Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

43 χρόνια μετά

Συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την ημέρα που αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα (24/7/2017).
Πρόκειται για μια σημαντική επέτειο που πρέπει να θυμόμαστε καθώς τα χρόνια της δικτατορίας ήταν σκοτεινά. Η ελευθερία της έκφρασης ήταν υπό διωγμό, η πληροφόρηση ελεγχόμενη, τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα ανύπαρκτα.
Ωστόσο, 43 χρόνια μετά καλλιεργείται μια ανησυχητική απλούστευση, ακόμα και σε τμήματα της νεολαίας, του στυλ ότι και σήμερα έχουμε… “χούντα”.
Είναι -βέβαια- προφανές ότι αν είχαμε “χούντα” δεν θα μπορούσε κανείς να βγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ισχυριστεί ότι έχουμε… χούντα. Σε αυτές τις ισοπεδωτικές σκέψεις η καλύτερη απάντηση είναι η ίδια η Δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης.
Ωστόσο, μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα όταν άνθρωποι οδηγούνται σε ανεργία, φτώχεια και απόγνωση εξαιτίας των εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών. Και η απόγνωση, στερεί τη λογική σκέψη. Υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα όταν διαπιστώνεται ασυνέπεια λόγων και έργων πολιτικών και κυβερνήσεων.
Όμως, το έλλειμμα Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με διεκδίκηση περισσότερης Δημοκρατίας και μιας οικονομικής πολιτικής, που θα είναι πιο κοντά στη νεολαία και στα δικαιώματά της, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και χωρίς εξαντλητική λιτότητα. Όχι, όμως, με μηδενισμούς και ισοπεδώσεις…
Και επειδή η όποια εξουσία εύκολα μπορεί να διαφθείρει αυτούς που την κατέχουν, για τη θωράκιση της Δημοκρατίας απέναντι στην εξουσία είναι απαραίτητοι οι θεσμοί, οι ανεξάρτητες αρχές, η κριτική και ο έλεγχος της εξουσίας…
Εν τέλει, δημοκρατική είναι η πολιτεία που δίνει βήμα λόγου ακόμη και στους αρνητές της και δημοκρατική είναι η κοινωνία που δέχεται ή τουλάχιστον ανέχεται τη διαφορετική άποψη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 26/7/2017) 
Link: http://www.haniotika-nea.gr/43-chronia-meta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου