Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Αναστηλώνουν το ενετικό τείχος στο λιμάνι των Χανίων

Εντατικές εργασίες για να σταματήσει η πτώση λίθων Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σύντομα το ενετικό τείχος στο λόφο Καστέλλι της παλιάς πόλης των Χανίων θα πάψει να... κρέμεται σαν απειλή. Ηδη η ΚΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει εργασίες άρσης της ετοιμορροπίας του ενετικού τείχους εδώ και μερικές εβδομάδες. Οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πτώση λίθων. Στόχος είναι η πλήρης αποκατάσταση του τείχους μέσα από μελέτη αναστήλωσής του, καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα των οχυρώσεων, αλλά και σημείο επίσκεψης για τους Χανιώτες και τους τουρίστες. Στο παρελθόν είχαν αναφερθεί πάρα πολλές πτώσεις λίθων, που όμως σταματούσαν στις ταράτσες των καταστημάτων που βρίσκονται από κάτω. Ωστόσο, πριν από μερικές εβδομάδες αναφέρθηκε η πτώση μιας πέτρας μέχρι το δρόμο και αυτό κινητοποίησε τις υπηρεσίες προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους η προϊσταμένη της ΚΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστασία Τσιγκουνάκη, σημείωσε πως «υπήρχε μια τάση οι εργασίες να μην ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, επειδή είναι τουριστική περίοδος. Ομως έπεσε μια μεγάλη πέτρα και θεωρήθηκε κατεπείγον να προχωρήσουν όλες οι εργασίες έτσι ώστε να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα. Ετσι, με τη βοήθεια των υπηρεσιών ξεκίνησαν κάποιες εργασίες στο τείχος, η αφαίρεση ριζών και η κοπή δέντρων προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρση της ετοιμορροπίας του τείχους».
Στόχος της Εφορείας είναι να προχωρήσει στη συνέχεια στη συνολική αποκατάσταση του τείχους στο σημείο αυτό του λόφου. «Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια συνολική μελέτη για το τείχος και να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις για τη συνολική αποκατάστασή του», αναφέρει η ίδια. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και άλλα σημαντικά έργα της αρχαιολογίας στην παλιά πόλη των Χανίων και συγκεκριμένα στη σουηδική ανασκαφή, όπου βρίσκονται τμήματα της αρχαίας Κυδωνίας.
(Ελευθεροτυπία - 22/8/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/08/2013&id=381174

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου