Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Σύλλογοι Προσωπικού: «Δραματική κατάσταση στο ΤΕΙ Κρήτης»

Για «δραματική κατάσταση» στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού και καλούν τη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος «να αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας του την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη», ως «έναρξη πραγματικής αγωνιστικής αποτροπής όλων των προαναφερόμενων αιτιών και παραγόντων που το απαξιώνουν ως Ιδρυμα και ακαδημαϊκή κοινότητα».
Οι διοικήσεις των Συλλόγων όλων των εργαζομένων στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης συνεδρίασαν προχθές από κοινού και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατέληξαν στα παρακάτω:
«Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα μοιάζει με καμιά από τις προηγούμενες για το Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Οι αμφιβολίες μετατρέπονται πλέον σε βεβαιότητες για αδυναμία έναρξης πολλών λειτουργιών του Ιδρύματός μας. Η απότομη και σοβαρή συρρίκνωση και υποβάθμιση που έχει υποστεί μέχρι σήμερα με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζεται ακόμη περισσότερο:
1) Η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να εγκρίνει τις προτάσεις τροποποίησης του προϋπολογισμού του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και αξιοποίησης υπολοίπων παρελθόντων ετών, όπως και των άλλων Τ.Ε.Ι. της χώρας, συνεπάγεται εκτός των άλλων την αδυναμία προμήθειας στοιχειωδών υλικών εκπαίδευσης καθώς και επισκευής και συντήρησης βασικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του.
2) Η βεβαιότητα πλέον ότι ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω του ανεπαρκέστατου αριθμού εκτάκτων εκπαιδευτικών που θα επιλεγούν να διδάξουν εξ αιτίας των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.
3) Η άμεση και μεγάλη απειλή για απομάκρυνση διοικητικού προσωπικού από το Ιδρυμα καθώς και η απειλή για απομάκρυνση ειδικού τεχνικού προσωπικού σε επόμενο στάδιο».
Στη συνέχεια εκτιμούν ότι «αυτές οι εξελίξεις οδηγούν το Τ.Ε.Ι. Κρήτης σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις, σπέρνουν το πανικό σε μεγάλο μέρος του προσωπικού του και εν κατακλείδι το οδηγούν σε απαξίωση και σε συρρίκνωση κάτω από το σημείο της κρίσιμης μάζας» και συνεχίζουν:
«Ως φορείς που εκπροσωπούμε όλους τους εργαζομένους του Ιδρύματος αποφασίσαμε να αντισταθούμε σε αυτή τη στρατηγική της κυβέρνησης για πλήρη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπως εκφράζεται στον χώρο μας. Αποφασίσαμε να αντισταθούμε ενωμένα στις οριζόντιες και βάρβαρες περικοπές του προϋπολογισμού του Ιδρύματος, των μισθών των εργαζομένων, στη συρρίκνωση ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων του, στις απειλούμενες απολύσεις του διοικητικού και ειδικού τεχνικού προσωπικού του, στο όνομα της εξυγίανσης και αποτελεσματικότητας του.
Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε το μέλλον του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και κατά συνέπεια και το δικό μας με αξιοπρέπεια. Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να διατηρηθούν οι στρεβλώσεις και παθογένειες που συνέβαιναν στον χώρο μας μέχρι σήμερα. Πρέπει να πάμε μπροστά. Πρέπει να αγωνιστούμε για ένα Τ.Ε.Ι. Κρήτης που θα παρέχει σύγχρονη, ολοκληρωμένη και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, που θα πρωτοπορεί στην εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα, που θα παράγει πτυχιούχους με υψηλά επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες. Αυτό το όραμα πρέπει να εξυπηρετεί το οργανόγραμμα και η στελέχωση του με την αναδιάταξη προσωπικού που απαιτείται. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει».
Καταλήγοντας σημειώνουν:
«Για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς μας και του μέλλοντος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ανεπαρκείς λογικές διαχείρισης αυτής της μίζερης και θνησιγενούς κατάστασης του Ιδρύματός μας. Πρέπει τώρα να βάλουμε τέρμα σε αυτό τον κατήφορο, αρνούμενοι να παίξουμε τον ρόλο που μας αναθέτουν οι κυρίαρχες ασκούμενες μνημονικές κυβερνητικές πολιτικές.
Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος να αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας του την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, ως στοιχειώδη πράξη αξιοπρέπειας και άρνησης αποδοχής του εγκλήματος που συντελείται στον χώρο μας και παράλληλα ως έναρξη πραγματικής αγωνιστικής αποτροπής όλων των προαναφερόμενων αιτιών και παραγόντων που το απαξιώνουν ως Ιδρυμα και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Παράλληλα θα αναλάβουμε άμεση προσπάθεια συνεννόησης με τους συνδικαλιστικούς φορείς του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και με τους φορείς των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, ώστε να δημιουργηθεί ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα αποτροπής της συρρίκνωσης και διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης».
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. των Συλλόγων, Ανδρέας Αναστασάκης, Τάσος Τσατσάκης και Αντώνης Μελαδάκης.
(Χανιώτικα νέα - 29/8/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/128141-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου