Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Μαχαιριές ρατσιστικού παροξυσμού καταγγέλει η "Διεθνής Αμνηστία" στην Κρήτη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Νέα ρατσιστική επίθεση, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο της Κρήτης, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία στην οποία απευθύνθηκαν δύο Πακιστανοί, θύματα της μανίας ομάδας νεαρών.
Εκπρόσωπος της παγκόσμιας οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε χθες ότι «οι ελληνικές αρχές πρέπει να δράσουν άμεσα για να περιορίσουν την αυξανόμενη έξαρση ξενοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων», με αφορμή «τη βίαιη επίθεση με μαχαίρια από έναν όχλο περίπου 20 ανδρών σε δύο Πακιστανούς μετανάστες στο νησί της Κρήτης, τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουλίου». «Εξαρση ξενοφοβίας»
Οι δύο τραυματισμένοι αλλοδαποί απευθύνθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία για βοήθεια, λέγοντας ότι φοβούνται να πάνε στην Αστυνομία μήπως απελαθούν Οπως αναφέρει η οργάνωση, η οποία μάλιστα κοινοποίησε φωτογραφικό υλικό με τις μαχαιριές σε σημεία του σώματος των Πακιστανών, οι δύο νεαροί άνδρες αποτάθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία για βοήθεια, λέγοντας ότι ήταν πολύ φοβισμένοι για να αναφέρουν το ζήτημα στην Αστυνομία ή να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια μήπως απελαθούν.
«Ενώ βλέπουμε μια απότομη αύξηση ξενοφοβικής βίας σε όλη την Ελλάδα, η έλλειψη νομοθεσίας για την προστασία των θυμάτων με παράτυπο καθεστώς σημαίνει ότι η αναφορά των εν λόγω εγκλημάτων μπορεί να προκαλέσει την απέλασή τους ενώ οι θύτες παραμένουν ελεύθεροι», είπε η Jezerca Tigani, αναπληρώτρια διευθύντρια για το Πρόγραμμα της Ευρώπης και της Κεντρική Ασίας, της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Αυτό συμβάλλει στο γενικό κλίμα της ατιμωρησίας για τους δράστες παρόμοιων επιθέσεων και επιτρέπει την αποδοχή αυτών των φρικτών εγκλημάτων».
Σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Αμνηστία, «ώρες πριν από την επίθεση της Τρίτης, το ακροδεξιό πολιτικό κόμμα Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Ηράκλειο.
»Τα αντιμεταναστευτικά μηνύματα του κόμματος έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα την ίδια στιγμή που ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις -μερικές από αυτές θανατηφόρες- έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλη την Ελλάδα.
Τα θύματα της επίθεσης δήλωσαν στην οργάνωση ότι περπατούσαν κατά μήκος ενός δρόμου στην πόλη του Ηρακλείου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, όταν περίπου 20 άντρες ντυμένοι στα μαύρα τούς περικύκλωσαν με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Αφού ρώτησαν τους μετανάστες από πού κατάγονται, ο όχλος τούς επιτέθηκε χωρίς καμία πρόκληση, τους μαχαίρωσαν και στη συνέχεια, αφού τους έριξαν στο έδαφος, τους κλοτσούσαν. Την Τρίτη το απόγευμα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας φρόντισαν να δοθεί ιατρική περίθαλψη στα θύματα, σε συνέχεια αιτήματός τους για βοήθεια από την οργάνωση».
«Βρεθήκαμε σε τραγική κατάσταση, όπου δεν μπορούσαμε να αναφέρουμε το περιστατικό στην Αστυνομία ή να πάμε τα θύματα στο νοσοκομείο, καθώς φοβόντουσαν ότι θα απελαθούν λόγω του παράτυπου καθεστώτος τους», δήλωσε η Κατερίνα Χασουράκη, συντονίστρια τοπικής ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κρήτη.
Τους περιέθαλψε
Οι άνδρες έλαβαν ιατρική περίθαλψη και έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από το συμβάν, αλλά οι φωτογραφίες δείχνουν τις βαθιές χαρακιές που υπέστησαν -στον πήχυ και το πιγούνι- καθώς και τις μελανιές κατά μήκος των πλευρών τους, όπου οι δράστες τούς κλοτσούσαν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, στο τέλος του περασμένου έτους συστάθηκαν ειδικές αστυνομικές μονάδες για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία διάταξη που να προστατεύει τα θύματα, που βρίσκονται σε παράτυπη κατάσταση, από τη σύλληψη και την απέλαση, κατά την έρευνα των εγκλημάτων αυτών.
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να θέσουν τέλος σε αυτές τις ρατσιστικές επιθέσεις, και να εξασφαλίσουν ότι οι μετανάστες δεν είναι σε επιπρόσθετο κίνδυνο να κρατηθούν ή να απελαθούν, όταν αναφέρουν εγκλήματα ή αναζητούν ιατρική βοήθεια», δήλωσε η Jezerca Tigani.
(Ελευθεροτυπία - 17/8/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17/08/2013&id=380561

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου