Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Νισάφι πια με τη φοροκεραμίδα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Χιλιάδες Ελληνες δούλευαν μια ζωή για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Είτε να το κτίσουν είτε να το αγοράσουν. Οι περισσότεροι χρεώθηκαν στις τράπεζες. Και ακόμη πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους.
Κάποτε αισθάνθηκαν ότι απέκτησαν το δικό τους κεραμίδι. Για να στεγάσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τα όνειρά τους. Για να αφήσουν και κάτι στα παιδιά τους.
Τώρα, όμως, νιώθουν ότι είναι σαν να μην έχουν τίποτα. Πώς θα μπορούσαν να αισθανθούν διαφορετικά, όταν υποχρεώνονται να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ επειδή είπαν να αποκτήσουν σπίτι; Λες και το σπίτι ανήκει στο κράτος το οποίο τους το... ενοικιάζει.
Το θέατρο του παραλόγου με τον φόρο ακινήτων συνεχίζεται. Τώρα, το ειδικό τέλος που εισπράττεται από τη ΔΕΗ θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) στον οποίο θα ενταχθεί και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
Η οριστικοποίηση του αφορολόγητου, που είναι κρίσιμη για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αναμένεται να γίνει σε σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή. Αν, όμως, υιοθετηθεί η πρόταση της κυβέρνησης από τη διακομματική επιτροπή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν φόρο ακόμα και από το πρώτο ευρώ.
Στην πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να επαναληφθεί σήμερα, οπότε, τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου θα παρουσιάσουν τα τρία σενάρια για τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων. Το πρώτο δεν θα έχει αφορολόγητο όριο και τα επόμενα δύο θα προβλέπουν αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000.
Ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική και να διατηρηθεί το μέγιστο δυνατό αφορολόγητο με τους κατά το δυνατόν μεγαλύτερους συντελεστές, ώστε ο κόσμος να πληρώνει, ει δυνατόν και λιγότερα από όσα έδινε μέχρι τώρα.
Ας ελπίσουμε ακόμα να αναθεωρήσουν οι κυβερνώντες τη θέση τους για τα αγροτεμάχια που και αυτά σκοπεύουν να τα φορολογήσουν, δίνοντας έτσι τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική γεωργία. Γιατί ο κόσμος δεν αντέχει, ούτε έχει, να πληρώνει τόσους φόρους. Νισάφι πια.
(Ελευθεροτυπία - 1/2/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=340469

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου