Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Δεν έχει τέλος ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχει μπει η Ελλάδα. Με νέα μέτρα κάθε τρεις και λίγο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού αλλά και υπουργών της κυβέρνησης.
Με μέτρα που κατά κανόνα πλήττουν εργαζομένους και συνταξιούχους. Των οποίων η τσέπη είναι μονίμως άδεια.
Στο ίδιο έργο θα γίνουμε, φαίνεται, όχι μόνο θεατές, μα και θύματα ακόμη μία φορά.
Προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε υποστήριξε, όπως μεταδόθηκε από όλα τα ΜΜΕ, ότι η χώρα μας θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Με άλλα λόγια, αντί για ανάκαμψη, έρχονται και άλλα μέτρα, σαν να μη φτάνουν αυτά που ήδη έχουν ληφθεί.
«Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ακόμη ένα πρόγραμμα» είπε ο κ. Σόιμπλε.
Δηλαδή ακόμη ένα Μνημόνιο.
Γιατί, προφανώς, δεν μας φτάνουν οι πληγές των άλλων δύο που ήδη εφαρμόζονται.
Ο κ. Σόιμπλε είπε όμως και κάτι ακόμη που πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας: η εφαρμογή και τρίτου προγράμματος είχε συζητηθεί στο Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν κατ' αρχάς συμφωνήσει ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αναμένεται για την περίοδο 2014-2016.
Κι ας έλεγε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της ημέρας, ότι η ελληνική οικονομία κάνει «τη μετάβαση από το φαύλο κύκλο της ύφεσης στον ενάρετο της ανάπτυξης».
Τα είχε πει από το βήμα του πρώτου αναπτυξιακού συνεδρίου που οργάνωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς είχε υπογραμμίσει ότι «η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται στο επόμενο τρίμηνο και μετράνε στην αγορά έως το τέλος του χρόνου».
Τα αποτελέσματα που βλέπουμε στην πράξη είναι φυσικά αντίθετα από τα ωραία λόγια του πρωθυπουργού μας: περισσότερη ανεργία και ανασφάλιστη εργασία, με μισθούς τραγικούς, ταλανίζουν τους Ελληνες πολίτες.
Και όμως επιμένουν, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι πολιτικοί, στον ίδιο... φαύλο κύκλο. Με θύματα αυτούς που δεν έχουν. Λες και αυτοί φταίνε για τα χάλια της οικονομίας. Λες και αυτοί φταίνε για τα λάθος προγράμματα διάσωσης που τους έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση, χωρίς να το έχουν επιλέξει.
Επιτέλους, ας σοβαρευτούν στην κυβέρνηση πριν να είναι αργά... Εκτός κι αν ζουν ακόμη στη «γυάλα», μακριά από την κοινωνία. Στον κόσμο τους, μακριά από τον κόσμο του οποίου την ψήφο θα ζητήσουν στο μέλλον.
(Ελευθεροτυπία - 23/8/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=381599

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου