Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Νέα συνάντηση για ποδηλατόδρομο σε παλιό χάντακα

Νέα συνάντηση με σκοπό να βρεθεί λύση στο θέμα του ποδηλατοδρόμου Αγιά - Πλατανιάς, στη θέση του παλιού χάντακα καθώς έχουν διαπιστωθεί λάθη και παραλείψεις, θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλε προχθές ο αντιπεριφερειάχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βουλευτή Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη, σχετικά με την 'Υλοποίηση της κατασκευής του ποδηλατoδρόμου - πεζοδρόμου στη θέση της εγκαταλελειμμένης αρδευτικής αύλακας «Χάντακας» στον Ν. Χανίων'.
Στην επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει ότι είχε υπογραφτεί Προγραμματική Σύμβαση με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για την εκπόνηση 'Μελέτης ποδηλατοδρόμου - πεζοδρόμου από τα Μεσκλά ως το Κολυμπάρι μέσω Αγιάς και μελέτη δημιουργίας Μουσείου Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Οικολογικού Πάρκου γύρω από τη Λίμνη της Αγιάς', προϋπολογισμού 158.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.). Ο κ. Βουλγαράκης διευκρινίζει επίσης ότι από το αντικείμενο της παραπάνω Προγραμματικής Σύμβασης παραλήφθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης, που ορίζεται στο άρθρο 6 αυτής, μόνο το τμήμα που αφορά τη Μελέτη Δημιουργίας Μουσείου Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Οικολογικού Πάρκου γύρω από τη Λίμνη της Αγιάς. Σύμφωνα με τη παραπάνω μελέτη δημοπρατήθηκαν δύο έργα: α) Ανακαίνιση και Αλλαγή χρήσης ΜΥΗΣ Αγιάς, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ (συγχρηματοδοτούμενο με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.) και β) Εργα Προστασίας και Ανάδειξης Λίμνης Αγιάς προϋπολογισμού 1.353.000 ευρώ.
Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Βουλγαράκης επισημαίνει ακόμα ότι, όσον αφορά στη μελέτη του ποδηλατοδρόμου, διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις που καθιστούν ανέφικτη τη εφαρμογή του και συγκεκριμένα τα εξής:
«Τα τοπογραφικά υπόβαθρα δεν είναι ακριβή, με αποτέλεσμα τα σημειακά έργα Εξομάλυνσης των πρανών να πολλαπλασιάζονται πέραν των προβλέψεων της μελέτης.
Ο αύλακας υφίσταται ως γιγαντιαίος αγωγός στα πρώτα 700 μ. σε ύψος 2 έως 3 μ. υπεράνω του εδάφους με πλάτος περίπου 1,60 μ. όπου θα χρειαζόταν κάγκελο για να γίνει βατός με ασφάλεια.
Συνεχίζει εντός ιδιοκτησίας συσκευαστηρίου πορτοκαλιών και μειώνεται σε κιβωτιόσχημο  αγωγό - άοπλο σκυρόδεμα - διατομής 1,00 Χ ύψος 0,70 μ. σε κατάσταση ερειπίου, επί της ανατολικής όχθης του ποταμού Κερίτη στα επόμενα 700 μ. και στη συνέχεια σε πρανή, παράλληλα της κοίτης.
Ο αγωγός αυτός κατά το ήμισυ της διαδρομής δεν υφίσταται πλέον.
Υπάρχουν ζητήματα ιδιοκτησιακά άλυτα προς το παρόν.
Ενώ η αφετηρία είναι δεδομένη δεν υπάρχει σημείο αναφοράς ως ολοκλήρωση. Η διαδρομή καταλήγει σε χωράφι λίγα μέτρα πριν το πρανές της εθνικής οδού.
Δεν υπάρχει άμεσος δομημένος συσχετισμός με την περιοχή του αύλακα εντός του Κάτω Πλατανιά και τη ζώνη των ξενοδοχείων.
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον μελετητή εντός του Μαρτίου, για εξεύρεση νέας λύσης για την ως άνω διαδρομή του ποδηλατοδρόμου Αγιά - Πλατανιάς».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116520-nea-sunantisi-gia-ton-podilatodromo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου