Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Βάρη, βάρη, βάρη...

NEA βάρη, όπως όλα δείχνουν, έρχονται για τους φορολογούμενους. Κι ας βρίσκονται τα νοικοκυριά σε απόγνωση. Κι ας μην μπορούν οι περισσότεροι πολίτες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
KI OMΩΣ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, επικαιροποιημένο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013 - 2016. Και, σύμφωνα με όσα είχαν δει έως χθες το απόγευμα το φως της δημοσιότητας, αυτά που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι έχουν αυξηθεί κατά 368 εκατ. ευρώ, στα 2,15 δισ. ευρώ (από 1,78 δισ. ευρώ).
ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο νέο μεσοπρόθεσμο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο, που θα αποφέρει φέτος πρόσθετα έσοδα 23 εκατ. ευρώ, ενώ στην αρχική μορφή του μεσοπρόθεσμου ο φόρος θα αυξανόταν το 2014. Επίσης, αύξηση των εσόδων κατά 237 εκατ. ευρώ φέτος, λόγω της αναπροσαρμογής του φόρου στους τόκους καταθέσεων από το 10% στο 15%. Στην αρχική μορφή η αύξηση του φόρου θα γινόταν το 2014 κ.ά.
ΕΤΣΙ, επαναλαμβάνεται η παράλογη λογική: κάθε δόση και νέα μέτρα. Εως πότε όμως; Μόλις χθες δημοσιεύτηκε η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο της ανέχειας. Μόλις προχθές, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου απηύθυνε έκκληση  σε όποιον μπορεί να βοηθήσει τα δεκάδες παιδιά που έχουν ανάγκη καθώς «και στα σχολεία του Αρκαλοχωρίου υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα οι οικογένειές τους να τους εξασφαλίσουν το μεσημεριανό γεύμα τους» και γι' αυτό «σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, άρχισε η διανομή φαγητού σε 40 - 50 παιδιά καθημερινώς και στα δύο Δημοτικά Σχολεία».
ΔΕΝ τα βλέπουν αυτά οι τεχνοκράτες της Αθήνας και του εξωτερικού; Ή μήπως δεν θέλουν να τα δουν. Γιατί μπορεί η Ελλάδα να "σώζεται" στους δείκτες των Χρηματιστηρίων, αλλά την κοινωνία της, ποιος θα τη σώσει; Πλέον, οι πολιτικές αποφάσεις απειλούν όχι μόνον το αύριο της κοινωνίας, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 9/2/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου