Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Στις πρώτες θέσεις των ελληνικών ΑΕΙ Σχολές της Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στις πρώτες θέσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων βρίσκονται Σχολές της Κρήτης. Τόσο του Πανεπιστημίου όσο και του Πολυτεχνείου του νησιού. Μάλιστα, στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Αυτό δείχνει πρόσφατη έρευνα, η οποία διεξήχθη με χρήση της πλέον έγκυρης διεθνούς βάσης επιστημονικών δεδομένων THOMSON-REUTERS ISI-WEB OF SCIENCE® για την πενταετία 2006 - 2010, λαμβάνοντας υπόψη τους επίσημους δείκτες διεθνούς απήχησης των επιστημονικών δημοσιεύσεων και επιτευγμάτων.
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί σε έγκυρα διεθνή περιοδικά και στην Ελλάδα έγινε γνωστή από άρθρο του κ. Διονύση Παπαδόπουλου στον εκπαιδευτικό ιστότοπο: Alfa Vita. Η  έρευνα αφορά όλα τα Τμήματα των Σχολών Θετικών Επιστημών και των Πολυτεχνικών Σχολών καθώς και των συναφών ανεξάρτητων Τμημάτων.
Στην πρώτη δεκάδα εμφανίζονται τα Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πατρών, Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χημείας και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οπως είπε στα 'Χανιώτικα νέα' ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, καθηγητής Γιώργος Καρατζάς, «η αξιολόγηση αναφέρεται στον αριθμό των δημοσιεύσεων που έγιναν αυτή την πενταετία καθώς επίσης και στον αριθμό των ετερο-αναφορών, δηλαδή των αναφορών από τρίτους ερευνητές στις εργασίες που δημοσιεύτηκαν. Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη διάκριση και για το Τμήμα μας που μπαίνει μέσα στη δεκάδα και μάλιστα στην έκτη θέση απ’ ό,τι φαίνεται. Είμαστε μία από τις δύο Πολυτεχνικές Σχολές απ’ όλη την Ελλάδα που μπαίνουν μέσα σε αυτή την κατάταξη. Και αυτή η επίσημη διαβεβαίωση προέρχεται από μια σημαντική βάση δεδομένων της ISI».
Ο κ. Καρατζάς πρόσθεσε ότι το 80% των προγραμμάτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος είναι ευρωπαϊκά και ένα από τα μεγαλύτερα αφορά τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι από το 2006 το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος έχει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
(Χανιώτικα νέα - 9/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/115686-stis-prwtes-theseis-twn-ellinikwn-a-e-i-sxoles-tis-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου