Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Η νέα γενιά της ελπίδας

Το τελευταίο διάστημα έχω συναντηθεί τυχαία με νέους επιστήμονες. Κάποιοι από αυτούς είχαν σπουδάσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο τομέας των περισσότερων είναι η Πληροφορική. Και όλοι ή σχεδόν όλοι εργάζονται εντός ή εκτός της χώρας ενώ κάποιοι έχουν συστήσει τις δικές τους εταιρείες.
«Και με την κρίση πως τα πάτε;» τους ρώτησα.
«Δύσκολα», απάντησε ο ένας. «Αλλά δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ψάξαμε, διαδικτυωθήκαμε, κοπιάσαμε, κάτι καταφέραμε και το παλεύουμε», είπε.
«Η κριση γεννά ευκαιρίες, αρκεί να τις δούμε. Αρκεί να καταλάβουμε αυτό που πολλοί μεγαλύτεροι δεν μπορούν. Ότι η νέα οικονομία είναι η εταιρική οικονομία σε όλο τον πλανήτη. Η υγιής επιχειρηματικότητα, τα εταιρικά σχήματα από νέους, ακόμα και τα συνεργατικά», είπαν συνοπτικά τα παιδιά που έχουν με κάποιον τρόπο μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Θυμηθηκα τη δική μας γενιά. Αλλά και γενιές προηγούμενες. Ηρθαν στην μνήμη μου οι εποχές της ευμάρειας αλλά και των βαθιά πελατειακών σχέσεων. Τότε που φιλοευρωπαϊκά κόμματα της χώρας μας, στην πράξη στήριζαν ένα μοντέλο, όπως λένε σήμερα πολλοί, «κρατικοδίαιτου καπιταλισμού», που ικανοποιούσε την κοινωνία, χωρίς όμως να προβλέπει το μέλλον.
Η νεα γενιά φαίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό να έχει ξεπεράσει ιδεοληψίες και νοοτροπίες του παρελθόντος, δεν ζει με βάση το χθες, δεν λειτουργεί με γνώμονα τι δεν έγινε τότε, δεν αρνείται τις σοβαρές επενδύσεις που μεταφράζονται σε θέσεις εργασίες. Αμφισβητεί, ταξιδεύει, δημιουργεί, ενημερώνεται, κρίνει, μας κρίνει, αγωνιά, προσδοκά, φεύγει από τον δικό μας μικρόκοσμο και κατακτά τον δικό της κόσμο. Ζει και ονειρεύεται.
Προσπαθεί στον εφιάλτη της ανεργίας που ταλανίζει τη χώρα να απαντήσει με προτάσεις και δημιουργικότητα. Δεν τα περιμένει όλα από το κράτος, κουράστηκε πια να τα περιμένει.
Το μόνο που θέλει είναι λογική φορολόγηση, κίνητρα για στήριξη της απασχόλησης και της εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, ευνοϊκές συνθήκες για να δημιουργήσει, και, γιατί όχι, να μεγαλουργήσει. Είναι η νέα γενιά των ονείρων και της ελπίδας στον κόσμο που έρχεται…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-nea-genia-tis-elpidas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου