτικής».
«Οι σπουδές μου -σημειώνει ή ίδια- ήταν και είναι μια φανταστική εμπειρία που δεν περιγράφεται. Εχουν αλλάξει εντελώς τη ζωή μου. Εχω ζήσει μερικά από τα καλύτερά μου χρόνια. Εχω νιώσει μεγάλη εκτίμηση και αγάπη από τους καθηγητές και τους μαθητές. Και αυτό με κάνει να νιώθω και εγώ σαν παιδί, σαν μαθήτρια. Εχω ξανανιώσει».
«Οι μαθητές του σχολείου είναι από διάφορες ηλικίες. Και όλα μα όλα τα παιδιά, όταν βγαίνω στο προαύλιο του σχολείου, μου μιλάνε. Όλα με γνωρίζουν. Τους λέω: 'Γεια σας παιδιά'. Μου λένε: 'Γεια σου κυρά Βασιλική'. Και αυτό με ανεβάζει στον ουρανό. Είναι για εμένα μια πολύ ωραία εμπειρία. Μπορώ να σας πω ότι περνάω καλά. Περνάω πάρα πολύ καλά».
Τα όνειρά της για το μέλλον;
«Εχω σκοπό να πάω εθελόντρια κάπου, στον Ερυθρό Σταυρό ή στο Νοσοκομείο για να βοηθήσω ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το όνειρό μου. Δεν θα κάτσω μέσα γιατί έχω μάθει να κινούμαι και να είμαι ενεργητική».
Να σημειώσουμε ότι στο διάστημα κατά το οποίο σπούδαζε στο εσπερινό ΕΠΑ.Λ τα εγγόνια της ήταν φοιτητές στο ΤΕΙ και όπως μας λέει, αυτή τη στιγμή το ένα από τα δυο της εγγόνια, κάνει πρακτική στο Βιολογικό Καθαρισμό, για να γράψει σχετική εργασία και να αποφοιτήσει από το Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Ηρακλείου.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Ο διευθυντής του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Γιώργος Φιλανδαράκης μας λέει ότι στο συγκεκριμένο σχολείο κάθε χρόνο εγγράφονται 300-350 άτομα. Τα τμήματα Γενικής Παιδείας είναι 13-14. Τα τμήμα ειδικότητας είναι περίπου 10. Ανάμεσα στους μαθητές του, που είναι ηλικίας από 18 έως 72 ετών, είναι και άνθρωποι οι οποίοι έχουν τελειώσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (το οποίο απευθύνεται σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει το Γυμνάσιο) και έρχονται μετά στο εσπερινό ΕΠΑ.Λ. για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες.
Ο ίδιος μας λέει ότι τον έχει συγκινήσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι σπουδάζουν στο εσπερινό ΕΠΑ.Λ. άνθρωποι με μικρά παιδιά οι οποίοι προσπαθούν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους για να μπορέσουν να έρθουν στο σχολείο όπως επίσης το ότι υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι στη συνέχεια έρχονται στο εσπερινό ΕΠΑ.Λ. με τα ρούχα της δουλειάς.
Επιπλέον, πέρυσι μία μαθήτρια περίπου 65 χρόνων, τελείωσε την ειδικότητα βρεφοκομίας και στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στο ΤΕΙ Ηρακλείου όπου σήμερα είναι σπουδάστρια.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Παρά, όμως, το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο το οποίο επιτελεί το εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χανίων, τα προβλήματα και εδώ δεν απουσιάζουν. Και επικεντρώνονται στις ελλείψεις σε προσωπικό.
Όπως μας λέει ο κ. Φιλανδαράκης, δεδομένου ότι δεν καλύφτηκαν κάποιες αναγκαίες θέσεις προσωπικού, «αναγκαστήκαμε και κλείσαμε δύο ειδικότητες και, επίσης, συμπτύξαμε την Α’ τάξη από τέσσερα τμήματα σε τρία προκειμένου να μπορέσουν οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων και Γενικής Παιδείας και ειδικότητας».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «είχαμε ζητήσει εκπαιδευτικούς για 170 - 180 διδακτικές ώρες. Και δεν έχουμε ούτε για τις… είκοσι».
Επίσης, ο κ. Φιλανδαράκης υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν κάποια μαθήματα που όσο κι αν επιφορτιστούν οι συνάδελφοι με υπερωρίες, δεν μπορούν να τα καλύψουν. Οπότε, για παράδειγμα, εάν σε κάποιο τμήμα οι μαθητές δεν παρακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο μάθημα για δέκα τουλάχιστον διδακτικές ώρες τον χρόνο, κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους. Και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ακόμα και τώρα γιατί μας λείπουν εκπαιδευτικοί και από ώρες ηλεκτρολογίας και από ώρες μαθηματικών. Το αξιοπερίεργο είναι ότι έδωσαν απόσπαση σε δύο δικούς μας εκπαιδευτικούς, με οργανική θέση εδώ, έναν ηλεκτρολόγο και ένα μαθηματικό, χωρίς να έχουν αναπληρώσει το οργανικό κενό που άφησαν πίσω τους. Και αυτή τη στιγμή εμείς αντιμετωπίζουμε άμεσο πρόβλημα στον ηλεκτρολογικό τομέα και στο μαθηματικό».
Καταλήγοντας τονίζει ότι «ακόμα και με τις ώρες που έχουμε επιφορτίσει τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς, μερικά μαθήματα υπολειτουργούν στην προσπάθεια να γίνουν όλα τα μαθήματα που χρειάζονται για τα τμήματα του ΕΠΑ.Λ.».
(Χανιώτικα νέα - Ελευθεροτυπία - 12/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/115832-mathitria-etwn-72/
Link2: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343145

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου