Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο μαγευτικός κόσμος των ραδιοερασιτεχνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εκμηδένισαν τις τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις πολλά χρόνια πριν από την επανάσταση του Ιντερνετ. Ηρθαν πιο κοντά μέσα από τις αναλογικές ραδιοφωνικές εκπομπές στα ερτζιανά κύματα. Συνομίλησαν και εξακολουθούν να ανταλλάζουν απόψεις για τα θέματα που τους αφορούν. Και δεν μένουν εκεί. Όχι λίγες φορές σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, που έχουν καταρρεύσει οι συνηθισμένοι τρόποι τηλεπικοινωνίας, έχουν διαθέσει τα μηχανήματα και τις συχνότητές τους για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και τη συνεννόηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας!
Πρόκειται για τους ραδιοερασιτέχνες. Για έναν πραγματικά μαγευτικό κόσμο που διαδίδεται συνεχώς μέσα από τα ραδιοφωνικά κύματα. Και προς αποφυγήν παρερμηνειών να διευκρινίσουμε ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν σχέση με τους "ραδιοπειρατές" ή ερασιτέχνες των μεσαίων κυμάτων, αλλά εκπέμπουν με νόμιμη άδεια μέσα από συχνότητες των βραχέων κυμάτων (SW) και των VHF. 
ΕΝΩΣΗ
ΕΛΛΗΝΩΝ
ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ
Στην Αθήνα (Π. Μελά 42, 121 31 Περιστέρι) στεγάζεται η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.) η οποία διαθέτει και την ιστοσελίδα www.raag.org. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό Ραδιοερασιτεχνικό Σύλλογο με σκοπό τη διάδοση του Ραδιοερασιτεχνισμού, αλλά και την εγκατάσταση δικτύων επικοινωνίας ως προσφορά βοηθείας προς το κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις καταστροφών, θεομηνιών και εκτάκτων αναγκών.
Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της Ενωσης, οι ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Πέρα όμως από αυτά προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες ΄Εκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί (θεομηνίες, φωτιές κλπ.). Ενδεικτικά στην ιστοσελίδα της η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών αναφέρει:

- Την άμεση επέμβαση των Ο.Ε.Α. κατά τις μεγάλες πυρκαγιές των περιαστικών δασών της Αθήνας το 1980, όταν είχαν καταστραφεί τα τηλεφωνικά καλώδια τηλεχειρισμού του πομπού της Δασικής Υπηρεσίας στην Πεντέλη.
- Την άμεση δραστηριοποίηση των Ο.Ε.Α. στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986. Τα μηχανήματά τους ήταν τα πρώτα και τα μόνα για τις επόμενες 48 ώρες που αποκατέστησαν τις επικοινωνίες των Αρχών της πόλης με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα.
- Τη συνεχή συμμετοχή των Ο.Ε.Α. στη δασοπροστασία αλλά και στην κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Πεντέλη, Διόνυσο, Βαρνάβα, Ωρωπό, Μαλακάσα, Εκάλη, Λαύριο, Ανάβυσσο, Κινέτα, Ηλιούπολη/Καρέα, Μάνδρα, Τερψιθέα, Οινόη, Φυλή, Θρακομακεδόνες, Κιούρκα, Καισαριανή, Ρόδο, Ζάκυνθο, Αγ. Σωτήρα, Ξυλόκαστρο και σε πάρα πολλές άλλες μικρότερης έκτασης πυρκαγιές.
- Την αποτελεσματική βοήθεια μελών των Ο.Ε.Α. Βόλου και Θεσσαλονίκης στην ανεύρεση των συντριμιών του μοιραίου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην ΄Οθρυ το 1991.
- Τη συμμετοχή τους στην ελληνική αποστολή της ελληνικής ομάδας διάσωσης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στο Ερζιντσάν της Τουρκίας, το Μάρτιο του 1992, μαζί με κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και των ΕΚΑΒ.
- Την αποστολή τους στο Αίγιο, που επλήγη από σεισμό, το Μάιο του 1995 για το συντονισμό του κλιμακίου του ΟΑΣΠ με το επιχειρησιακό κέντρο της Αθήνας και τη διακίνηση μηνυμάτων.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, η οποία στην ιστοσελίδα της:
http://www.rasc.gr/portal/ εξηγεί ότι «οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν μηχανήματα, γνωστά ως πομποδέκτες για να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα. Η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με την φωνή, αλλά και με σήματα morse, καθώς και με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες, δεν κάνουν μεταδόσεις, όπως αυτές του ραδιοφώνου. Επίσης δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο, όπως πολλοί πιστεύουν, ή τους χρήστες της μπάντας πολιτών Citizent's Band (CB). Η λέξη ραδιοερασιτέχνης, δεν έχει κάποια σχέση με τις δυνατότητες του χρήστη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά με σκοπό τον ραδιοερασιτεχνισμό, ο οποίος δεν είναι η εκμετάλλευση για εμπορικούς λόγους ή κέρδος, αλλά για κοινωνικό όφελος».
Ακόμα η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης εξηγεί ότι «οι ραδιοερασιτέχνες έχουν πολλές διαμορφώσεις επικοινωνίας στην διάθεσή τους. Η πιο γνωστή και συνηθισμένη, η επικοινωνία με φωνή, έχει διαμορφώσεις, όπως τα FM (Frequency Modulation, διαμόρφωση συχνότητας, η οποία προσφέρει ήχο καλύτερης ποιότητας. Μια άλλη διαμόρφωση είναι το SSB (Single Sideband) , η οποία προσφέρει πιο αξιόπιστη επικοινωνία σε περιορισμένο εύρος ζώνης. Το SSB ουσιαστικά είναι διαμόρφωση AM, η οποία έχει "κοπεί" κατά μήκος στην μέση και έτσι χρησιμοποιούμε είτε το πάνω τμήμα που ονομάζεται USB (upper sideband) ή το κάτω τμήμα LSB (lower sideband). Η Ραδιοτηλεγραφία, δηλαδή η επικοινωνία με σήματα morse χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από τους ραδιοερασιτέχνες. Ήταν ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας μέσω ερτζιανών. Βρίσκει πολλές χρήσεις ειδικά στα βραχέα κύματα, καθώς επίσης και για πειραματισμό όπως στην επικοινωνία μέσω ανάκλασης σήματος στο φεγγάρι, εξ'αιτίας της αναγνωρισιμότητας του ήχου, καθώς είναι πιο εύκολη η ακρόαση ενός μονότονου ήχου μέσα από παράσιτα (στατικά κύματα), παρά μιας φωνής. Tα γράμματα του κώδικα μορς είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο, έτσι είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν άτομα που ζουν σε διαφορετικές χώρες. Επίσης, η ιδιοκατασκευή ενός πομπού σημάτων μορς, είναι πολύ πιο εύκολη».
Οι ραδιοερασιτεχνικές μπάντες, βρίσκονται στα Βραχέα (HF), στις Υψηλές συχνότητες (VHF) και στις υπερύψηλες συχνότητες (UHF).
Σε όλες τις χώρες οι ραδιοερασιτέχνες απαιτείται να κατέχουν ραδιοερασιτεχνική άδεια που χορηγείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών. Οι εξετάσεις είναι γραπτές (ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών) και διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο. Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει: Ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας κ.λ.π. 
(Χανιώτικα νέα - 22/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116455-o-mageutikos-kosmos-twn-radioerasitexnwn/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου