Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Που πάμε;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ η Ελλάδα βγήκε στις αγορές. Μελλοντικά, όπως μας λένε, θα βγει από τα μνημόνια. Και μετά τι; Θα επιστρέψει η ευημερία στην ελληνική κοινωνία; Θα επανέλθει η “κανονικότητα” σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα; Ή απλά και μόνον θα λέμε με περηφάνια ότι βγήκαμε από τα μνημόνια; Δηλαδή, στην ουσία θα παραμείνουν εσαεί οι μνημονιακές πολιτικές;
ΜΕ αυτές τις σκέψεις διάβασα ένα ρεπορτάζ στην “Καθημερινή” για την κατάσταση με τα εργασιακά θέματα των νέων στην Ελλάδα σήμερα. Για τη γενιά των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων και τα ευρήματα από την επεξεργασία του “μισθολογίου” στον ιδιωτικό τομέα.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ από την αναλυτική επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνονται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι «ο νέος ηλικίας 24 ετών αμείβεται σήμερα στην Ελλάδα με 380 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, ενώ ο ηλικίας 18 ετών -αν βρει δουλειά- θα πρέπει να συμβιβαστεί με 265 ευρώ καθαρά κατά μέσο όρο.
Το 2016 έφερε νέα επιδείνωση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια». Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «οι δανειστές, ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.), έχουν δείξει τις διαθέσεις τους και για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, απαιτώντας ουσιαστικά να μην αλλάξει τίποτα στις εργασιακές σχέσεις».
ΚΑΤΟΠΙΝ αυτών, πώς να μην αναρωτηθούμε: Πού πάμε; Πως θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι νέοι όταν ο μισθός τους δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη; Πώς να στηριχθεί τόσο η εργασία όταν είναι τόσο χαμηλοί μισθοί όσο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία αφανίζεται από την εξαντλητική φορολογία;
Tι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 31/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pou-pame-2/
Link2: http://www.kathimerini.gr/920643/article/epikairothta/politikh/alimono-stoys-neoys-mis8wtoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου