Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Στα… άδυτα του σύμπαντος μέσα από τη "θεωρία των υπερχορδών" - Διεθνές συνέδριο στο Κολυμπάρι

Στα… άδυτα του σύμπαντος οδηγεί την επιστημονική σκέψη η μελέτη της «θεωρίας των υπερχορδών» μέσα από την οποία αναζητούνται απαντήσεις για το πως γεννήθηκε το Σύμπαν και  τι προκάλεσε τη Μεγάλη Εκρηξη (Bing Bang).
Παράλληλα, μέσα από την συγκεκριμένη θεωρία έχουν κατανοηθεί φυσικά φαινόμενα.  Αυτές τις μέρες και έως τις 16 Ιουλίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι Χανίων, διεξάγεται ένα ακόμα διεθνές συνέδριο για τη θεωρία των υπερχορδών, την οποία  ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Κυρίτσης, τη χαρακτηρίζει ως σημαντικό κρικό στην κατανόηση αυτών των θεμάτων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των “Χανιώτικων νέων”, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι «η θεωρία των χορδών (ή υπερχορδων) είναι ένας φορμαλισμός (=μαθηματικό εργαλείο της θεμελιώδους φυσικής) όπου τα θεμελιώδη  αντικείμενα είναι χορδές (= μονοδιάστατες οντότητες, κλειστές ή ανοιχτές)
Αυτό θα πρέπει να το αντιπαραβάλουμε στον μεχρι τωρα κυρίαρχο φορμαλισμό της κβαντικής θεωρίας πεδίων (που περιγράφει μέχρι τώρα πετυχημένα της θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις) όπου τα θεμελιωδη αντικείμενα είναι σημειακά σωματίδια.
Η αλλαγή αυτή στην ουσία των θεμελιωδών συστατικών από σημεία σε χορδές είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μια θεωρίας κβαντικής βαρύτητας κάτι που δεν ήταν δυνατόν προηγουμένως. Η συνεχή μελέτη της θεωρίας των χορδών (για περίπου 50 χρόνια) έχει επιφέρει αρκετές εκπλήξεις στον τρόπο που βλέπουμε την ίδια θεωρία και την φυσική της. Μια απο αυτές είναι ότι μια τέτοια θεωρία δεν περιέχει μόνο χορδες αλλά και σωματίδια καθώς και ακόμα πιο εξωτικά εκτεταμένα αντικείμενα με παραπάνω διαστάσεις (μεμβράνες, υπερμεμβράνες και άλλα). Και όλα αυτά είναι σημαντικά για την κατανόηση της δυναμικής της θεωρίας των χορδών. Η πιο σημαντική εξέλιξη σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η αντιστοιχία θεωρίας χορδών με κβαντικές θεωρίες πεδίου που σιγά-σιγά έδειξε ότι ο χώρος των διαφόρων θεωριών είναι συνεκτικός και η ίδια δυναμική μπορεί να περιγραφεί από δυο διαφορετικές θεωρίες.
Αυτή η αντιστοιχία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε την κβαντική βαρύτητα και τα μυστήρια των μελανών οπών».
ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Στο ερώτημα αν μέχρι τώρα η μελέτη της θεωρίας έχει δώσει απαντήσεις σε φυσικά φαινόμενα, ο κ. Κυρίτσης απαντά; «Ναι, και σε παραπάνω από μια κατευθύνσεις:
α) Έχει δώσει σημαντική ώθηση στην κατανόηση μια καινούργιας κατάστασης της ύλης, του πλάσματος  κουάρξ και γκλουονίων. Η περιγραφή αρκετών  ιδιοτήτων του με την θεωρία των χορδών είναι πετυχημένη και η πρόβλεψη της θεωρίας των χορδών ότι αυτό είναι το τελειότερο ρευστό στην φύση έχει επαληθευτεί από τα πειράματα στο RHIC και στο LHC.
β) Εχει δώσει μια καινούργια εικόνα για την κατανόηση γενικών ιδιοτήτων των πιο περίεργων καταστάσεων της συμπυκνωμένης ύλης, γνωστών σαν “παράξενα μέταλλα”, περιγράφοντας ένα καινούργιο πλαίσιο για τα φαινόμενα μεταφοράς, που είναι τόσο ασυνήθιστα στα παράξενα μέταλλα. Έχουν προταθεί αρκετά πειράματα που λίγο-λίγο επιβεβαιώνουν αυτην την εικόνα.
γ) Πολύ πρόσφατα έχει δώσει σημαντικές απαντήσεις στον ορισμό και τα προβήματα της χαοτικής κβαντικής συμπεριφοράς που έιναι ακόμα σε εξέλιξη.  Σύμφωνα με την θεωρία των χορδών οι μελανές οπές είναι τα πιό χαοτικά συστήματα στον σύμπαν.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ
Σε ό,τι αφορά αν έχουν δοθεί απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης και τη δημιουργία του σύμπαντος, ο ίδιος απάντησε:
«Πρός το παρόν η θεωρία (ή οι θεωρίες) των υπερχορδών δεν έχουν απαντήσει μονοσήματα άλλες σημαντικές ερωτήσεις της φυσικής όπως το ποιό είναι η σωστή περιγραφή της  “μεγάλης έκρηξης” και τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος. Οι περισσότεροι φυσικοί του πεδίου όμως πιστεύουν ότι η θεωρία των χορδών αποτελεί ίσωσ τον πιο σημαντικό κρίκο στην κατανόηση αυτών των ερωτήσεων».
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στο ερώτημα, που  αποσκοπεί το συνέδριο το οποίο διεξάγεται για μια ακόμη φορά στα Χανιά, ο κ. Κυρίτσης τόνισε:
«Να μελετήσει την πρόσφατη πρόοδο σε διάφορες πτυχές της θεωρίας των χορδών. Και αυτές πλέον απλώνονται σχεδόν σέ όλη την φυσική: στοιχειώδη σωματίδια, βαρύτητα, κοσμολογία, τα παράδοξα των μελανών οπών, η φυσική της κβαντικής χρωμοδυναμικής τα ισχυρά συζευγμένα συστήματα της συμπυκνωμένης ύλης, η σχετικιστική υδροδυναμική κλπ».
Σημειώνεται ότι το Συνέδριο αποτελεί συνέχεια ποικίλων συνεδριακών δραστηριοτήτων που άρχισαν το 2001 και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Το στηρίζουν το Abdus Salam International Center of Theoretical Physics, (Trieste, Italy), η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, το Institute of Advanced Study, (Princeton, USA), το Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής Κρήτης το INFN (Italy), το CERN και το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 13/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/sta-adita-tou-simpantos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου