Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ακατανόητη επιμονή

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η επιμονή των τοπικών αρχόντων στα μοντέρνα φωτιστικά για την παλιά πόλη είναι ακατανόητη. Η πλειονότητα των κατοίκων και επαγγελματιών διαφωνεί με την αισθητική των συγκεκριμένων φωτιστικών που ήδη έχουν τοποθετηθεί, όπως προέκυψε και από χθεσινό επιτόπιο ρεπορτάζ των "Χανιώτικων νέων" που δημοσιεύεται σήμερα στη σελίδα 32. Οσο για το επιχείρημα του Δήμου Χανίων ότι «η νέα τάση για εκτεταμένη χρήση σύγχρονων τεχνολογικά φωτιστικών με minimal design συναντάται πλέον σε πολλά ιστορικά κέντρα και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων», μια περιήγηση στις άφθονες φωτογραφίες του Διαδικτύου από τα ιστορικά αυτά κέντρα, δεν το επιβεβαιώνει. Αντίθετα, σε γραφικές παλιές πόλεις της Ευρώπης συναντάμε παραδοσιακά φωτιστικά - συχνά τα κλασικά φαναράκια, που με τον φωτισμό τους αναδεικνύουν τα παραδοσιακά στοιχεία γύρω τους (σχετικό δημοσίευμα στη σελίδα 33).
Εδώ, αξίζει να υπενθυμίσουμε -όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό δημοσίευμά μας- τι είχε πει ο ιστορικός των οχυρώσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nantes και στην Ecole Nationale de Chaillot και επιστημονικός υπεύθυνος της Unesco - Vauban, κ. Nicolas Faucherre, όταν είχε μιλήσει, στις 9 Δεκεμβρίου 2011, σε διεθνή επιστημονική συνάντηση στα Χανιά για τις μεσαιωνικές πόλεις: «Μια πόλη, η οποία προσπαθεί να γίνει όμορφη μόνο για τους τουρίστες, είναι μια πόλη που μοιάζει με κοινή γυναίκα. Πρέπει πρώτα να σκεφτείτε τη ζωή των μόνιμων κατοίκων. Οι κάτοικοι θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το σχέδιο, λοιπόν, πρέπει να γίνει για τους κατοίκους και μετά να σκεφτείτε τους τουρίστες».
Ωστόσο, η αντικατάσταση φωτιστικών στην παλιά πόλη θα απασχολήσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που θα διεξαχθεί την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 3 το μεσημέρι. Η συνεδρίαση αυτή θα έχει, σίγουρα, μεγάλο ενδιαφέρον.
Θα αποτελέσει μια ευκαιρία για αναθεώρηση. Για την παλιά πόλη και το μέλλον της. Γιατί το όμορφο, το αφήνεις ή έστω το βελτιώνεις. Δεν του... αλλάζεις τα φώτα!
(Χανιώτικα νέα - 3/8/2013)
Link: 
Ακατανόητη επιμονή: http://www.haniotika-nea.gr/126537-20.html
Τι λένε κάτοικοι της παλιάς πόλης: http://www.haniotika-nea.gr/126518-20.html
Τι γίνεται σε άλλες πόλεις: http://www.haniotika-nea.gr/126515-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου