Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ασπίδα προστασίας για τα ιστορικά κτίρια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Επί το έργον: στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης Για πρώτη φορά επιχειρείται η σύνδεση της μελλοντικής εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής με τις επιπτώσεις της σε ιστορικά κτήρια σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής, μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης, μνημεία και ιστορικά κτήρια θα χρησιμοποιηθούν ως παραδείγματα εφαρμογής του ερευνητικού προγράμματος.
Ηδη, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιδρύματος, στην Κρήτη, σε συνεργασία με τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ελήφθησαν δεδομένα και έχουν γίνει περιβαλλοντικές μετρήσεις αφενός με συμβατικά μέσα και αφετέρου με καινοτόμα φορητά συστήματα του ΙΤΕ και με νέους πειραματικούς αισθητήρες στους ναούς του Αγίου Πέτρου Δομινικανών (Ηράκλειο), του Αγίου Φανουρίου (Βαλσαμόνερο), των Εισόδιων Θεοτόκου (Καστέλι) και της Αγίας Τριάδας (Αρχάνες).
Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Climate for Culture» (Κλίμα για τον Πολιτισμό) του οποίου η ετήσια διεθνής συνάντηση θα φιλοξενηθεί από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ από 23-27 Σεπτεμβρίου.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΤΕ, «η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη απαίτηση σε ενέργεια και ενεργειακούς πόρους συνιστά την μεγαλύτερη διεθνή πρόκληση όλων των εποχών από τότε που το ανθρώπινο είδος κυριαρχεί στο πλανήτη. Επίσης, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των λαών της Ευρώπης είναι ένας μη ανανεώσιμος θησαυρός που απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Η διεθνής αυτή κατάσταση βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Ευρωπαίοι μαζί με τη διεθνή κοινότητα και ως εκ τούτου η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί το ζητούμενο σε κάθε στρατηγική θέση των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Σκοπός του προγράμματος «Climate for Culture» είναι η δημιουργία και εδραίωση μιας πολυεπιστημονικής συνέργειας που θα οδηγήσει σε νέες ερευνητικές κατευθύνσεις και μεθοδολογίες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών βιώσιμης προσαρμογής στα νέα απειλητικά δεδομένα.
Στόχος είναι η διασφάλιση της μοναδικής και αναντικατάστατης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
«Το έργο "Climate for Culture" επιδιώκει να συνδέσει για πρώτη φορά τη μελλοντική εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της σε ιστορικά κτήρια σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής. Η δυνατότητα εστίασης σε γεωγραφική περιοχή απαιτεί ανάπτυξη προσομοιώσεων με μεγάλη χωρική ευκρίνεια 10x10 km. Η καινοτομία της προβολής των κλιματικών αλλαγών σε επίπεδο 10x10 km θα επιτρέπει το συσχετισμό των μετεωρολογικών αλλαγών με τις επιπτώσεις τους μέσω νέων τεχνικών προσομοίωσης και διαδικασιών καταπόνησης σε συγκεκριμένα κτήρια. Τα μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα μικροκλίματος θα προσομοιωθούν εργαστηριακά και θα συσχετιστούν με τις επιφανειακές αντιδράσεις δίνοντας νέα κριτήρια εκτίμησης της φυσικής παθητικής καταπόνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου