Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων: Πεταμένο το λιοντάρι της Βενετίας

Πεταμένο στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται το λιοντάρι που κοσμούσε το κέντρο της πλατείας Συντριβανίου, σύμφωνα με επιστολή της Ενωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων προς τον δήμαρχο Χανίων Μαν. Σκουλάκη και την ΚΒ´ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αντίθετα, ακόμα και στο κεντρικότερο σημείο της Λάρνακας στην Κύπρο έχει τοποθετηθεί αντίγραφο του φτερωτού λιονταριού το 2011, ως μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Στην επιστολή με θέμα: ´Το λιοντάρι της Βενετίας´, που υπογράφουν εκ του Δ.Σ. ο πρόεδρος της Ενωσης, Ι. Κουκουράκης και ο γεν. γραμματέας Εμμ. Ηλιάκης, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Πόλεις της Μεσογείου που διαθέτουν μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενετίας φροντίζουν για την ανάδειξη και προβολή τους. Στο πλαίσιο αυτό και στην πόλη μας γίνονται με πολύ βραδείς ρυθμούς προσπάθειες για τις Δυτικές Οχυρώσεις. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των σημαντικών Βενετσιάνικων αρχιτεκτονικών μνημείων είναι το φτερωτό λιοντάρι του Αγ. Μάρκου το σύμβολο της Βενετίας που αποτελούσε και τη σημαία της Δημοκρατίας αυτής».
Και συνεχίζουν:
«Ιδιαίτερη εντύπωση μας είχε προξενήσει η τοποθέτηση στο κεντρικότερο σημείο της Λάρνακας της Κύπρου στην παραλία με τις φοινικούδες, αντιγράφου του φτερωτού λιονταριού το 2011 στα αποκαλυπτήρια του οποίου κλήθηκε ο Δήμαρχος της Βενετίας  καθώς και στις εκδηλώσεις που ακολούθησαν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προωθείται και προβάλλεται ένας τόπος και ενισχύεται ο τουρισμός.
Στην δική μας περίπτωση το λιοντάρι που κοσμούσε τη Λότζια στο κέντρο της πλατείας του Συντριβανιού  βρίσκεται πεταμένο σε μια σκιερή γωνία στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η θέση του είναι να ξαναγυρίσει εκεί που βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας και να στηθεί πάνω σε μια ογκώδη βάση. Κατ’ ανάλογο τρόπο που η Λάρνακα κάλεσε τις αρχές τη Βενετίας να καλέσουμε και εμείς τον Δήμαρχο της πόλης αυτής στις εκδηλώσεις για την επανατοποθέτηση του αγάλματος.
Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να έχουν ως επίκεντρο μια μεταφορά εκθεμάτων από Μουσεία της Βενετίας προκειμένου να εκτεθούν για 2-3 εβδομάδες στα Χανιά και που θα προβάλει την πόλη μας αλλά και θα ενδυναμώσει τη συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ Κρήτης και Βενετίας στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα. Βέβαια τα Νεώρια ο φυσικός χώρος όπου θα μπορούσαν  να τοποθετηθούν τα εκθέματα της προτεινόμενης Εκθεσης είναι μια πονεμένη ιστορία και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά σίγουρα κάποιος άλλος χώρος θα βρεθεί».
Γ. Λ.
(Χανιώτικα νέα - 5/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/115428-petameno-to-liontari-tis-benetias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου