Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

"Οχυρές θέσεις" του παραλόγου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το πιο κοντινό χωριό στην αμερικανική (αεροπορική) βάση της Σούδας είναι ο Μουζουράς στο Ακρωτήρι των Χανίων. Στο χωριό αυτό υπάρχει ένα ύψωμα με θέα προς την αμερικανική βάση. Στο συγκεκριμένο ύψωμα εδώ και χρόνια ανεβαίνουν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες όταν θέλουν να «ντύσουν» τα ρεπορτάζ τους με οπτικό υλικό από τη βάση.
Αμέτρητες φορές πλάνα από το ίδιο σημείο έχουν μεταδοθεί από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Με γενικές και όχι στοχευμένες εικόνες.
Και μέχρι προχθές, χωρίς κανένα πρόβλημα. Πάντα οι Αρχές, ελληνικές και αμερικανικές, ήταν ανεκτικές ως προς τους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ. Προχθές, όμως, κάτι άλλαξε. Κάποιοι, φαίνεται, ενοχλήθηκαν από την παρουσία στο ίδιο σημείο του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κρήτη Μάριου Διονέλλη και του εικονολήπτη Νίκου Σαράντου, οι οποίοι σε «ζωντανή» σύνδεση μετέδωσαν τις αντιδράσεις τοπικών φορέων στο ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της βάσης σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία.
Οταν ολοκληρώθηκε η μετάδοση και οι συνάδελφοι είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής, λίγο μετά τις 3.30 μ.μ., τους σταμάτησε όχημα (Βαν) της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι επιβάτες του οποίου τους ζήτησαν τα στοιχεία ταυτότητας και στη συνέχεια έφτασε η Αστυνομία, η οποία τους προσήγαγε στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων όπου παρέμειναν επί περίπου τέσσερις ώρες. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή κι αφού, όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία, με βάση τη μήνυση της Πολεμικής Αεροπορίας, σχημάτισε δικογραφία με την κατηγορία της «παραβίασης οχυρών θέσεων» (νόμος 376/36).
Ομως η σύλληψη του δημοσιογράφου και του εικονολήπτη Νίκου Σαράντου μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι τουλάχιστον ακατανόητο γιατί αυτή τη φορά οι Αρχές δεν τήρησαν το πνεύμα, αλλά το... γράμμα της «απαγόρευσης» στη λήψη φωτογραφιών. Απαγόρευση σε ένα βαθμό ξεπερασμένη στην εποχή του Διαδικτύου και των δορυφόρων. Οσο για την κατηγορία της «παραβίασης οχυρών θέσεων» με νόμο του... 1936, τι να πει κανείς;
Πολύ σωστά, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) «καταδικάζει κατηγορηματικά τη σύλληψη του δημοσιογράφου Μάριου Διονέλλη και του εικονολήπτη Νίκου Σαράντου» και χαρακτηρίζει «απαράδεκτη παρέμβαση στη δημοσιογραφική έρευνα την εμπλοκή των όποιων διωκτικών αρχών», ενώ ζητά «την άμεση διακοπή οποιασδήποτε δίωξης».
Σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος οφείλει να σταθεί στο πλευρό του καλού συναδέλφου, ο οποίος μας έλεγε ότι για τον ίδιο «αυτό που έχει σημασία και είναι η πραγματική είδηση δεν είναι η δική μας σύλληψη αλλά οι αντιδράσεις που εκφράζουν και οι πολίτες και ο αντιπεριφερειάρχης και ο πρόεδρος των ξενοδόχων, που μίλησαν για τις επιπτώσεις που έχει η αμερικανική βάση στη ζωή και στον τουρισμό των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα».
(Ελευθεροτυπία - 30/8/3013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=382864

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου