Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Γιάννης Φίλης: «Οχι» σε συγχώνευση Πολυτεχνείου – Πανεπιστημίου Kρήτης

Την αντιθεσή του με το ενδεχόμενο συγχώνευσης Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζει ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου, Γιάννης Φίλης. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, δεν θα προκύψουν οφέλη ενώ η διοίκηση του Πολυτεχνείου θα γίνεται εκ του μακρόθεν από το Ηράκλειο με δυσκολίες στην επίλυση καθημερινών γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Για την πιθανή συγχώνευση με τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΤΕΙ είναι, όπως αναφέρει, ζήτημα διαφορετικό που θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά με λεπτομερή ανάλυση και στοιχεία.
Τα “Χ.ν.” ζήτησαν την άποψη του κ. Φίλη γι’ αυτό το ζήτημα καθώς ο ίδιος έχει βαθιά γνώση των ακαδημαϊκών αναγκών στην Κρήτη και πολύχρονη εμπειρία τόσο ως καθηγητής αλλά και ως πρύτανης του Πολυτεχνείου επί σειρά ετών.
Σχετικά με τη φημολογούμενη συνένωση Πανεπιστημίου Κρήτης – Πολυτεχνείου Κρήτης – ΤΕΙ, ο κ. Φίλης σημειώνει:
«Η ιστορία είναι παλιά. Οι περισσότεροι υπουργοί Παιδείας θέλουν ν’ αφήσουν το στίγμα τους στην Ιστορία επιφέροντας αλλαγές εκ βάθρων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, οι οποίες ενίοτε είναι αντιγραφές ξένων συστημάτων.
Σήμερα φημολογείται η συγχώνευση των τριών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης. Κι αυτή η ιστορία είναι εν μέρει παλιά. Το 2012 επί πρυτανείας μου κυκλοφορούσε η φήμη ότι θα συνενώνονταν το Πανεπιστήμιο με το Πολυτεχνείο και ότι υποστήριζα αυτή τη συνένωση. Χρειάστηκαν οι δημόσιες διαψεύσεις του υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου και της πρυτανείας για να σταματήσει η συνωμοσιολογία.
Δεν υπάρχουν στοιχεία και λεπτομέρειες για την παρούσα υποτιθέμενη συγχώνευση και γι’ αυτό είναι δύσκολο να εκφράσω γνώμη πέρα από γενικότητες. Προσωπικά ήμουν και είμαι αντίθετος με τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης. Δεν πιστεύω ότι θα προκύψουν οφέλη για την επιστήμη, τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους, ούτε οι υπάλληλοι θα εργάζονται πιο αποτελεσματικά. Η διοίκηση του Πολυτεχνείου θα γίνεται εκ του μακρόθεν από το Ηράκλειο με δυσκολίες στην επίλυση καθημερινών γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Πέραν τούτων υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα. Το Πολυτεχνείο ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων, χάρη στις ενέργειες και τη γενναιοδωρία πολλών Χανιωτών. Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό να υπαχθεί το Ίδρυμα, για το οποίο είναι υπερήφανοι, στο ήδη διογκωμένο διοικητικό σύστημα του Ηρακλείου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 23/7/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/g-filis-ochi-se-sigchonefsi-politechniou-panepistimiou-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου