Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Σχολεία πιο φιλικά στους μαθητές με πρόγραμμα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Με επιστημονικό σχεδιασμό και υλοποίηση από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης υλοποιήθηκε στην Αθήνα ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αναβάθμισης σχολείων με τίτλο: «Έτσι μαθαίνω καλύτερα». Με το πρόγραμμα αυτό σχολικά κτήρια άλλαξαν μορφή, έγιναν μοντέρνα και σύγχρονα, φιλικά στα παιδια και στη μάθηση.
Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 16 μηνών, σύμφωνα με το Πολυτεχνείο Κρήτης, «13 σχολικά συγκροτήματά του που φιλοξενούν 24 σχολεία, στην κυριολεξία μεταμορφώθηκαν. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του δήμου αναβαθμίστηκαν και συνεχίζουν να αναβαθμίζονται σε πρότυπα περιβάλλοντα μάθησης, με την ενεργή συμμετοχή αρχιτεκτόνων, δασκάλων, μαθητών όλων των τάξεων και γονέων σε κοινές δράσεις, δίνοντας σε όλους έναν σπουδαίο λόγο να νιώθουν περήφανοι για το σχολείο τους».
Ετσι, όπως λένε οι συντελεστές του προγράμματος, «υπάρχουν παιδιά που φέτος δεν
γκρίνιαξαν για το σχολείο τους. Μαθητές, που ήταν περήφανοι γιατί έκαναν μάθημα σε αίθουσες διδασκαλίας όμορφες σε ένα περιβάλλον που τους ενέπνεε. Κατά το σχολικό έτος που έφυγε, υπήρχαν παιδιά που δεν ήθελαν να φύγουν από το σχολείο τους».
Πρόκειται για 3.700 μαθητές που φοιτούν σε 24 σχολεία που ο δήμος Αθηναίων ενέταξε στο πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα».
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab). Διευθυντής του εργαστηρίου είναι ο Αναπλ. Καθ. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την υποστήριξη του Athens Partnership και με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου τονίζεται ότι «το πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα αλλάζει την ίδια τη σχέση μας με το σχολείο, μας κάνει να “δούμε το σχολείο αλλιώς”. Στην αρχική ιστοσελίδα του προγράμματος, athens-dfbl.gr, το video και οι φωτογραφίες με τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του, καταδεικνύουν το πώς οι αρχιτεκτονικές και εκπαιδευτικές δράσεις ενισχύουν την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα και πέρα από το σχολείο».
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει: «Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, εκπαίδευση και εκπαιδότοπους, Maker Space, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αφορούν τεχνικές εργασίες ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας στα σχολεία του προγράμματος, οι οποίες πετυχαίνουν τη συνολική αναδιαμόρφωση των κτιριακών εγκαταστάσεων μέσα από αρχιτεκτονικές και εκπαιδευτικές παραμέτρους. Οι παρεμβάσεις προσαρμόστηκαν στις ανάγκες κάθε σχολείου, μέσα από τις κατευθύνσεις που διατύπωσε η σχολική του κοινότητα, στοχεύοντας στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών μάθησης».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι εκπαιδότοποι αποτελούν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση που έχει ως αφετηρία την αρχιτεκτονική και στόχο να προσθέσει νέα εκπαιδευτικά εργαλεία και υλικά στα σχολεία του ΕΜΚ. Μέσα από τις δράσεις των εκπαιδότοπων παράγονται νέοι χώροι και νέα στοιχεία εκπαιδευτικού εξοπλισμού στο σχολικό περιβάλλον, τα οποία σχεδιάζονται από τους εξειδικευμένους ερευνητές του προγράμματος ΕΜΚ από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους. Οι δράσεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι ευνοούν τη δημιουργική ενεργοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας, ενισχύοντας την επικοινωνία και την εξοικείωση μεταξύ των μελών της».
Το Maker Space «αποτελεί ένα σύγχρονο εργαστήριο εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως ψηφιακά μηχανήματα κοπής και επεξεργασίας υλικών, τρισδιάστατους εκτυπωτές και ψηφιακό εξοπλισμό σχεδιασμού (laser cutters, 3d printers, CNC machines), που υποστηρίζει όλες τις δράσεις στα σχολεία του ΕΜΚ.
Εδώ τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία σύγχρονης δημιουργίας, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας, με τη βοήθεια των ερευνητών, νέο εξοπλισμό, με τον οποίο διαμορφώνουν στη συνέχεια τους Εκπαιδότοπους στα σχολεία τους. Το Maker Space λειτούργησε πιλοτικά κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 σε δημοτικό κτήριο στην Αχαρνών. Τη σχολική χρονιά 2017 – 2018, το Maker Space θα αποκτήσει νέα στέγη, ακόμη πιο σύγχρονη και νέο πρόγραμμα, ακόμη πιο εμπλουτισμένο, στοχεύοντας να ενισχύσει το δημιουργικό ταλέντο ακόμη περισσότερων μαθητών».
Το νέο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Αθηναίων «θα φιλοξενηθεί στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Πειραματικού Λυκείου στους Αμπελόκηπους και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και δημιουργικών δράσεων για όλους τους μαθητές της Αθήνας για την κατανόηση του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και των επίκαιρων περιβαλλοντικών ζητημάτων».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα web - 21/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/scholia-pio-filika-stous-mathites-me-programma-tou-politechniou-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου