Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Για το περιβάλλον

Για άλλη μια φορά οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για το περιβάλλον.
Ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή Γιάννη Φίλη -ο οποίος είναι γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες- προχθές στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών του 3ου Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα "Αγία Σοφία").
Ο κ. Φίλης ήταν σαφής: «Το δίλημμα είναι οριακό γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε στους +0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από την αντίστοιχη θερμοκρασία που επικρατούσε το 1900 και αν θέλουμε να μην περάσουμε τους +2 βαθμούς Κελσίου δεν έχουμε πολύ χρόνο. Σύμφωνα με τη μαθηματική ανάλυση που έχουμε κάνει, προκύπτει ότι θα πρέπει να αναλάβουμε δράση το αργότερο μέχρι το 2020, αλλιώς το χάσαμε το παιχνίδι». Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι αν δεν γίνει τίποτα θα καταγραφεί μία αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη κατά μέσο όρο 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. Και «αυτό μεταφράζεται πρακτικά στο ότι σε κάποιες περιοχές -δηλαδή κατά τόπους- η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει 4, 5 ή και 10 βαθμούς Κελσίου. Αυτό βέβαια σημαίνει ξηρασία, λειψυδρία κ.λπ., ειδικά σε περιοχές όπως η δική μας, η Μέση Ανατολή και η υποσαχάρια Αφρική, όπως και σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή τροφής και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση».
Ωστόσο, ο κ. Φίλης σημείωσε πως, η ανάληψη της δράσης αυτής προϋποθέτει ότι οι κυβερνήσεις θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί καθώς, «με τη συνθήκη του Κιότο δεν έγινε τίποτα. Κι αυτό γιατί μερικές φορές η ανθρωπότητα αρνείται την πραγματικότητα, αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά και γιατί υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα... ».
Εδω, όμως, βρίσκεται και η ουσία: Οι κυβερνήσεις θα ενδιαφερθούν ή θα αφήσουν τον πλανήτη μας στη μοίρα του; Θα λάβουν ουσιαστικά μέτρα, μήπως ανατραπεί η καταστροφική για το περιβάλλον πορεία; Εδώ, επίσης, βρίσκεται ένα ακόμη στοιχείο για τη λεγόμενη 'κοινωνία των πολιτών', που δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά σε ένα αβέβαιο για τη γη, αλλά και για την ίδια τη ζωή μέλλον.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 29/8/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου