Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Επιφυλάξεις δημάρχων για πρόταση επιβολής εισόδου σε Μπάλο και Ελαφονήσι

Με σκεπτικισμό και επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Καντάνου – Σελίνου και Κισάμου την πρόταση της Ενωσης Ξενοδόχων για είσοδο 10 ευρώ στις παραλίες του Ελαφονησίου και του Μπάλου.
Χωρίς να αποκλείουν σε κάποια στιγμή στο μέλλον, την -υπό προϋποθέσεις- επιβολή τέλους, ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγηθούν μελέτες και ουσιαστικός σχεδιασμός για την προστασία των περιοχών αυτών.
Οπως είπε χθες το βράδυ στα “Χ.ν”. ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, Αντ. Περράκης,  η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η πολιτεία για την προστασία του Ελαφονησίου, αφορά στην  «ειδική περιβαλλοντική μελέτη η οποία έχει συνταχθεί από το Δασαρχείο, το ΜΑΙΧ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.  Το εισιτήριο από μόνο του δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα μπορεί να προστατέψει την περιοχή».
Ο κ. Περράκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη για αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής και διαμόρφωση προσταυευόμενης ζώνης και για τη σύσταση φορέα διαχείρισης ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε επόμενο στάδιο, της επιβολής τιμήματος σε συνάρτηση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κισάμου, Θοδ. Σταθάκης θεωρεί η πρόταση από τον Σύλλογο Ξενοδόχων κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς «οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πρέπει να έχουν ελεγχόμενη προσβασιμότητα – επισκεψιμότητα με όρους που συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος». Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση τα τέλη πρέπει να είναι σε συνάρτηση με τις παρεχομενες υπηρεσίες» και όχι δυσανάλογα, χαρακτήρισε υψηλό το ποσό των 10 ευρώ και συμπλήρωσε ότι αυτό πρέπει να ρυθμιστεί από οικονομοτεχνικές μελέτες.
Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Την πρόταση για είσοδο δέκα ευρώ στις παραλίες του Ελαφονησίου και του Μπάλου διατυπώνει η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων σε επιστολή της προς τους δημάρχους Κισάμου και Καντάνου-Σελίνου, με σκοπό, όπως αναφέρει, την «προστασία» των περιοχών αυτών.
Oπως σημειώνεται σε δελτό Τύπου της Ενωσης Ξενοδόχων, σχετικά με  το Ελαφονήσι και τον Μπάλο, οι προτάσεις που απέστειλε στους δύο Δημάρχους είναι:
•Αντίτιμο για την είσοδο για τον Μπάλο αλλά και στο Ελαφονήσι, «τουλάχιστον 10 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει ένα ποσό το οποίο θα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας και περιποίησης των συγκεκριμένων παραλιών. Οι μοναδικού κάλλους αυτές  παραλίες, κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη ροή κόσμου και θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αντίτιμο θα περιορίσει τον όγκο των επισκεπτών προστατεύοντας την  περιοχή και κάνοντας τους επισκέπτες να  τις χαρούν ακόμα περισσότερο».
•Τα άτομα «τα οποία θα προσλαμβάνονται για την είσπραξη του παραπάνω  ποσού, θα πρέπει να μιλούν άριστα αγγλικά και καλό θα ήταν αυτό να πιστοποιείται, ώστε  να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες. Το ωράριο τους θα πρέπει να καταμερίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον ένα δωδεκάωρο και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ώρα και αν καταφθάσει ο επισκέπτης  να πληρώνει το ποσό και φυσικά να έχει  και τις απαραίτητες πληροφορίες».
•Πλήρης «απαγόρευση εισόδου σε τροχόσπιτα και σε ελεύθερη κατασκήνωση διότι και τα δύο δημιουργούν κινδύνους για τις περιοχές αυτές».
Η Ενωση Ξενοδόχων αναφέρει ότι «είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε τις συγκεκριμένες περιοχές δεδομένου ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες μας και μπορούν να γίνουν σημεία αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη όλης της Κρήτης».
"ΟΧΙ" ΣΕ ΦΟΡΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
Στο μεταξύ, η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων εκφράζει με επιστολή της στους βουλευτές του Νομού, την αντίθεσή της στην εφαρμογή Φόρου Διαμονής.
Αφορμή για την επιστολή είναι, όπως εξηγεί, «δηλώσεις της Υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου, σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του Φόρου Διαμονής από 01/01/2018», που «αν τελικά εφαρμοστεί θα έχει σοβαρές και ίσως καταστροφικές επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και άρα σε όλη την τουριστική οικονομία της χώρας μας και ειδικότερα  για την Κρήτη μας».
Η Ενωση Ξενοδόχων εξηγεί ότι  ο τουρισμός είναι μία δραστηριότητα εξαγωγική (κατά 90%) που συνεισφέρει στην Ελληνική οικονομία και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι για νησιά όπως η Κρήτη ο τουρισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας και συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα πάνω από το 60,0% της οικονομικής δραστηριότητας. Επομένως  η ένσταση μας για τον νέο φόρο διαμονής είναι δικαιολογημένη και μία προειδοποίηση για τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον μοναδικό τομέα που έχει προοπτικές και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία μας». Στη συνέχεια υπενθυμίζει «τους φόρους που έχουν επιβληθεί στον ξενοδοχειακό τομέα τα τελευταία 3 χρόνια και δικαιολογούν αυτή την ένσταση μας όπως: Ο ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις δωματίων αυξήθηκε από 6,50% σε 13,0% και ο ΦΠΑ στο φαγητό (εστίαση)  από 13,0% σε 24,0% , ο φόρος εισοδήματος στις Ανώνυμες Εταιρείες πήγε από το 26,0% σε 29,0% ενώ η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε από το 80,0% σε 100,0%, ο φόρος μερίσματος αυξήθηκε από το 10,0% σε 15,0% και σχεδόν διπλασιάστηκε το ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκαν επίσης  ο ειδικός φόρος στα κρασιά σε 0,20 Ευρώ ανά λίτρο,  ο ειδικός φόρος στα αλκοολούχα ποτά και την μπύρα , καθώς επίσης και ο ειδικός φόρος στον καφέ».
Γ. ΛΥΒ,
(Χανιώτικα νέα - 26/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/epifilaxis-dimarchon-gia-protasi-epivolis-isodou-se-balo-ke-elafonisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου