Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ασθένειες από τσιμπήματα κουνουπιών - Εντατική έρευνα στο ΙΤΕ Κρήτης για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους

Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια -εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής- τα κρούσματα ασθενειών που οφείλονται σε τσιμπήματα κουνουπιών, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Την ίδια ώρα, στο Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης διεξάγεται σημαντική έρευνα με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν σε διεθνές  συνέδριο για τη μοριακή και πληθυσμιακή βιολογία των κουνουπιών και άλλων φορέων λοιμωδών ασθενειών –το μοναδικό παγκοσμίως στο είδος του– που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (24-29 Ιουλίου) στο Κολυμπάρι, όπου έχει καθιερωθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόκειται για μια διοργάνωση με τεράστια διεθνή εμβέλεια, που συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον εκατοντάδων ερευνητών, με συμμετοχές από όλες τις ηπείρους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΑΚ, στο συνέδριο «παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις εντομομεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Οι ασθένειες αυτές οφείλονται σε τσιμπήματα κουνουπιών και τα κρούσματα που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, αφορούν δυστυχώς και τη χώρα μας, αφού εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, αλλά και ανθρωπογενών παραγόντων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι ασθένειες αυτές να εξελιχθούν σε απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και την τουριστική οικονομία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου η οικονομική κρίση επηρεάζει τα μέτρα πρόληψης».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι εκ μέρους των διοργανωτών του συνεδρίου, ο καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου, Γιώργος Χριστοφίδης υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τέτοια επιστημονικά Συνέδρια που μας αναδεικνύουν ως Χώρα και φέρνουν κόσμο για να δει την Ελλάδα και την Κρήτη». Πρόσθεσε επίσης ότι, «είναι πολύ καλό για την Κρήτη και το Κολυμπάρι που έχει την ΟΑΚ, αλλά και είναι τιμή για την Ελλάδα που συγκεντρώνει τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο». Ο ίδιος σημείωσε ότι ταυτοχρόνως, «έμφαση στις εργασίες του Συνεδρίου δίδεται, μεταξύ άλλων, στη νέα εποχή της βιοτεχνολογίας, που περιλαμβάνει και τη χρήση διαγονιδιακών εντόμων, καθώς και στις εφαρμογές της εναντίον των εντομομεταδιδόμενων ασθενειών, οι οποίες είναι σε εξέλιξη σε αρκετές περιοχές του κόσμου».
ΤΟ ΙΤΕ
Ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Γιάννης Βόντας, ανέφερε ότι «ως γενικό εξαγόμενο συμπέρασμα με αφορμή το εν λόγω Συνέδριο, είναι πως η Κρήτη θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί δημιουργικά, όπως και την παράδοση που έχει δημιουργήσει στο συγκεκριμένο πεδίο έρευνας». Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και νεοσύστατοι Εθνικοί Φορείς –όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)– ενισχύουν σημαντικά την έρευνα του ΙΤΕ-ΙΜΒΒ, χρηματοδοτώντας σχετικά ερευνητικά Προγράμματα. Η έρευνα αυτή θα πρέπει ωστόσο να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί με στόχο τη δημιουργία ομάδων αριστείας, με προσέλκυση ερευνητών και από το εξωτερικό, για την κάλυψη ερευνητικών αναγκών μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, στο αντικείμενο των εντόμων υγειονομικής σημασίας και των εντομομεταδιδόμενων ασθενειών. Οι ομάδες αυτές μπορούν να συμβάλουν στην έρευνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών, καθώς επίσης και να συγκρατήσουν το κύμα διαφυγής νέων Ελλήνων και ιδιαίτερα εξαίρετων Κρητικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, στο εξωτερικό.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου καλωσόρισμα απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των επιστημόνων για την αντιμετώπιση των ασθενειών που συνδέονται με τη βιολογία των κουνουπιών, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση και άλλων σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 26/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/asthenies-apo-tsimpimata-kounoupion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου