Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

"Η ραδιοτηλεοπτική μας κληρονομιά"

Εξαιρετικό πράγματι το αρχείο της ΕΡΤ το οποίο είναι διαθέσιμο στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα: http://www.ert.gr/ert-arxeio.
Πρόκειται για το πλουσιότερο Αρχείο της Ελλάδος που, όπως σημειώνεται στον ιστότοπο, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εικόνα και ήχο. Το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων της ΕΡΤ Α.Ε. ξεκίνησε πιλοτικά με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 20% από Εθνικούς πόρους) μέσω του Μέτρου 1.3 (Προσκλήσεις 65, 172) του Ε.Π. 'Κοινωνία της Πληροφορίας' του Γ΄ ΚΠΣ. Το έργο αυτό συνεχίζεται σήμερα με χρηματοδότηση αποκλειστικά της ΕΡΤ. Αποτιμάται δε σε ανεκτίμητης ιστορικής αξίας οπτικοακουστικά αρχεία από τις αρχές του 20ου αιώνα και διακρίνεται στα εξής επιμέρους Αρχεία:
-Ταινιοθήκη Τηλεόρασης
-Αρχείο Ειδήσεων Τηλεόρασης
-Αθλητικό Αρχείο Τηλεόρασης
-Αρχείο Ειδήσεων Ραδιοφώνου
-Αθλητικό Αρχείο Ραδιοφώνου
-Θεατρική Βιβλιοθήκη Ραδιοφώνου
-Δισκοθήκη - Ταινιοθήκη Ραδιοφώνου
-Μουσική Βιβλιοθήκη
-Φωτογραφικό Αρχείο
Οπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα της ΕΡΤ, στην ιστοσελίδα της, «η αξία αυτού του έργου είναι ανεκτίμητη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ περιέχει περίπου το 70% του συνόλου του ελληνικού οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Ενα μέρος αυτού του θησαυρού, που έχει περάσει και από την τεχνική διαδικασία της ψηφιοποίησης είναι σήμερα στη διάθεση μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.
Εξερευνώντας κανείς τον διαδικτυακό τόπο θα βρει χιλιάδες ρεπορτάζ, ειδήσεις και εκπομπές ενημερωτικές, ψυχαγωγικές τηλεοπτικές, φωτογραφίες, παρτιτούρες, δίσκους και compact disc που διαρκώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται.
Για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν αρκετά χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες υλοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή.
Επιπλέον, η ψηφιοποίηση του υλικού γίνεται σε "πραγματικό χρόνο", δηλαδή για εκπομπή μίας ώρας απαιτείται ψηφιακή επεξεργασία μίας ώρας».
(Χανιώτικα νέα - 9/2/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου