Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Στο "Τάβλι" στο θέατρο "Κυδωνία": Ηθη, νοοτροπίες και το… νεοελληνικό “δαιμόνιο”

Μια σάτιρα ηθών, νοοτροπιών και αντιλήψεων αποτελεί το θεατρικό έργο “Το Τάβλι” του Δημήτρη  Κεχαΐδη που απολαύσαμε στον νέο υπαίθριο χώρο του θεάτρου “Κυδωνία”.
Το σκηνικό εκτυλίσσεται στην αυλή ενός λαϊκού σπιτιού της Αθήνας μιας άλλης εποχής.
Ο Φώντας (Φώτης Κοτρώτσος) περιμένει τον άνδρα της αδελφής του (Κόλιας) να παίξουν τάβλι ακούγοντας τον πειραματικό σταθμό των Ανω Πετραλώνων που παίζει λαϊκά τραγούδια με αφιερώσεις, όπως οι παλιοί ερασιτεχνικοί σταθμοί της εποχής.
Το παιγνίδι αρχίζει και παράλληλα αρχίζει η προσπάθεια του Φώντα να πείσει τον Κόλια που είναι ένας απλός λαχειοπώλης να δεχτεί να κάνουν… μπίζνες. Τι μπίζνες; Να πάνε με πλοίο στην Αφρική και να φέρουν νέγρους εργάτες για τα χωράφια που θα τους διαχειρίζονται οι… ίδιοι. Το παιγνίδι διακόπτεται αρκετές φορές και εκτυλίσσονται ανατροπές με επεισοδιακά σκηνικά ανάμεσα στους δύο άνδρες και τη γυναίκα του Κόλια, να απουσιάζει εν αγνοία του αλλά με την παρότρυνση του αδελφού της, στις επιχειρήσεις του τρίτου ατόμου από το οποίο ο Φώντας αναζητά τα λεφτά για τις… μπίζνες που ονειρεύεται…
Το έργο γράφτηκε το 1972 και θεωρείται εμβληματικό θεατρικό έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Οπως αναφέρει και η εταιρεία θεάτρου “Μνήμη”, είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυπαιγμένο θεατρικό κείμενο της νεοελληνικής δραματουργίας και απεικονίζει με τον πιο εύστοχο τρόπο το υποτιθέμενο «δαιμόνιο» του νεοέλληνα που ενώ ποθεί τα αδύνατα δεν διαθέτει κάν τη βάση για τα στοιχειώδη! «Το έργο θα μπορούσε να πει κανείς πως επιχειρεί ένα είδος ενδοσκόπησης της ταυτότητας του νεοέλληνα και χωρίς να το επιδιώκει, παρουσιάζει εντούτοις μια άριστη ανάλυση των αντιλήψεων που, 45 χρόνια μετά τη συγγραφή του, οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή οικονομική κρίση!», αναφέρει η “Μνήμη”.
Συγχρόνως, όμως, το έργο το οποίο είναι διαχρονικά επίκαιρο, αποτελεί και μια αναδρομή σε ήθη και αντιλήψεις, στις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις και, σε κάποιες περιπτώσεις, τι κρύβεται πίσω από αυτές.
Τους ρόλους αποδίδουν με εξαιρετικό τρόπο οι δύο ηθοποιοί, ο Αιμίλιος Καλογερής και ο Φώτης Κοτρώτσος σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Βιρβιδάκη, συνθέσεις ήχων και επιλογή τραγουδιών Δημήτρη Ιατρόπουλου και βοηθό σκηνοθέτη τον Εμμανουήλ Στεφανουδάκη. Το σκηνικό της παράστασης διαμορφώθηκε με τη συμβολή της εικαστικού Ελένης Φουντουλάκη.
Είναι μια απολαυστική παράσταση που συνεχίζεται έως και την Κυριακή 16 Ιουλίου, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 το βράδυ με γενική είσοδο 10 ευρώ, εκτός από την Τετάρτη 12 Ιουλίου.
•Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στο διαδίκτυο: www.theatro-kydonia.gr
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 3/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ithi-nootropies-ke-neoelliniko-demonio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου